Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για τους Αυτοκινητόδρομους: 2 μήνες μέχρι τη λειτουργία τους

Στο τέλος της φτάνει η αντίστροφη μέτρηση του ypodomes.com καθώς είμαστε σε απόσταση αναπνοής μέχρι να φτάσουμε στο τέλος Μαρτίου 2017 όπου υπάρχει η γνωστή δέσμευση για λειτουργία όλου του δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας (ως λειτουργικό και με ελλείψεις) και όσο πλησιάζουμε τόσο το "θερμόμετρο" ανεβαίνει.

Στις αρχές κάθε μήνα μέχρι τον Μάρτιο θα βλέπουμε τι έχει γίνει, τι περιμένουμε και τι απομένει. Τώρα αρχές Φεβρουαρίου είμαστε λιγότερο από 2 μήνες πριν την ολοκλήρωση των δρόμων. Τι γίνεται όμως; που είμαστε σήμερα;

Ολύμπια Οδός 
Στις αρχές Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε το πρώτο τμήμα από Κόρινθο μέχρι Κιάτο μήκους 20χλμ. Στο τέλος Δεκεμβρίου δόθηκαν επιπλέον 9χλμ στο τμήμα από Κιάτο μέχρι Ξυλόκαστρο. 

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η συνολική παράδοση του τμήματος μέχρι το Ξυλόκαστρο καθώς και οι Σήραγγες Παναγοπούλας. Αυτή την εποχή δουλεύονται και τα τμήματα των εμπλοκών με το σιδηρόδρομο. 

Παραμένει η εμπλοκή με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Καμάρι, όμως στα θετικά η συνεχής εργοταξιακή κάλυψη που δείχνει ότι με τις απαλλοτριώσεις λίγο - πολύ τελειώσαμε ενώ υπήρξε συμφωνία και με το Δημόσιο για την ολοκλήρωση του έργου. 

Στην πρόοδο είμαστε περίπου στο 91% και θα γίνει αγώνας για να δοθεί η "λειτουργική Ολυμπία". Υπολογίζεται ότι για την περίοδο Μαρτίου - Αυγούστου 2017 θα παραμείνουν υπό κατασκευή περίπου 8χλμ. ενώ μετά τον Αύγουστο θα συνεχιστεί η κατασκευή του υπερκόμβου Ρίου που θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους.

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου 
Εδώ τα πράγματα από εύκολα έγιναν δύσκολα αλλά είχαμε happy end. Στα μέσα Ιανουαρίου υπεγράφη το περίφημο Μνημόνιο Συναντίληψης ενώ ικανοποιήθηκε και το βασικό αίτημα για μη πληρωμή διοδίων για τους κατοίκους του Δήμου Τεμπών. 

Πρακτικά τα έργα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και απομένουν οι συνδέσεις με τον αυτοκινητόδρομο εκατέρωθεν. Αυτό σημαίνει ότι κλείδωσε οριστικά η λειτουργία του τμήματος αυτού τον Μάρτιο. 

Πρόκειται για έργο το οποίο δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Το 95% της προόδου τα λέει όλα όμως χωρίς συμφωνία "no highway".

Ιόνια Οδός 
Εδώ τα έργα προχωρούν καλά, είμαστε περίπου στο 89% και η αισιοδοξία περισσεύει αλλά τα μεγάλα νέα δεν έχουν έρθει ακόμα. 

Τον Δεκέμβριο έγινε και η πρώτη παράδοση στο τμήμα Κουβαράς - Αμφιλοχία που μαζί με την παράκαμψη Αγρινίου δημιουργούν ένα συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 59χλμ. 

Τα επόμενα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι το Καμπή - Πέρδικα στο βόρειο τμήμα και το Γαβρολίμνη - Κεφαλόβρυσο στο νότιο. 

Οι απαλλοτριώσεις που απομένουν είναι σχεδόν μηδενικές και η παράδοση για τον Μάρτιο του 2017 έχει κερδηθεί και μάλιστα γίνεται προσπάθεια μέχρι τότε να έχει λειτουργήσει και η Σήραγγα Κλόκοβας (αντί για τον Αύγουστο του 2017).

Κεντρική Οδός 
Εδώ τα έργα προχωρούν πιο ανεμπόδιστα και πάμε με καλούς μηνιαίους ρυθμούς. Είμαστε σε ποσοστό προόδου που φτάνει το 88% και ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται. 

Το τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα θα παραδοθεί έχοντας 2 πρόσωπα. Στα πρώτα 8 χιλιόμετρα θα παραδοθεί 1 λωρίδα ανά τμήμα ενώ σε όλο το υπόλοιπο τμήμα πάμε για παράδοση τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Εδώ το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον μέχρι τον Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει τα έργα και στο νότιο τμήμα Λαμία - Ξυνιάδα.

Αυτοκινητόδρομος ΜορέαςΕδώ, τελειώσαμε με την επίσημη παράδοση του αυτοκινητόδρομου στις 15 Δεκεμβρίου 2016. Τέλος για τα έργα, ξεκίνησε η συνολική λειτουργία.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου