Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Μετρό Αθήνας: Κατόπιν εορτής, ο Δήμος Χαϊδαρίου ζητά σταθμό


Την επέκταση του Μετρό στο Χαϊδάρι, κατόπιν εορτής, ζητά με επιστολή του προς τη Διοίκηση της εταιρείας, ο Δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Σελέκος. 

Το δυστύχημα για το συγκεκριμένο Δήμο είναι πως όχι μόνο έχει δρομολογηθεί η επέκταση της γραμμής 3 μετά την Αγία Μαρίνα που είναι στα όρια του Δήμου με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας (ουσιαστικά αυτός ο σταθμός ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας) αλλά ήδη κατασκευάζεται από το 2012.

Το αίτημα του Δημάρχου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ούτε από την επέκταση της Γραμμής 2 η οποία έχει ολοκληρωμένες σχεδόν μελέτες για την επέκταση μετά την Ανθούπολη και έχει αποφασιστεί χάραξη προς Ίλιο και Καματερό.

Στην επιστολή αναφέρονται όμως τα παρακάτω: 
«Σε συνέχεια της επίσκεψής μας στα γραφεία της Εταιρίας σας, επανερχόμαστε ώστε να διατυπώσουμε και γραπτά το έντονο αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ και στην πόλη μας.

Για λόγους που ίσως δεν αφορούν την ουσία της παρούσας επιστολής, το Χαϊδάρι δεν περιλήφθηκε στον αρχικό σχεδιασμό των γραμμών του ΜΕΤΡΟ που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά ούτε και σε οιονδήποτε επόμενο, παρά το γεγονός της εγγύτητας, τόσο με την «Μπλε Γραμμή -  Σταθμός Αγίας Μαρίνας», όσο και με την «Κόκκινη Γραμμή- Σταθμός Ανθούπολης

Η επιλογή της μη ύπαρξης ΜΕΤΡΟ στην πόλη μας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναχρονιστική, που δεν συνέβαλε στη δημιουργία μιας σύγχρονης και ανθρωποκεντρικής πόλης και άρα ήταν απόλυτα λανθασμένη, δεδομένου ότι αποκόπτεται η πόλη μας από την Πρωτεύουσα και τα Προάστιά της και δεν εξυπηρετείται αλλά ταλαιπωρείται το σύνολο των κατοίκων στις μετακινήσεις του.

Η εγγύτητα της πόλης μας με τους άλλους Σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα, ώστε να εξυπηρετούνται σχετικά καλύτερα οι κάτοικοι της περιοχής μας από τα λεωφορεία, γεγονός που σήμερα φαντάζει ως ουτοπία, δεδομένου ότι η συνήθης αναμονή (π.χ.) στο Σταθμό της Αγίας Μαρίνας για το Κέντρο Χαϊδαρίου (απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου), είναι σίγουρα σαράντα λεπτά της ώρας !!!

Όπως αναφέρθηκε και στη συνάντησή μας, στο Χαϊδάρι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, έχουν δημιουργηθεί ή/και βρίσκονται σε υπερεντατική λειτουργία, υπερτοπικές εγκαταστάσεις που απευθύνονται και αφορούν τεράστιο αριθμό πολιτών, που λόγω της ανυπαρξίας εξυπηρέτησης ΜΕΤΡΟ στην περιοχή, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κυρίως, τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Ειδικότερα
Στην περιοχή του Χαϊδαρίου, βρίσκεται και λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη το «Αττικόν», ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα, σε καθημερινή βάση, η περιοχή γύρω από το Νοσοκομείο να μετατρέπεται σε έναν απέραντο χώρο στάθμευσης οχημάτων.

Σε άμεση εγγύτητα με το Αττικόν, υπάρχουν και λειτουργούν τα Στρατόπεδα «Καραϊσκάκης Α’ & Β’» (πρώην ΚΕΒΟΠ & ΚΕΔΒ), ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), εγκαταστάσεις με μεγάλη και διαρκή επισκεψιμότητα.

Η πλειονότητα των κατοίκων της πόλης μας, εργάζεται σε περιοχές εκτός του Χαϊδαρίου και οι τρόποι μετάβασης στους χώρους εργασίας τους, είναι τα ιδιωτικά οχήματα ή τα λεωφορεία, κυρίως μέσω της Λεωφόρου Αθηνών που όμως, λόγω της ανυπαρξίας ΜΕΤΡΟ σε όλο το μήκος της Εθνικής αυτής Οδού και λόγω των κατά μήκος υπαρχουσών εγκαταστάσεων (π.χ. ΤΕΙ Αιγάλεω, Γεωπονική Σχολή), είναι ιδιαίτερα δυσχερής η προσπέλασή της, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας.

Η πόλη του Χαϊδαρίου, έχει την ιδιαιτερότητα να «διχοτομείται» από τη Λεωφόρο Αθηνών και ως εκ τούτου να αποκόπτονται οι λειτουργίες των εκατέρωθεν τμημάτων και να δυσχεραίνεται η εξυπηρέτηση των κατοίκων, γεγονός που θα μπορούσε να μετριαστεί από την ύπαρξη του ΜΕΤΡΟ σε κάποιο κεντροβαρικό σημείο της πόλης.

Κύριε Διευθύνοντα, 
Κατόπιν όσων προαναφέρθηκαν και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των περιοχών μας, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να εξεταστούν άμεσα, εφικτές τεχνικές επιλογές, για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ και στην πόλη του Χαϊδαρίου, γνωρίζοντάς σας ταυτόχρονα, ότι θα είμαστε αρωγοί και πρωτοστάτες σε κάθε προσπάθεια πίεσης προς την Κεντρική Εξουσία για την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων». 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER