Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ελ Σαλβαδόρ: Κανονικά κυκλοφορούν ξανά τα λεωφορεία

Οι οδηγοί των λεωφορείων στο Ελ Σαλβαδόρ τερμάτισαν την Παρασκευή την τετραήμερη απεργία τους, καθώς αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας μετά τις αιματηρές ενέργειες των συμμοριών που τους ανάγκασαν να σταματήσουν να εκτελούν δρομολόγια.

Η κίνηση των λεωφορείων στην κέντρο-αμερικανική χώρα είχε παραλύσει από τη Δευτέρα, μετά τις απειλές των συμμοριών και τις επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους οδηγοί ή εργαζόμενοι σε λεωφορεία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι συμμορίες έβαλαν στο στόχαστρο τους τα λεωφορεία για να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές να διαπραγματευθούν τη χαλάρωση των επιχειρήσεων εναντίον τους και τη βελτίωση των όρων κράτησης των φυλακισμένων μελών τους. 

Η απεργία, που επηρέασε κυρίως τις ιδιωτικές εταιρείες λεωφορείων που κινούνται στην πρωτεύουσα, το Σαν Σαλβαδόρ, τερματίστηκε καθώς αναπτύχθηκαν επιπλέον 600 στρατιώτες και αστυνομικοί, πολλοί για να φρουρούν συγκεκριμένα δρομολόγια.

"Μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι πρακτικά όλες οι συγκοινωνίες λειτουργούν ομαλά", δήλωσε ο Μαουρίτσιο Ραμίρες, ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου 30 μέλη συμμοριών συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες.

Η απεργία έπληξε χιλιάδες πολίτες στο Σαν Σαλβαδόρ, μια πόλη με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους όπου πολλοί εξαρτώνται από τις συγκοινωνίες. 

Η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη κυρίως σε μια "εξεγερμένη φράξια" της συμμορίας Barrio 18, ωστόσο επισήμανε ότι και η αντίπαλη συμμορία Mara Salvatrucha ενεπλάκη στα βίαια επεισόδια.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο διαλόγου με τις συμμορίες, οι διενέξεις μεταξύ των οποίων για εδάφη έχουν συμβάλει το Ελ Σαλβαδόρ να μετατραπεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους οι δολοφονίες στην κέντρο-αμερικανική χώρα σημείωσαν αλματώδη αύξηση, κατά 50% σε σύγκριση με το 2014. Η αναζωπύρωση της βίας αποδίδεται από τις αρχές στις συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER