Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Η.Π.Α.: Να αντικαταστήσει τα λεωφορεία σχεδιάζει η Uber

Ένα νέο πείραμα με τη βοήθεια της Uber, ξεκίνησε ο αρμόδιος φορέας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο προάστιο της Τάμπα στην Φλόριντα. 

Για την ακρίβεια σταμάτησε τη λειτουργία δύο λεωφορειακών γραμμών και άρχισε να πληρώνει τμήμα του κομίστρου της Uber ώστε να διασφαλίζεται η μετακίνηση σε συγκεκριμένο τμήμα της πόλης.

Στις πρώτες ημέρες δημιουργίας της, η Uber, ανέφερε ότι ήθελε να γίνει ο προσωπικός σοφέρ του καθενός. Σήμερα, όπως φαίνεται, τόσο η Uber όσο και ο κύριος ανταγωνιστής της στις ΗΠΑ, η Lyft, φλερτάρουν με την ιδέα να αντικαταστήσουν τα λεωφορεία εξυπηρετώντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους ταυτόχρονα.

Για την ακρίβεια η Uber επικοινωνεί με αρκετά τοπικά γραφεία μαζικής μεταφοράς ώστε να συνάψει συμφωνίες όπως αυτή με το Pinellas Park στην Τάμπα της Φλόριντα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Lyft η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει συνεργασία με την Centennial του Κολοράντο και να δημιουργήσει έτσι την πρώτη συμφωνία στην οποία μια τοπική κυβέρνηση θα επιδοτεί τις διαδρομές της.

«Κάθε ένα από τα τρέχοντα πρότζεκτ που εμπλέκουν τις πετυχημένες startup με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικρό όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί εντέλει να προκύψει κάτι πολύ μεγαλύτερο» δήλωσε η Emily Castor, διευθύντρια της πολιτικής μεταφορών της Lyft. «Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η Lyft στοχεύει για το μέλλον», ανέφερε. «Κανείς όμως δεν μπορεί να υπολογίσει χρονικά πόσο θα διαρκέσει η επέκτασή μας σε αυτόν».

Τα τελευταία χρόνια, η σχέση τέτοιου είδους εταιρειών με τις τοπικές αρχές καταγράφεται άβολη ή και, ανά περιπτώσεις, εχθρική. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν ήταν το πρώτο βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών τους κι αυτό γιατί οι ισχύουσες συμφωνίες είναι πολύ μικρές για να καταγραφούν ως απειλητικές, σύμφωνα με τον Kyle Shelton, διευθυντή προγράμματος του Ινστιτούτου Αστικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Rice. 

«Μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα δρομολόγια, μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική εξυπηρέτηση, αλλά δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τις κύριες γραμμές που μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες καθημερινά», συμπληρώνει.

Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη πληρώσει για τα ταξί σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά οι συμφωνίες με την Uber και την Lyft θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν μια πιο θεμελιώδη αλλαγή, και μαζί με αυτό να προκαλέσουν και εντάσεις. 
  • Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους χωρίς smartphones; 
  • Πώς οι Uber και Lyft πρόκειται να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες με ειδικές ανάγκες; 
  • Τι θα συμβεί αν η πολιτεία επαναπαυθεί σε τέτοιου είδους εφαρμογές, και οι εταιρείες αποφασίσουν πως δεν η συνεργασία δεν αποτελεί πλέον επικερδές εγχείρημα για τις ίδιες; 
Και πράγματι θέλουν οι δημόσιες αρχές να ενθαρρύνουν την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας του δημόσιου τομέα με συμβάσεις έργου σε εταιρείες που ορίζουν την έννοια της οικονομίας… χωρίς σύνορα (sharing economy);

Αν προχωρησει όμως κανείς σε μια βαθύτερη οικονομική ανάλυση κατανοεί πως η είσοδος των εταιρειών αυτών στις δημόσιες μεταφορές δεν είναι αδικαιολόγητη, αφού σε περιοχές με λίγους επιβάτες, κοστίζει λιγότερο το να πληρώνει το κράτος την ατομική μεταφορά από το ναυλώνει ολόκληρα λεωφορεία.

Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι παλεύουν με τα ερωτήματα αυτά, είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς το πραγματικό οικονομικό όφελος για τις κυβερνήσεις καθώς και τα πραγματικά έσοδα για τις Uber και Lyft.

Σε μια πρώτη προσέγγιση όμως αξίζει να αναφερθεί πως το 2014, οι Αμερικανοί ξόδεψαν 15 δισ. δολάρια σε εισιτήρια για τα δημόσια μέσα μεταφοράς στις 850 δημόσιες υπηρεσίες μεταφοράς. Τα λειτουργικά έξοδα για τις υπηρεσίες αυτές ανήλθαν σε 42 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος του 65% του κόστους λειτουργίας που υπολείπεται προήλθε από επιδοτήσεις.

Όσον αφορά στα προάστια, όπου η πυκνότητα των μεταφορών καθώς και η επιβατική κίνηση καταγράφεται μικρότερη και συνεπώς και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς πιο δαπανηρή, η εναλλακτική λύση των startup αυτών φαντάζει αρκετά ελκυστική, όπως αναφέρει ο Adie Tomer, συνεργάτης του Brookings Institution Metropolitan Policy Program . «Αν μπορούν να παρέχουν καλύτερα αποτελέσματα για τον πληθυσμό με το ίδιο ή και μικρότερο κόστος, θα είναι μια λύση win-win για την κοινωνία», συμπληρώνει. «Κι αν αυτό ισχύει καλό θα ήταν η μετάβαση να ξεκινήσει πολύ γρήγορα».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του 2014, οι ψηφοφόροι της Pinellas County απέρριψαν μέσω δημοψηφίσματος την αύξηση των τοπικών φόρων ώστε να χρηματοδοτηθούν περισσότερες γραμμές λεωφορείων και να βελτιωθεί ταυτόχρονα και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Εξαιτίας αυτού μάλιστα η διοίκηση έπρεπε να προχωρήσει σε περικοπές και να καταργήσει τα δύο λιγότερο δημοφιλή δρομολόγια από τις 48 λεωφορειακές γραμμές της.

Οι κάτοικοι όμως του Pinellas Park, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της εργατικής τάξης καθώς και εκείνοι του East Lake, μιας πλουσιότερης περιοχής, παραπονέθηκαν αφού δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Αυτό ήταν αρκετό ώστε ο οργανισμός μεταφορών να εξετάσει αλλες εναλλακτικές και να καταλήξει να μοιραστεί το κόστος της Uber για όσους κινούνται σε αυτές τις συγκεκριμένες διαδρομές. Έτσι ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου όσοι μετακινούνταν λάμβαναν έκπτωση 50% για αυτές τις διαδρομές (η συνολική έκπτωση μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 3 δολάρια).

Γρήγορα έγινε αντιληπτό πως το μέρος αυτό της επιδότησης κόστιζε λιγότερα από ότι η διατήρηση μιας γραμμής λεωφορείου. Το πρόγραμμα θα κοστίσει 40.000 δολάρια ετησίως, ή περίπου το ένα τέταρτο του κόστους των δύο λεωφορειακών γραμμών οι οποίες θα αντικατασταθούν με αυτού του είδους το πρόγραμμα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, η οποία όμως αρνήθηκε να παρέχει στατιστικά στοιχεία της κίνησης των επιβατών.

Μάλιστα από την 1η Αυγούστου το πρόγραμμα επεκτάθηκε και προσέφερε επιδότηση σε όσους κατοίκους αποφάσιζαν να κάνουν συγκεκριμένες διαδρομές μετά τις 9 το βράδυ όπου και σταματά η διέλευση των λεωφορείων.

Από πλευράς του ο Molly Spaeth, εκπρόσωπος της Uber, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι ικανοποιημένη με την ανταπόκριση που καταγράφεται μέχρι στιγμής και πως θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους για να συνεργαστεί με τους δημόσιους οργανισμούς μεταφορών.

Παρομοίως και οι αρχές στο προάστιο του Ντένβερ, όπου επέλεξαν να συνεργαστούν στο προσεχές διάστημα με την Lyft. Μέσω ενός προγράμματος, η πολιτεία θα πληρώνει την Lyft για διαδρομές από και προς τις περιφερειακές σιδηροδρομικές στάσεις, σε μια περιοχή που προηγουμένως κάλυπτε αποκλειστικά μία λεωφορειακή γραμμή.

Η υπάρχουσα υπηρεσία κοστίζει στην πόλη περίπου 20 δολάρια ανά διαδρομή, σύμφωνα με τον Cathy Νoon, δήμαρχο της πόλης, πολύ περισσότερο από όσο θα κοστίζουν δηλαδή τα έξοδα μετακίνησης με την Lyft.

Το μέλλον αναμένεται να δοκιμάσει αυτού του είδους τις συνεργασίες. Αν μάλιστα η χρήση αυτού του είδους των υπηρεσιών ωθήσει στη μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων, όπως πιστεύουν ότι θα συμβεί οι δύο εταιρείες, τότε είναι πολύ πιθανόν να δούμε τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε ένα νέο μοντέλο ημι-δημόσιας συγκοινωνίας. 

ΠΗΓΗ: insider.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου