Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Διαμαρτυρία για ανάρμοστη συμπεριφορά οδηγού του ΚΤΕΛ Αρκαδίας στην Τρίπολη

Τι ισχύει για τη μεταφορά κατοικίδιων με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ; Ποια τα δικαιώματα του επιβάτη με κατοικίδιο, ποια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του οδηγού και τι προβλέπει ο Νόμος; 

Αφορμή για την παραπάνω συζήτηση στάθηκε η καταγγελία αναγνώστη του Arcadia Portal ο οποίος απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ιστοσελίδα μας για να καταγγείλει τη συμπεριφορά οδηγού του ΚΤΕΛ Αρκαδίας ο οποίος, αντίθετα με τα όσα ορίζει ο Νόμος, επέμενε να τοποθετήσει το κλουβί με το μικρό σκυλάκι στον χώρο αποσκευών του λεωφορείου.

Όπως ενημερώνει ο αναγνώστης, ο οποίος κοινοποίησε την επιστολή του και στα ΚΤΕΛ: «Ώρα δρομολογίου 8:30. 2/5/2016 κατέβηκα στο ΚΤΕΛ να κόψω εισιτήριο για την επόμενη μέρα. Ο λόγος ήταν γιατί ήθελα να βρω δρομολόγιο ούτως ώστε να μεταφέρω το κατοικίδιο ζωάκι μου.

»3/5/2016 ώρα 8:20 έρχεται ο οδηγός να μας ανακοινώσει ότι το κατοικίδιό μας που πληροί τις προϋποθέσεις για την μετακίνηση του (βιβλιάριο υγείας και κλουβάκι) πως θα μπει στις αποσκευές.
Αμέσως επικοινώνησα με την άμεση δράση (100) να έρθουν να διευθετήσει το θέμα.

»Ο οδηγός με θράσος άρχισε να φωνάζει και πού θα μπουν τα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη αξία από τους ανθρώπους συν ρατσιστικά ομοφοβικά σχόλια για τους ανθρώπους με άλλες σεξουαλικές επιλογές από της δικές του (πο@@δες, ή αδερφές) όπως είπε».

Ο Νόμος είναι απολύτως σαφής ως προς το πού είναι δυνατόν να τοποθετηθεί το κλουβάκι με το κατοικίδιο ζώο, και πάντως ποτέ δεν επιτρέπεται να μπει στον χώρο των αποσκευών, καθώς υπάρχει κίνδυνος το ζώο να τραυματιστεί ακόμα και θανάσιμα.

Στα υπεραστικά ΚΤΕΛ, λόγω περιορισμένου χώρου, επιτρέπεται μόνο η μεταφορά μικρόσωμων ζώων (βάρους έως 7 κιλών), Το κλουβί πρέπει να είναι 50x40x35 και τοποθετείται στο διάδρομο ή στο κλιμακοστάσιο του λεωφορείου, κοντά στον ιδιοκτήτη. Προσοχή όμως. Δίνεται η δυνατότητα στα ΚΤΕΛ να βάλουν τους εξής περιορισμούς:
  • Να επιτρέπουν 2 ζώα ανά λεωφορείο.
  • Να επιτρέπουν τη μεταφορά σε ορισμένα μόνο δρομολόγια, που δεν πρέπει όμως να είναι λιγότερα του 30% των δρομολογίων κάθε γραμμής, κατανεμημένα στη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει αναρτηθεί ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού.
Πολλά ΚΤΕΛ, όπως τα Μακεδονίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης κ.ά., πλέον πληροφορούν πρόθυμα το επιβατικό κοινό (και τους οδηγούς τους) για τα «ειδικά δρομολόγια». Η ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, μάλιστα, αναφέρει τα συγκεκριμένα δρομολόγια που μας δέχεται με τα ζώα μας.

Πριν βγάλετε εισιτήριο, ενημερωθείτε σε ποια δρομολόγια μπορείτε να πάρετε το ζώο σας και δηλώστε το.

Σε όλα τα ΚΤΕΛ επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων-οδηγών και σκύλων-βοηθών ανεξαρτήτως μεγέθους και γίνεται χωρίς καλάθι μεταφοράς αλλά με φίμωτρο.

Παρ’ όλη την ευκρίνεια της εγκυκλίου, υπάρχουν ακόμα οδηγοί λεωφορείων που επιμένουν να βάλουν το κλουβί του ζώου στην μπαγκαζιέρα. Δεν θα το δεχτείτε ποτέ. Πέραν του ότι είναι παράνομο, υπάρχει και θανάσιμος κίνδυνος για το ζώο.

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή, μια και η εγκύκλιος αναφέρει ρητά: «Σε καμιά περίπτωση η μεταφορά δεν τελεί υπό την κρίση του οδηγού ή ιδιοκτήτη λεωφορείου ή τη συναίνεση των λοιπών επιβατών». Και για όποιους δεν συμμορφωθούν, υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου