Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Πόλεμος Γερμανίας - ΕΕ για τα διόδια

Τσιφλίκι τους φαίνεται ότι θεωρούν ορισμένα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Έτσι ο Υπουργός Συγκοινωνιών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, αμφισβήτησε το δικαίωμα της ΕΕ, ακόμη και να έχει άποψη σχετικά με τη νομιμότητα των διοδίων, που σκοπεύει να εφαρμόσει στις αούτομπαν. 

Ο πολιτικός του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU) δήλωσε στην εφημερίδα ‘’Augsburger Allgemeinen’’, ότι η θέσπιση των διοδίων με παράλληλη μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα ταξινομημένα στη Γερμανία οχήματα, αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της χώρας του! 

Το αιτιολόγησε μάλιστα λέγοντας, ότι η εθνική κυριαρχία όσον αφορά στην επιβολή φόρων, ανήκει στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Και μόνον το γεγονός, ότι η ΕΕ θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα τέλη κυκλοφορίας στη Γερμανία, είναι λάθος. Τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται ξεκάθαρα εντός της εθνικής κυριαρχίας, οπότε δεν έχουν οι Βρυξέλλες καμία δικαιοδοσία, για οποιαδήποτε παρατήρηση», υποστήριξε ο συντηρητικός Βαυαρός πολιτικός, που ανήκει στα «γεράκια» της κυβέρνησης Μέρκελ όσον αφορά στην ελληνική κρίση. 

Τα γερμανικά διόδια βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ, επειδή θα επιβάλλονται ουσιαστικά μόνον σε οχήματα με ξένες πινακίδες. 

Για τα οχήματα με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας θα προβλέπεται μία μείωση των τελών κυκλοφορίας ως αντιστάθμισμα των διοδίων. Ωστόσο το Κοινοτικό Δίκαιο απαγορεύει τις διακρίσεις μεταξύ πολιτών διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ. 

Γι' αυτόν τον λόγο προανήγγειλε ήδη ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι θα ελεγχθεί η νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης, αμέσως μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος από το γερμανικό Κοινοβούλιο. 

Οι Γερμανοί δεν κάνουν πάντως πίσω και ο Πρόεδρος της χώρας, Γιόαχιμ Γκάουκ, υπέγραψε τον νόμο πριν μία εβδομάδα. 

Ο Ντομπρίντ τα έβαλε επίσης και με τους Αυστριακούς, επειδή ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν ακόμη και μόνοι τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της θέσπισης διοδίων για τους ξένους στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους. 

Τους κατηγόρησε μάλιστα ότι κάνουν οι ίδιοι τέτοιου είδους διακρίσεις. 

Έτσι ανέφερε ως παράδειγμα, ότι τα οχήματα με ξένες πινακίδες πληρώνουν δέκα ευρώ για να διασχίσουν τη σήραγγα του Φέλμπερταουερν, ενώ τα αυστριακά μόνον τέσσερα ευρώ. 

Ο Γερμανός πολιτικός προειδοποίησε εξάλλου την ΕΕ, ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με την πρωτοβουλία της κατά των διοδίων στις αούτομπαν και ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Αν φτάσουμε όντως σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε βεβαίως και για τα άλλα ευρωπαϊκά συστήματα διοδίων».

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου