Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Κίνα: Κρουαζιέρα τρόμου! Λόγω τυφώνα, αναποδογύρισε πλοίο με 458 επιβάτες

Στο χειρότερο ναυτικό δυστύχημα των τελευταίων 70 ετών στην Κίνα εξελίχτηκε η ανατροπή του κρουαζιερόπλοιου «Αστέρι της Ανατολής», που βυθίστηκε τη νύχτα της Δευτέρας στον ποταμό Γιανγκτσέ με 458 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους συνταξιούχοι από τη Σανγκάη, εκ των οποίων οι 438 αγνοούνται, έχοντας κατά πάσα πιθανότητα παγιδευτεί στο κύτος του πλοίου.

Μόλις 14 άτομα έχουν διασωθεί, ενώ έχουν εντοπιστεί και έξι σοροί. Πάντως, ανάμεσα στους λιγοστούς διασωθέντες είναι τόσο ο καπετάνιος όσο και ο πρώτος μηχανικός, που κρατούνται από τις αρχές.

Το μήκους 76 μέτρων ποταμόπλοιο φέρεται να έπεσε σε ανεμοστρόβιλο και να βυθίστηκε αύτανδρο μέσα σε λίγα λεπτά στην περιοχή Τζιανλί (επαρχία Χουμπέι) και, παρά τη γρήγορη μεταφορά στο σημείο 140 επίλεκτων βατραχανθρώπων, η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε πολύ αργά, καθώς το πλήρωμα δεν πρόλαβε καν να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Η πλειονότητα των επιβατών ήταν συνταξιούχοι, που συμμετείχαν σε δεκαήμερη κρουαζιέρα αναψυχής.

Σύμφωνα με έναν κατάλογο που δημοσιεύτηκε από εφημερίδα του Νανκίνου, την Dongfang Weibao, οι επιβάτες ήταν με ελάχιστες εξαιρέσεις μεταξύ 60 και 80 ετών.

Σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, οι αρχές ειδοποιήθηκαν για το δυστύχημα από ναυαγούς που κολύμπησαν ώς την όχθη του μεγάλου ποταμού. Το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο δεν ξεπερνά τα 15 μέτρα: μάλιστα η γάστρα του πλοίου εξέχει μέσα από τα ορμητικά νερά.

Ο αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας τη Δευτέρα ανέρχεται στους 65, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, αλλά πάνω από 370 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, αγνοούνται και οι οικογένειές τους έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στην περιοχή του δυστυχήματος για να απαιτήσουν απαντήσεις.

Στον ιστότοπό του το κανάλι CCTV είπε ότι άλλα 39 πτώματα είχαν ανασυρθεί. Από το ναυάγιο, που έγινε μετά από αναπάντεχο τυφώνα στο ποτάμι και μέσα σε ζήτημα λεπτών, έχουν επιζήσει μόνο 14 άτομα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο καπετάνιος.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 456 άτομα, τα περισσότερα ηλικιωμένοι τουρίστες σε ταξίδι οργανωμένο από ταξιδιωτικό γραφείο της Σανγκάης.

Παρά την έλλειψη ελπίδας των συγγενών να βρεθούν άλλοι επιζώντες, οι ναυαγοσώστες εξακολουθούν να ψάχνουν στο πλοίο και σκοπεύουν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά, να κόψουν τμήμα του πλοίου για να μπουν μέσα, με την ελπίδα ότι μπορεί να έχουν διασωθεί κάποιοι μέσα στους θύλακες αέρα που μπορεί να δημιουργήθηκαν όταν αναποδογύρισε το πλοίο.

Οι αρχές έχουν επεκτείνει την έρευνα του ποταμού έως και 220 χιλιόμετρα πιο κάτω από το ναυάγιο, ενώ η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση τον καπετάνιο και τον μηχανικό.

Το πλοίο δεν ήταν υπερφορτωμένο, σύμφωνα με τις αρχές, και είχε αρκετά σωσίβια. 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER