Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Να επεκταθεί άμεσα ο προαστιακός μέχρι την Κ. Αχαΐα ζητά ο κ. Νικολόπουλος

Την ανησυχία του εκδηλώνει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκτέλεση της εργολαβίας για επέκταση του Προαστιακού μέχρι την Κ. Αχαΐα.

Ο Νίκος Νικολόπουλος έχει καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με συγκεκριμένα ερωτήματα που υποδηλώνουν ότι «κάτι τρέχει» στο παρασκήνιο και γι’ αυτό παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

Ας σημειωθεί ότι ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επικαλείται τις θέσεις του Συλλόγου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου (ΣΣΠ) -παράρτημα Αχαΐας- που αναδεικνύει τους λόγους της ολιγωρίας, οι οποίοι επικεντρώνονται αφ’ ενός σε καθυστερήσεις της δημοπρατούσας αρχής και αφ΄ ετέρου σε «αυθαιρεσίες του εργολάβου». 

Ειδικότερα ο ΣΣΕ επισημαίνει: 

-Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση των Αυτόματων Μηχανισμών Ισόπεδων Διαβάσεων, η οποία έπρεπε να είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2016 και δεν έχει γίνει ακόμα. Έτσι, δεν έχει ξεκινήσει η ανακαίνιση των ισόπεδων διαβάσεων με νέα συστήματα όπως προβλέπονται από τη μελέτη (τύπου S rail).

-Παρόλο που τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και έξι (6) μήνες, εκτός από τις στάσεις και μερικούς στρωτήρες -που αλλάχθηκαν κατά τη βούληση του εργολάβου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις υποδείξεις της επίβλεψης και της διευθύνουσας υπηρεσίας- όλες οι υπόλοιπες σιδηροδρομικές εργασίες δεν έχουν αρχίσει καν. 

Τέσσερα είναι τα ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου στα οποία καλείται ν’ απαντήσει, χωρίς χρονοτριβή ο Υπουργός Χρ. Σπίρτζης, αν (όπως έχει δηλώσει) κόπτεται για την υλοποίηση του έργου, που είναι απόλυτα απαραίτητο για την νότια Πάτρα και τη Δυτική Αχαΐα.

Ήτοι:

1) Αληθεύουν οι παραπάνω καταγγελίες του ΣΣΠ για τα «μελανά» σημεία του έργου;

2) Ποιος είναι ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης της υφιστάμενης εργολαβίας, η οποία έχει ανατεθεί από τα τέλη περασμένου καλοκαιριού; Γιατί καθυστερούν οι εργασίες και γιατί ο εργολάβος δεν λαμβάνει υπόψη του τις υποδείξεις της επίβλεψης και της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου; Ποιες είναι οι αποκλίσεις από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου και που οφείλονται αυτές;

3) Γιατί καθυστερεί η ανάθεση του δεύτερου υποέργου, που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 30 νέων αυτομάτων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και την αποκατάσταση λειτουργιάς δύο υφιστάμενων στο υπό αναβάθμιση τμήμα γραμμής του Προαστιακού Πατρών από Αγ. Ανδρέα έως Κ. Αχαΐα; Πότε προβλέπεται αυτό να ανατεθεί και ποιος θα είναι ο χρόνος υλοποίησής του;

4) Μέχρι πότε πρέπει να υλοποιηθεί το σύνολο του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του Προαστιακού σιδηρόδρομου στο τμήμα Πάτρα – Κάτω Αχαΐα, που είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να μη γίνει υπέρβαση των χρονικών περιθωρίων που υπονόησε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας στην «ΠτΚ»;

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου