Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Οι δήμαρχοι τώρα... αναπολούν τον ΟΑΣΘ

Αδημονία εναντίον διπλωματικής απόρριψης. Το δίπολο περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη μετά την αποστολή του προσχεδίου για τους δημόσιους φορείς συγκοινωνιών που απέστειλε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος και τη στάση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «καίγεται» να προχωρήσει το υπουργείο ταχύτερα.

Η συζήτηση των δημάρχων της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας που διεξήχθη πριν από το Πάσχα ήταν πάντως ενδεικτική των προθέσεων ενός εκάστου.

Συμπυκνωμένα ετέθησαν οι αντιρρήσεις από τον Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος έκανε λόγο για μη κοστολογημένη και ατεκμηρίωτη πρόταση, με έμφαση στην οικονομική αδυναμία των δήμων να αναλάβουν το εκτελεστικό κομμάτι και ιδίως αυτό που αφορά τα λεωφορεία.

Άλλοι φορείς (επιμελητήρια, ΕΚΘ) με υπομνήματά τους ουσιαστικά διεκδικούν συμμετοχή στα συμβούλια τόσο του εποπτικού και σχεδιαστικού οργανισμού όσο και του εκτελεστικού.

Και, φυσικά, ίσως και πάνω απ’ όλα, οι δήμαρχοι θέλουν να τα πουν από κοντά με τον κ. Σπίρτζη για να τους λύσει τις απορίες…

Καθαρή θέση έχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που είπε ότι το εκτελεστικό κομμάτι δεν πρέπει να είναι κρατικό, οπότε να γίνει διαγωνισμός για την ανάθεσή του και «όποιος θέλει να συμμετέχει και τηρεί τις προδιαγραφές, ακόμη και ο ΟΑΣΘ, να το κάνει».

Σε άλλη κατεύθυνση ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος σημείωσε μεν ότι το κείμενο μπορεί να γίνει καλύτερο, αλλά ήδη είναι σε καλύτερη κατεύθυνση από τα ισχύοντα με τον ΟΑΣΘ, τονίζοντας μάλιστα με νόημα ότι οι δήμοι δεν πρέπει «να είναι ηχεία ούτε του ΟΑΣΘ ούτε εξωθεσμικών παραγόντων» και υπογραμμίζοντας ότι ο υφιστάμενος ΣΑΣΘ αποτελούσε εξάρτημα των μετόχων του ΟΑΣΘ.

Παραδόξως (;) στο υπόμνημα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, πέρα από το αυτονόητο ενδιαφέρον για τους ίδιους, εκδηλώνεται ενδιαφέρον ακόμη και για την τύχη «των 1.900 μικρομετόχων(!) του Οργανισμού», των οποίων «θα μηδενιστεί η αξία των μετοχών που έχουν στην κατοχή τους».

Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών έλεγαν πάντως στην «Εφ.Συν.» ότι «το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, πλήρες και ρυθμίζει όλες τις μεταφορές στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως το είχαν ζητήσει οι δήμαρχοι, τους στείλαμε το προσχέδιο μόνο για τους δύο φορείς, αυτόν που θα εποπτεύει και θα σχεδιάζει και αυτόν που θα εκτελεί. Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ ότι θα στείλουμε ολόκληρο το νομοσχέδιο, ακόμη και… αιτιολογική έκθεση. Δεν είναι καν θεσμικά δυνατό. Θα περιμένουμε να μελετήσουμε τις παρατηρήσεις τους και θα προχωρήσουμε σύμφωνα με το πλάνο μας». 

Σκόπιμες καθυστερήσεις 
Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, κάποιοι από τους δημάρχους είναι διατεθειμένοι να παίζουν καθυστερήσεις καθότι η αλλαγή που αφορά τον ΟΑΣΘ θα γίνει το 2019.

Μερικοί μάλιστα με την ευκαιρία του προσχεδίου δεν έκρυψαν την αγωνία τους να υπερασπιστούν το «επιτυχημένο» μοντέλο ΟΑΣΘ!

Σε συνέχεια της πρώτης μάζωξης των δημάρχων, το προσχέδιο Σπίρτζη συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομαρχιακών (Α και Β) του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι τα πράγματα πρέπει να τρέξουν γρηγορότερα.

Ο συντονιστής της Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», απαντά κατ’ αρχάς στους δημάρχους που επιμένουν σε ιδιώτη για το οδικό έργο:

«Δεν τους φτάνει η εμπειρία της πόλης με τον ΟΑΣΘ; Δεν τους λέει τίποτα η ευρωπαϊκή εμπειρία; Να συνεχιστεί το καθεστώς της κρατικής επιχορήγησης για να γεμίζουν οι τσέπες των μετόχων; Αυτό θέλουν;»

Ο κ. Δημητριάδης τονίζει ότι «εμείς συμφωνούμε με τη λογική του υπουργείου και για τους δύο νέους οργανισμούς και για τη συμμετοχή των δήμων, θέλουμε και τη θαλάσσια συγκοινωνία, αλλά ακόμη και τραμ, όπου θα κριθεί απαραίτητο ως συνδετικός κρίκος με το μετρό».

Όσο για το μέλλον των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, τονίζει πως «δεν πρέπει να λειτουργήσουμε εκδικητικά. Όσοι εργάζονται σήμερα στον ΟΑΣΘ να μείνουν στον νέο εκτελεστικό φορέα». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου