Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Μετρό Γραμμή 4: Το χρυσό συμβόλαιο, η μητέρα των μαχών ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ

Μάχη αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους Ελληνικούς τεχνικούς Ομίλους της χώρας για το "χρυσό συμβόλαιο" κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός που είναι προ των πυλών, καθώς Υπουργείο Υποδομών και Αττικό Μετρό δηλώνουν πως μέχρι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο ΑΚΤΩΡ και η ΤΕΡΝΑ θα είναι βασικοί διεκδικητές και είναι βέβαιο ότι θα δούμε μία μεγάλη μάχη για το ποιος θα αποκτήσει το σχεδόν 10ετές project του 1,4 δισ ευρώ. 

Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους της αξίας που έχει για τους 2 ομίλους, είναι πως το ανεκτέλεστο που έχουν αυτή τη στιγμή αγγίζει το 2,6 δισ ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως αν ένας εκ των δύο καταφέρει να αποσπάσει το συμβόλαιο κατασκευής θα μπορέσει να αυξήσει κατακόρυφα το ανεκτέλεστο του με ευεργετικές επιδράσεις, στην λειτουργία και τα οικονομικά του αποτελέσματα.

Επίσης, μην ξεχνάμε και το θέμα του γοήτρου καθώς ένα έργο που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των ισχυρών ομίλων της Ευρώπης, θα φέρει και "ιερές συμμαχίες" και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε με ποιους θα επιλέξουν να κατέβουν αυξάνοντας τις προσδοκίες για την απόκτηση του έργου.

Το αντικείμενο του έργου αυτού δίνει ένα προβάδισμα στον ΑΚΤΩΡ που είναι μία εταιρεία με μεγάλη πείρα στα έργα Μετρό (έχει αρκετά συμβόλαια στις κατασκευές των γραμμών 2 και 3) ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τη βασική γραμμή αλλά και τη Γραμμή προς Καλαμαριά στο Μετρό Θεσσαλονίκης ενώ είναι και στο έργο κατασκευής της χρυσής γραμμής στο Μετρό του Κατάρ.

Από την άλλη πλευρά η ΤΕΡΝΑ αυτή την εποχή δεν κατασκευάζει έργα Μετρό, όμως έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα στο πρόσφατο παρελθόν όπως οι επεκτάσεις της Γραμμής 3 προς Αγία Μαρίνα και της Γραμμής 2 προς τον Άγιο Αντώνιο.

Φυσικά θα πρέπει να σημειώσουμε πως τελικά αυτό που θα μετρήσει στο ποιος θα πάρει το έργο είναι να αποδείξει στο διαγωνισμό ότι έχει τα εχέγγυα να πάρει το έργο και φυσικά να συνδυαστικά να δώσει και την καλύτερη προσφορά για να πάρει το χρυσό έργο του Μετρό της Αθήνας.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου