Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Γερμανία: «Χειρόφρενο» στα τρένα λόγω της απεργίας των μηχανοδηγών

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών των τρένων στη Γερμανία, το GDL, κάλεσε την Κυριακή τα μέλη του σε επταήμερη απεργία, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα με τους εμπορευματικούς συρμούς και θα κλιμακωθεί την Τρίτη στους επιβατικούς συρμούς, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διένεξης με τη διοίκηση της Deutsche Bahn για τις αυξήσεις στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά και το ποιες κατηγορίες εργαζομένων δικαιούται να εκπροσωπεί.

Η απεργία —η όγδοη κατά σειρά εξαιτίας της διένεξης— θα αρχίσει σήμερα στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) για τους εμπορευματικούς συρμούς και στις 02:00 την Τρίτη (05:00 ώρα Ελλάδας) για τους επιβατικούς συρμούς. Η απεργιακή κινητοποίηση θα διαρκέσει ως τις 09:00 την Κυριακή 10 Μαΐου, σύμφωνα με το GDL.

Το συνδικάτο ζητεί αυξήσεις ύψους 5% και τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας στις 37 ώρες από τις 39. Ακόμη, θέλει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι συνοδοί.

«Το GDL δεν έχει καμία άλλη επιλογή πέραν του να καλέσει τα μέλη του σε απεργία» επισήμανε σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής του Κλάους Βεζέλσκι. Το συνδικάτο αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να δώσει τη Δευτέρα.

Η διοίκηση της Deutsche Bahn ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η απεργία αυτή είναι εντελώς ανάρμοστη και ξεπερνά τα εσκαμμένα... Το συνδικάτο GDL πρόκειται να καταφέρει τεράστιο πλήγμα στους επιβάτες των τρένων, στην Deutsche Bahn και στους εργαζομένους της, αλλά επίσης και στη γερμανική οικονομία».

Προηγούμενες απεργίες των σιδηροδρομικών, πέρυσι και τον περασμένο μήνα, έπληξαν εκατομμύρια επιβάτες οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά με τρένο σε όλη τη Γερμανία, αλλά και πολλές βιομηχανίες οι οποίες βασίζονται στους εμπορευματικούς συρμούς για τις παραδόσεις αγαθών, όπως οι κατασκευάστριες οχημάτων, οι χημικές βιομηχανίες και οι χαλυβουργίες. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER