Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Παγωμένα παραμένουν τα εργοτάξια, για το 2019 βαδίζει το έργο

Παγωμένα παραμένουν τα έργα επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά. Η εμπλοκή λόγω ΦΠΑ παραμένει και έτσι το μοναδικό ίσως έργο Μετρό που δεν είχε σοβαρα τεχνικά προβλήματα καθυστερεί...

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει υπάρξει συνάντηση της αναδόχου κοινοπραξίας με το Υπουργείο για το θέμα που έχει προκύψει και της έχει δωσεί η υπόσχεση πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει λύση.

Να θυμίσουμε πως τα έργα έχουν σταματήσει από το καλοκαίρι όχι όμως λόγω των capital controls αλλά λόγω του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι και δημιουργεί σειρά προβλημάτων στα έργα μιας και προέβλεπε μη απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ αλλά συμψηφισμό τους με τα τιμολόγια εξόδων.

Αυτό δημιούργησε μία στρεβλότητα στην ρευστότητα του έργου. Από τη μία η ανάδοχος έπρεπε να πληρώνει τα πάντα με την επιβάρυνση του 23% στο ΦΠΑ αλλά οι δικές της εισπράξεις ήταν μόνο στο καθαρό πόσο. Αυτό συνετέλεσε στο να υπάρξει μία τρύπα 10εκ.ευρώ που τελικά καθήλωσε το έργο.

Η Ζημιά
Μπορεί στο Υπουργείο να μιλούν για άμεση λύση του θέματος όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει. Η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά μέχρι το καλοκαίρι πηγαίνε καλά με μία καθυστέρηση περίπου 10 μηνών.

Τώρα πάμε σε μία γενικευμένη παράταση του έργου καθώς μαζί με τη νεκρή περίοδο που διανύουμε υπάρχει και μία καθυστέρηση στο εργοτάξιο του Πειραιά καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες διάνοιξης του σταθμού.

Οι Μετροπόντικες παραμένουν εδώ και 6 μήνες στο σταθμό ΝΙΚΑΙΑ και δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να μετακινηθούν καθώς ο επόμενος σταθμός ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τις εκσκαφές και τα έργα υποδοχής του ΤΒΜ.

Με δεδομένη και την καθυστέρηση στα έργα του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑ το νωρίτερο που περίμένουμε να δούμε τον Μετροπόντικα να καταφθάνει εκεί είναι σε 12-15 μήνες από σήμερα και με την αίρεση ότι από τον επόμενο μήνα θα έχουμε και πάλι έργα.

Μετά ο Μετροπόντικας θα πρέπει να διασχίσει την απόσταση μέχρι τον τελικό σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και να καταλήξει στο Φρέαρ Δηληγιάννη (στο ύψος του Πανεπιστημίου Πειραιά) με τον πρόσθετο χρόνο να υπολογίζεται σε περίπου 10-12 μήνες.

Όλα αυτά στέλνουν μαθηματικά το έργο το λιγότερο προς το 2019 καθώς μετά θα χρειαστεί ένα διάστημα 1-1,5 έτος για να ολοκληρωθούν τα έργα στις σήραγγες να υπάρξει η απαραίτητη εγκατάσταση της σηματοδότησης (ευτυχώς περιλαμβάνεται στο πακέτο σταθμών που δόθηκε στη Siemens το 2012) και η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας.

Η γραμμή 3 με την επέκταση προς Πειραιά θα γίνει η μεγαλύτερη γραμμή του Αθηναϊκού Μετρό καθώς θα διαθέτει 27 σταθμούς και σχεδόν 50χλμ διπλής γραμμής ξεκινώντας απο το κέντρο του Πειραιά και καταλήγοντας στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Η διαδρομή θα καλύπτεται σε περίπου 1 ώρα. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER