Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Εξηγήσεις από την «Ολυμπία Οδό» ζητά το Υπουργείο, για την καθυστέρηση παράδοσης της Κορίνθου - Πατρών

Παράταση μιας εβδομάδας ζητάει η «Ολυμπία Οδός» για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Πατρών. 

Το Δημόσιο αρνείται κατηγορηματικά το αίτημα αυτό, επικαλούμενο την υποχρέωση έναντι της Ε.Ε. να παραδοθεί σε λειτουργία ο δρόμος έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. 

Μάλιστα, πρόθεση του Δημοσίου είναι να στραφεί κατά της κοινοπραξίας, ζητώντας αποζημίωση για κάθε ημέρα καθυστέρησης παράδοσης του έργου. 

Άλλωστε, στις 31 Μαρτίου υποβάλλονται οι τελικές εκθέσεις για την ολοκλήρωση των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έργων, επομένως όλοι οι αυτοκινητόδρομοι πρέπει να είναι σε κυκλοφορία.

Όπως αναφέρθηκε σε εφημερίδα, χθεσινό έγγραφο του υπουργείου αποκαλύπτεται ότι το Δημόσιο ζήτησε από τον ανεξάρτητο μηχανικό στις 14 Δεκεμβρίου 2016 κατάλογο με τις δραστηριότητες του έργου που έχουν καθυστερήσει. 

Ένα μήνα αργότερα, η Ολυμπία Οδός ζήτησε να χαρακτηριστεί «γεγονός ανωτέρας βίας» η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή στις 6 - 12 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειές της δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε να αντιμετωπιστούν πλήρως. 

Από την πλευρά του, το Δημόσιο αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης και υποστηρίζει ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, επομένως δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις που είχαν ήδη συμβεί.

Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο επικαλείται και την τελευταία συμφωνία, με την οποία η Ολυμπία Οδός και οι κατασκευαστές εισέπραξαν μεγάλες αποζημιώσεις. 

Η συμφωνία αυτή προβλέπει ποινικές ρήτρες για κάθε ημέρα καθυστέρησης στις τρεις ημερομηνίες στόχους: την 31ή Μαρτίου και (για τις υπολειπόμενες εργασίες) την 30ή Ιουνίου και την 31ή Αυγούστου. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η αποζημίωση θα κυμαίνεται από 45.000 έως 90.000 ευρώ/ημέρα. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου