Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Μετρό Αθήνας: Χωρίς πλήρη χρηματοδότηση η Γραμμή 4, για το 2025 οδεύει η ολοκλήρωση

Στις προτεραιότητες της Πολιτείας είναι η κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας από το Άλσος Βεΐκου μέχρι το Γουδή με 14 σταθμούς. Αυτό σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών σε ερώτηση για την τύχη του δημοπράτησης του έργου της Γραμμής 4 από τον βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.

Τα καλά νέα όμως σταματούν εδώ, καθώς όπως φαίνεται το έργο θα καθσυτερήσει και να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί καθώς η χρηματοδότηση του έργου είναι προς το παρόν στον αέρα.

Όπως αποκαλύπτει το έγγραφο του Υπουργείου η Αττικό Μετρό ως φορέας υλοποίησης ναι μεν ετοιμάζει τα τεύχη της Α`φάσης της δημοπράτησης που είναι η προεπιλογή των συμμετεχόντων αλλά για να ξεκινήσει ακόμα και η Α`φάση θα πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Το έργο έχει περιληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΣΕΣ 2014-2020 αλλά όχι με το συνολικό προϋπολογισμό του που όπως αναφέρει το έγγραφο που αποκαλύπτει το ypodomes.com υπολείπεται σημαντικά.

Αυτό που θα γίνει τώρα είναι η Αττικό Μετρό (με τη συμφωνη γνώμη του ΥΠΟΜΕΔΙ) να προβεί σε αίτημα σύναψης δανείου με την ΕΤΕπ που "έχει εκσφρασθεί μία καταρχήν καλή πρόθεση".

Οι αγκυλώσεις όμως δεν σταματούν εδώ καθώς το αίτημα μπορεί να υποβληθεί από την ΑΜ όταν θα υπάρχει η απαραίτητη ωριμότητα των μελετών και ότα διαφανεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Αν μεταφράσουμε λίγο πιο λαϊκά την απάντηση του Υπουργείου, σημαίνει πως μέχρι να ετοιμαστούν οι μελέτες, να γίνει το αίτημα και να υπάρξει θετική κατάληξη μας περιμένει καιρός, με τη δημοπράτηση να "σπρώχνεται" στο 2016 οριστικά.

Από εκεί και έπειτα σύμφωνα με το έγγραφο θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 έτος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού (για να ολοκληρωθεί η προεπιλογή και να ξεκινήσει η Β` φάση με τις οικονομικές προσφορές) και την υπογραφή της σύμβασης, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι το δευτερο τρίμηνο του 2017.

Από την πλευρά της η Αττικό Μετρό για να συντομεύση κατά το δυνατό τις χρονικές καθυστερήσεις έχει κάνει άιτηση εγγραφής του έργου στο ΠΔΕ όμως η γενικότερη κατάσταση της χώρας και με δεδομένο ότι ειδικά φέτος το ΠΔΕ είναι ψαλιδισμένο όσο καμία άλλη χρονιά φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να έχει κάποιο θετικό σήμα από εκεί.

Το έργο είναι ενταγμένο όπως είπαμε παραπάνω στο ΣΕΣ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 9 "Καθαρές Αστικές Μεταφορές και Βελτίωση Αστικού Περιβάλλοντος".

Εδώ βεβαία προκύπτουν απορίες καθώς ακόμα και αν εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προλάβει να ολοκληρωθεί στα χρονικά πλαίσια του ΣΕΣ 2014-2020 ακόμα και με τη διετή παράταση του προγράμματος μέχρι το 2022.

Αυτό γιατί ο καθαρός χρόνος κατασκευής του έργου έχει καθοριστεί σε 80 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή 7,5 χρόνια. Αν το έργο ξεκινήσει το 2017 θα ολοκληρωθεί κατ` ελάχιστο το 2025 χωρίς να έχουμε συνυπολογίσει και τις καθιερωμένες καθυστερήσεις που ειδικά σε ένα τόσο μεγάλο έργο είναι αναμενόμενες και συνήθως ξεπερνούν τα 2 χρόνια (αυτός είναι ο Μ.Ο καθυστέρησης των έργων Μετρό στην Αθήνα).

Έτσι ουσιαστικά μέρος της χρηματοδότησης του έργου θα "μετακινηθεί" στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και μάλιστα με λήξη των έργων πιθανότατα προς το τέλος του, εξυπηρετώντας όμως την σημερινή προβληματική χρηματοδοτική κατάσταση.

Να θυμίσουμε πως το έργο εξαγγέλθηκε τον περασμένο Σεπτέμρβιο με την υπόσχεση πως μέχρι το τέλος του 2014 θα είχε ξεκινήσει η δημοπράτηση, τα έργα θα είχαν ξεκινήσει τέλος του 2015 και το έργο θα ετίθετο σε λειτουργία το 2021.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενιαίο έργο Μετρό όλων των εποχών στην Ελλάδα καθώς μιλάμε για την κατασκευή μίας νέας γραμμής Μετρό 12,9χλμ με εκκίνηση το ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ και περνώντας μέσα από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου και των ανατολικών προαστιων θα καταλήγει στο ΓΟΥΔΗ.

Το κόστος εκτιμάται σε 1,2 δις ευρώ και οι 14 σταθμοί που προβλέπεται να κατασκευαστούν είναι οι : 1.ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ, 2.ΓΑΛΑΤΣΙ, 3.ΚΥΨΕΛΗ, 4.ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, 5.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, 6.ΕΞΑΡΧΕΙΑ, 7.ΑΚΑΔΗΜΙΑ, 8.ΚΟΛΩΝΑΚΙ, 9.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, 10.ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, 11.ΝΗΑΡ ΗΣΤ, 12.ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ, 13.ΖΩΓΡΑΦΟΥ, 14.ΓΟΥΔΗ

-Κατα τη διάρκεια των κατασκευών αναμένεται να δημιουργηθούν 3,500 θέσεις εργασίας
-Η διάνοιξη της σήραγγας προβλέπεται να ξεκινήσει ταυτόχρονα από τα δύο άκρα της γραμμής, για μείωση του χρόνου διάνοιξης.
-Οι αποβάθρες θα είναι όλες πλαινές με θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση και στάση του συρμού
-Οι 17 νέοι συρμοί, που θα κατασκευαστούν ειδικά για τη γραμμή 4 θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένοι, χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό.
-Οι κόμβικοι σταθμοί θα είναι η ΑΚΑΔΗΜΙΑ (σύνδεση με τη Γραμμή 2) και ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (σύνδεση με τη Γραμμή 3). 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου