Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Γαλλία: Το Παρίσι καταργεί τα χάρτινα εισιτήρια στα Μέσα Μεταφοράς

Τον... αργό θάνατο των εισιτηρίων σε φυσική μορφή στη γαλλική πρωτεύουσα και την Περιφέρειά της (Île-de-France) προανήγγειλε η περιφερειάρχης των λεγόμενων «Φρανσιλιέν» Βαλερί Πεκρές με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Journal du dimanche».

Η Πεκρές δήλωσε ότι σύντομα θα παρουσιάσει στο Συνδικάτο των εργαζομένων στις μεταφορές ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού της πρόσβασης στα Μέσα Μεταφοράς της Περιφέρειας. 

Διευκρίνισε ότι τα παραδοσιακά εισιτήρια του Μετρό, του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (RER) και των λεωφορείων θα αντικατασταθούν σταδιακά μέχρι της πλήρους κατάργησής τους το έτος 2021. 

Το «πάσο Navigo», η κάρτα μετακινήσεων στα ΜΜΜ που χρησιμοποιούν σήμερα οι επιβάτες του μετρό, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των λεωφορείων, θα μετονομαστεί σε «έξυπνο Navigo». 

Η κάρτα δηλαδή θα γίνει «έξυπνη», ενώ οι χρήστες των ΜΜΜ που διαθέτουν έξυπνο κινητό τηλέφωνο θα μπορούν να περνούν μ' αυτό από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους, αφού θα του έχουν «φορτώσει» βέβαια την κατάλληλη εφαρμογή. 

Αυτά βεβαίως για τους Παριζιάνους και τους «Φρανσιλιέν». Οι περιστασιακοί επισκέπτες της Πόλης του Φωτός και των περιχώρων της -κι ας μην ξεχνάμε ότι, σε πείσμα των τζιχαντιστών, το Παρίσι παραμένει η πρωτεύουσα με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Ευρώπη- θα μπορούν να προμηθεύονται ένα ηλεκτρονικό «πορτοφόλι μεταφορών», στο οποίο θα μπορούν να «φορτώνουν» χρήματα για να πληρώνουν κατά τις μετακινήσεις τους. 

Η Βαλερί Πεκρές αποκάλυψε ότι στόχος της είναι, επίσης, να μπορούν οι χρήστες των ΜΜΜ να κάνουν ανέπαφες πληρωμές στα τρένα, στα μετρό και στα λεωφορεία με τις τραπεζικές τους κάρτες. 

Ήδη πάνω από το 60% των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών πληρωμής που χρησιμοποιούνται στη Γαλλία (περί τα 40,7 εκατ. κάρτες) διαθέτουν την τεχνολογία για την πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών. 

Η Γαλλίδα περιφερειάρχης, η οποία υπήρξε υπουργός Προϋπολογισμού και Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και εκπρόσωπος στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Φιγιόν την περίοδο 2007-2012 επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, στη συνέντευξή της αποκάλυψε ότι στόχος της είναι επίσης να εφαρμόσει ένα πολλαπλό σύστημα έξυπνων πληρωμών, που θα επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν την ίδια κάρτα πληρωμών όχι μόνο στα δημόσια Μέσα Μεταφοράς αλλά και για να νοικιάσουν ποδήλατο ή αυτοκίνητο (Vélib και Autolib που διατίθενται από το Δήμο του Παρισιού), για πληρώνουν ταξί ή προσφορές συνεπιβατισμού, ακόμα και για να πληρώνουν παρκόμετρα ή χώρους στάθμευσης στην Περιφέρεια. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου