Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Σε νέα "Ολυμπιακή" κινδυνεύει να μετατραπεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Να μετατραπεί στην νέα "Ολυμπιακή”, δηλαδή σε μία εταιρεία με τεράστιο κόστος λειτουργίας για το Δημόσιο κινδυνεύει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εάν η αποκρατικοποίησή της δεν ολοκληρωθεί, επιτυχώς, έως το τέλος της χρονιάς.

Αυτό αναφέρουν πηγές με γνώση της διαδικασίας σε μία στιγμή που το νομοσχέδιο -κατ' εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας- για την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα, καθώς η διαβούλευσή του ολοκληρώθηκε χθες. 

Με άλλα λόγια, ενώ από τις αρχές του 2017 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χάνει το μονοπώλιο της εκτέλεσης σιδηροδρομικών υπηρεσιών εμπορευμάτων και επιβατών, τους τελευταίους μήνες με την ανοχή (;) της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη η κρατική εταιρεία απαξιώνεται.

Το φιάσκο στην Ειδομένη 
Ήδη, λόγω του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που έχει ξεπεράσει συνολικά τις 70 ημέρες (συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της γραμμής τον περασμένο χειμώνα) τα οικονομικά αποτελέσματα της κρατικής εταιρείας υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν με ζημιές της τάξης των 4 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ερώτημα εάν θα είναι σε θέση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, μέχρι τις 31 Μαΐου. Και αυτό επειδή, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το μπλόκο στην Ειδομένη, τα μεγέθη της εταιρείας διολισθαίνουν, ενώ σε κίνδυνο τίθενται οι συμβάσεις που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει με μεγάλους πολυεθνικούς παίκτες. Αυτό όταν προτού ξεσπάσει η κρίση στην Ειδομένη και οι προοπτικές της οικονομίας ήταν σχετικά καλύτερες συγκριτικά με σήμερα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015 το εκτιμώμενο τίμημα από τη συνδυαστική πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (εταιρεία συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού) ήταν μόλις 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, που, βέβαια, όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, δυσχεραίνει τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Ειρήσθω εν παρόδω, μετά τον κ. Σπίρτζη, του οποίου η σιωπή για το φιάσκο στην Ειδομένη είναι εκκωφαντική, ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη είναι η κα Χρυσοβελώνη που έχει δηλώσει (21.4) ότι "η ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη, αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα”.

Ίσως, όπως αναφέρουν πηγές, η μη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξυπηρετεί το "μπλοκ” όσων στην κυβέρνηση είναι αντίθετοι με τη συγκεκριμένη διαδικασία παρότι έχουν ψηφίσει-μέσω των "μνημονιακών” νόμων- την άμεση πώληση του 100% αυτής. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο ποσό ύψους 750 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε παλαιότερες κρατικές ενισχύσεις.

Έτσι, μέλλει να φανεί εάν οι τρεις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A. και οι ρωσικοί αυτοκινητόδρομοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές τέλη του μήνα.

Η απελευθέρωση 
Όσον αφορά την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου:

- ο ΟΣΕ ως ο διαχειριστής του δικτύου είναι υποχρεωμένος να καταρτίζει "ανανεώσιμη πενταετή στρατηγικής ανάπτυξης της σιδηροδρομικής υποδομής, η οποία εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και δημοσιεύεται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου".

-Στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις "παρέχεται, υπό δίκαιους, διαφανείς και χωρίς διακρίσεις όρους, δικαίωμα πρόσβασης στην εθνική σιδηροδρομική υποδομή, με σκοπό αφενός την εκτέλεση παντός τύπου σιδηροδρομικών μεταφορών εμπορευμάτων και αφετέρου την παροχή υπηρεσιών διεθνών μεταφορών επιβατών. Η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών εφαρμόζεται στο σιδηροδρομικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τύπου των μεταφορών. Για να καταστεί αποτελεσματικός ο κλάδος της μεταφοράς εμπορευμάτων, ιδίως δε ο διασυνοριακός, απαιτείται, όπως ήδη προβλέπεται, άνοιγμα της αγοράς. Η διεθνής υπηρεσία επιβατικής μεταφοράς επιτρέπεται εφόσον ο κύριος σκοπός της υπηρεσίας είναι η μεταφορά επιβατών μεταξύ σταθμών που βρίσκονται σε διαφορετικά κράτη μέλη, απόφαση που λαμβάνεται από το ρυθμιστικό φορέα, κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης βασιζόμενης σε διαφανή κριτήρια".

Ενόψει, άλλωστε, της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών, η Rail Cargo Logistics – Goldair βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να ξεκινήσει εμπορευματικές μεταφορές, ενώ αίτηση έχει καταθέσει μία ακόμη εταιρεία, η Piraeus Europe Asia Rail Logistics. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου