Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ο ΟΑΣΘ βάζει «φρένο» στην εισιτηριοδιαφυγή

Περισσότεροι από το 18% όσων μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ δεν πληρώνουν εισιτήριο, όπως έδειξαν οι 4.789 έλεγχοι που έγιναν σε μια βδομάδα.

O ευγενικός κύριος, ο οποίος απαιτείται να διαθέτει τρόπους καλής συμπεριφοράς, ντυμένος με μαύρο παντελόνι, γκρι κοντομάνικο μπλουζάκι και μπλε σκούρο μπουφάν, είναι ένας από τους 14 υπαλλήλους της ιδιωτικής ομάδας υποστήριξης και ελέγχου που έχει στη διάθεσή του ο ΟΑΣΘ για την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής, ήδη από τις 5 Οκτωβρίου.

«Πραγματοποιήθηκαν 4.789 έλεγχοι, στο χρονικό διάστημα από 5 ως 10 Οκτωβρίου και το σύνολο της εισιτηριοδιαφυγής έφτασε στο 18,38%» αναφέρει  ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης.

Οι 4.789 έλεγχοι αφορούσαν περιπτώσεις σε επιβάτες που ήταν χωρίς εισιτήριο ή κάρτα, σε ποσοστό 4,58% (211 παραβάτες), με μειωμένο εισιτήριο χωρίς δικαιολογητικό σε ποσοστό 2,28% (105 παραβάτες), διπλό ακυρωμένο εισιτήριο βρέθηκε σε 10 παραβάτες (0,22%), με άκυρη κάρτα υπήρξε ποσοστό 0,24% (11 επιβάτες). 

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν, όταν η ακύρωση ή έκδοση του εισιτηρίου έγινε μόλις είδαν τους ελεγκτές, ή κατέβηκαν από το αστικό, σε ποσοστό 11,07% (510 παραβάσεις) καθώς και η λαθρεπιβίβαση -δηλαδή η μεταβίβαση του εισιτηρίου από τον ένα επιβάτη σε άλλον- σε ποσοστό 7,31% (337 παραβάσεις).

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, κ. Στεφανίδης, τους δυο πρώτους μήνες, ο έλεγχος θα είναι κατασταλτικός, «δεν θα κόβουν πρόστιμα, θα προειδοποιούν όμως στο να κόψουν οι παραβάτες εισιτήριο», ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες, οι έλεγχοι θα είναι πιλοτικοί, συγκεντρώνοντας ασφαλή συμπεράσματα.

Μείωση λαθρεπιβίβασης, ασφάλεια, εξυπηρέτηση 
«Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι η μείωση της λαθρεπιβίβασης, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η ασφάλεια, η ενημέρωση των επιβατών» λέει, μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανίδης.

Η ομάδα υποστήριξης και ελέγχου, η οποία αποτελείται από 14 άτομα προσωπικό, διαθέτει ταυτότητα εξουσιοδότησης ελέγχου, είναι ντυμένη με ομοιόμορφα ρούχα έχοντας διακριτικό σήμα «Υπηρεσία υποστήριξης κι ελέγχου επιβατών ΟΑΣΘ», διαθέτει ταμπλέτα (tablet) καταγραφής στατιστικών, ενώ ο επικεφαλής κάθε ομάδας φέρει υλικά πρώτων βοηθειών (χειρουργικά γάντια, στόμιο μιας χρήσης για τεχνητή αναπνοή) σε τσαντάκι μέσης.

Κάθε μέρα επιβιβάζονται σε μια γραμμή του ΟΑΣΘ, κάνοντας αφενός τον έλεγχο σχετικά με τα εισιτήρια, εξυπηρετώντας και παρέχοντας παράλληλα ενημέρωση στους επιβάτες για οποιοδήποτε αίτημα προκύψει εντός του λεωφορείου. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER