Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ο μετροπόντικας θα σκάψει ξανά στην Αθήνα

Το 2017 θα είναι η χρονιά επανεκκίνησης του μετρό στην Αθήνα. Η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της νέας γραμμής θα ξεκινήσει την άνοιξη, βάζοντας επιτέλους και πάλι μπροστά το έργο που αλλάζει όσο κανένα τη ζωή της πόλης.

Σημαντικό θα είναι το αποτύπωμα του διαγωνισμού του 1,4 δισ. ευρώ και για την οικονομία, σε μια περίοδο με ελάχιστα κατασκευαστικά έργα. 

Μπορεί οι «πειραματισμοί» του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για τη χρηματοδότηση του έργου να κόστισαν περίπου ένα έτος καθυστέρησης, το κεφάλαιο όμως αυτό έκλεισε οριστικά και πλέον ο διαγωνισμός για την κατασκευή της νέας γραμμής του μετρό δείχνει να έχει δρομολογηθεί. 

«Ελπίζουμε ότι έως τις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αυτή της προεπιλογής», λέει ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αττικό Μετρό. 

«Ολοκληρώσαμε τις μελέτες για το τμήμα Ευαγγελισμός - Γουδή, που ήταν και το λιγότερο ώριμο κομμάτι της γραμμής, και εκτιμούμε ότι έως το τέλος του μήνα θα καταθέσουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί: 400 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, περίπου 1 δισ. ευρώ δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με πολύ καλούς όρους. 

Υπολογίζουμε ότι ο ανάδοχος του έργου θα αναδειχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018». Η ΕΤΕΠ έχει μέχρι σήμερα συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή των δύο γραμμών του μετρό στην Αθήνα, καθώς και τις επεκτάσεις τους, με περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ υποστηρίζει και το μετρό της Θεσσαλονίκης με 650 εκατ. ευρώ. 

Με δεδομένο ότι το έργο θα αρχίσει να έχει τις πρώτες του απορροφήσεις στα τέλη του 2018, είναι επόμενο η χρηματοδότησή του να μην καλυφθεί ολόκληρη από το τρέχον ΕΣΠΑ αλλά να συνεχιστεί και στο επόμενο. 

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υποδομών πετυχαίνει έναν διπλό στόχο: ξεκινάει μεν το έργο, επομένως αποκομίζει το πολιτικό όφελος, αλλά δεν θα χρειαστεί να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ για τις υποδομές μεταφορών σε ένα και μόνο έργο (όπως εξαρχής επιδίωξε ο κ. Σπίρτζης, προκειμένου να είναι σε θέση να διανείμει τα κονδύλια σε περισσότερα έργα). 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το έργο θα είναι μια ανάσα για τον κατασκευαστικό κλάδο, που, με την ολοκλήρωση των έργων παραχώρησης μέσα στο έτος, βλέπει ελάχιστες νέες ευκαιρίες. 

Η γραμμή 4 θα έχει μήκος 12,5 χιλιόμετρα και 14 σταθμούς. Θα ξεκινάει από το Γουδί και, διαμέσου Ζωγράφου και Καισαριανής, θα «συναντά» τo σημερινό δίκτυο του μετρό στον Ευαγγελισμό (πιθανότατα με «δίδυμο» σταθμό, καθώς η νέα γραμμή θα είναι ανεξάρτητη από το υπόλοιπο δίκτυο) και στην Ακαδημία (σε γειτνίαση με τον σταθμό Πανεπιστήμιο). 

Στη συνέχεια, μέσω Εξαρχείων, συνεχίζει προς Γκύζη, Κυψέλη και Γαλάτσι, τρεις από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας. Εκτιμάται ότι η νέα γραμμή θα εξυπηρετεί περίπου 220.000 επιβάτες ημερησίως.

Χωρίς οδηγό 
Το έργο θα έχει κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Κατ’ αρχήν, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, η εταιρεία Αττικό Μετρό σχεδιάζει να επιταχύνει τη διάνοιξη της σήραγγας ζητώντας την ταυτόχρονη εκσκαφή της από δύο μετροπόντικες (ο καθένας θα ξεκινήσει από το ένα άκρο της γραμμής και θα συναντηθούν στο μέσο). 

Η σήραγγα θα είναι μονής τροχιάς (δηλαδή θα εξυπηρετεί και τις δύο κατευθύνσεις), αλλά οι αποβάθρες θα διαθέτουν γυάλινες θύρες που θα ανοίγουν αυτόματα όταν σταματά ο συρμός, ο οποίος δεν θα έχει οδηγό. 

Στον διαγωνισμό για την πρώτη φάση της γραμμής 4, περιλαμβάνεται η προμήθεια συρμών, καθώς και η κατασκευή νέου κέντρου ελέγχου λειτουργίας και νέου κτιρίου συντήρησης και επισκευής συρμών.

Η εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης της γραμμής 4 είναι 7 έτη (δηλαδή το 2025, εάν η γραμμή ξεκινήσει το 2018). Ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι τα χρονοδιαγράμματα των έργων του μετρό είναι... σχετικά. «Υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν, όπως τα αρχαιολογικά», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. 

«Εμείς από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε να είναι σωστά τακτοποιημένες οι συμβατικές σχέσεις, ώστε να μην υπάρχουν διαφορές, ο προϋπολογισμός να είναι κοντά στην πραγματικότητα και οι μελέτες ποιοτικές»., 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου