Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ο «νεκρός» ΟΑΣΘ συνεχίζει να καταβάλλει κανονικά τα μερίσματα στους μετόχους

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΣΘ έχει περιέλθει σε οικονομική ασφυξία όπως διατείνεται η διοίκησή του και οι εργαζόμενοι του βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για τρίτη ημέρα λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων, τα μερίσματα καταβάλλονται κανονικά στους μετόχους, κάποιοι από τους οποίους είναι και εργαζόμενοι!

Όπως αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προσωρινή διαταγή που έχει ζητήσει η διοίκηση του Οργανισμού προκειμένου να κριθεί άκυρη η επίσχεση εργασίας μέχρι και την Παρασκευή 12 Μαΐου ο ΟΑΣΘ κατέβαλλε μερίσματα στους μετόχους.

«Η διοίκηση θα μπορούσε να δώσει τουλάχιστον ένα μισθό αλλά συνεχίζει να μοιράζει κέρδη στους μετόχους. Τελευταία φορά που κατέβαλε μερίσματα ήταν την περασμένη Παρασκευή» είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Δημήτρης Τσερμενίδης.

«Διανέμετε μερίσματα ενώ έχετε ελλείμματα» ρώτησε η πρόεδρος απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του ΟΑΣΘ οι οποίοι δεν αρνήθηκαν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΘ καταβάλλονται μερίσματα σημειώνοντας ότι «για το τελευταίο εξάμηνο οφείλονται στους μετόχους περίπου 8 εκατ. ευρώ».

«Από αριστερή ιδεολογία δε δίνει το Δημόσιο τα οφειλόμενα στον ΟΑΣΘ» 
Σε σχετική ερώτηση που έγινε από την πρόεδρο στον κ. Τσερμενίδη αυτός ανέφερε ότι «από το σύνολο των περίπου 2.300 εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, περίπου 200 άτομα είναι και μέτοχοι». 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών ενώ επισήμανε ότι το Δημόσιο αρνείται να καταβάλει τις οφειλές που έχει προς τον Οργανισμό. 

«Τι λέει το υπουργείο, γιατί δεν τα δίνει;» ρώτησε η πρόεδρος. «Δεν ξέρω από αριστερή ιδεολογία» απάντησε ο κ. Τσερμενίδης.
«Άσφαιρη» η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 
Πάντως όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο ακόμη και να γίνει δεκτό το αίτημα της διοίκησης του ΟΑΣΘ να κηρυχτεί άκυρη η επίσχεση εργασίας δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκης. 

Όπως σημειώθηκε ο Οργανισμός έχει προσφύγει μόνο κατά 50 εργαζομένων, από τους οποίους οι 35 είναι οδηγοί. «Ακόμη και αυτοί να γυρίσουν στην εργασία τους δε θα λυθεί το πρόβλημα» είπε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ.

Για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΣΘ στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι τα ετήσια έσοδά του είναι 52 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες περίπου 143 εκατ. ευρώ ενώ όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού «η απώλεια εσόδων από την επίσχεση εργασίας είναι περίπου 200.000 ευρώ ημερησίως»

«Να τον χαίρεστε τον υπουργό» 
Εντύπωση πάντως προκάλεσαν και οι ατάκες της προέδρου που εξέτασε το αίτημα του ΟΑΣΘ καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πρόβλημα που δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων καθώς και στις τελευταίες συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας για την εξεύρεση λύσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να τον χαίρεστε τον υπουργό». 

Σε άλλο σημείο της συζήτησης όταν αναφέρθηκε ότι ο ΟΑΣΘ αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ύψος του ΦΠΑ από την εισπραττόμενη αντισταθμιστική καταβολή σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Αθήνα η πρόεδρος είπε: «Μάλλον φαίνεται ότι είναι άλλο κράτος στην Αθήνα»! 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου