Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Β.Μαρινάκης: «Να σταματήσουν τα έργα του ΤΡΑΜ»

Σε μια κομβική παρέμβαση για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την πόλη του Πειραιά προχώρησε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος του μεγάλου λιμανιού, Βαγγέλης Μαρινάκης. 

Συγκεκριμένα, κατά την συνεδρίαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, επεσήμανε, αναφερόμενος στα θέματα των έργων του ΤΡΑΜ, της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά και τις μονοδρομήσεις:

«Δυστυχώς, όμως, παρά τις σχετικές συζητήσεις που μεσολάβησαν με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, η οποία υλοποιεί το έργο του ΤΡΑΜ, καθώς και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, δεν διαπιστώνουμε αναλόγως ισχυρή βούληση από την άλλη πλευρά. 

Ενδεικτικά, σας αναφέρω κάποια παραδείγματα, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και τις καθυστερήσεις που προκύπτουν αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των έργων. 

Είχαμε λάβει ρητή δέσμευση από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, πως στα τέλη Μαρτίου θα είχαν ολοκληρωθεί τα έργα επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη και άρα σήμερα θα είχε ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία. 

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, ενώ με καθυστέρηση πληροφορηθήκαμε πως τελικώς η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε θα προχωρήσει σε στατική μελέτη στο συγκεκριμένο κομμάτι, την ώρα που αρχικώς μας είχε πληροφορήσει ότι δεν θα ήταν απαραίτητη. 

Υπάρχουν ακόμη σοβαρά εμπόδια όσον αφορά την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κομμάτι της καθαριότητας και την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουμε ανεξήγητες, για να μην προβώ σε άλλους χαρακτηρισμούς, προχειρότητες, όπως για παράδειγμα τα πεζοδρόμια στην Ομηρίδου Σκυλίτση, που ενώ από πλευρά στην οποία βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του ΤΡΑΜ, θα υπάρχουν επεμβάσεις για την βελτίωσή τους, τα απέναντι πεζοδρόμια της ίδιας οδού δεν προβλέπονται να κατασκευασθούν από την υπάρχουσα μελέτη.

Ταυτόχρονα, και παρά τα συνεχή αιτήματά μας, ακόμη δεν έχουμε λάβει στα χέρια μας τον πλήρη φάκελο του συνόλου των μελετών για το έργο του ΤΡΑΜ στην πόλη, ώστε να έχουμε ικανοποιητική ενημέρωση και να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση κι εμείς στην κατεύθυνση της ομαλής πορείας των έργων, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω αναστάτωση για τους πολίτες.

Άφησα για το τέλος τα έργα επί της οδού Μικράς Ασίας που οδηγεί στο λιμάνι και κατά την προσωπική μου άποψη συνιστά και το μεγαλύτερο πρόβλημα την δεδομένη χρονική στιγμή, αφού έχει κόψει στα δύο την είσοδο της πόλης. 

Ο Πειραιάς σε ώρες αιχμής είναι απροσπέλαστος και πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω πώς οι αρμόδιοι δεν προέβλεψαν τι θα συνέβαινε. Μάλιστα, σε λίγες μόνο ημέρες, όσοι ζούμε και εργαζόμαστε στον Πειραιά, θα βιώσουμε ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις, αφού η κυκλοφορία θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, λόγω της αντίστοιχης αύξησης της κίνησης στο λιμάνι του Πειραιά. 

Σ' όλα αυτά, προσθέστε και τις καθυστερήσεις όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου της διέλευσης του ΤΡΑΜ. Είναι χαρακτηριστικό, πως αν και η ΤΡΑΜ Α.Ε διαβεβαίωνε ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Φεβρουάριο του 2016, η υπεργολάβος εταιρεία ΘΕΜΕΛΙΣ Α.Ε, δηλώνει ξεκάθαρα πως θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τον Φεβρουάριο του 2017. Με λίγα λόγια, τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη ταλαιπωρίας για τους Πειραιώτες.

Επαναλαμβάνω ότι η υπομονή μας εξαντλείται. Η Δημοτική Αρχή, έχει ξεπεράσει τα όρια της καλής της θέλησης, την οποία και απέδειξε εμπράκτως. Πλέον η ταλαιπωρία των δημοτών μας έχει φθάσει στο μη περαιτέρω. 

Προσωπική μου άποψη την οποία και καταθέτω επισήμως σε όλα τα επίπεδα, είναι πως το τραμ πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά γύρω από το λιμάνι, μακριά από το κέντρο, τις εισόδους και τις εξόδους της πόλης. 

Σ' αυτά τα σημεία, θεωρώ πως τα έργα πρέπει να σταματήσουν άμεσα και να επανεξεταστεί η σχετική μελέτη. Το ζητούν οι πολίτες, το απαιτεί η κοινή λογική, την οποία φαίνεται πως κάποιοι δεν θέλησαν να επιδείξουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι γνωστές δυσλειτουργίες, που επηρεάζουν τη ζωή της πόλης σε όλους τους τομείς. Να είστε σίγουροι, ότι και εγώ προσωπικά και συνολικά η Δημοτική Αρχή, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον με όλους τους τρόπους καθιστώντας σαφείς τις θέσεις μας στους αρμόδιους.

Θα είμαστε εδώ να ελέγχουμε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, την άρτια εφαρμογή των μελετών, να καταθέτουμε, όπως το κάνουμε ήδη, κι αν χρειαστεί να επιβάλλουμε τις προτάσεις όταν θεωρούμε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. 

Τονίζω, δε, εκ νέου πως αν χρειαστεί θα αντιδράσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Μια γεύση των προθέσεών μας, δόθηκε με τον εξωραϊσμό των εργοταξίων του ΜΕΤΡΟ και του κτιρίου της Ραλλείου που στοίχειωνε την πόλη. 

Πολύ σύντομα θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες παρεμβάσεις, όπως έχουμε δεσμευθεί στους Πειραιώτες. 

Χαίρομαι μάλιστα, που στις βασικές παραμέτρους συμφωνούμε όλες οι δημοτικές παρατάξεις, ακόμη και η μείζον αντιπολίτευση. 

Αν μάλιστα αγαπητοί συνάδελφοι, κάποιοι από εσάς είχατε εκφράσει τις απόψεις που εκφράζετε σήμερα και στον προηγούμενο Δήμαρχο, ίσως να είχαμε γλιτώσει πολλές από τις δυσάρεστες καταστάσεις που ανέφερα νωρίτερα.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ 
Σε ότι αφορά τις μονοδρομήσεις και ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με την είσοδο της πόλης, είναι πάγια απαίτησή μας, να συσταθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για ολόκληρο το οδικό δίκτυο της πόλης και όχι μόνο αποσπασματικά για τα σημεία από τα οποία περνάει το ΤΡΑΜ. Είναι ο μόνος τρόπος για βιώσιμη και μόνιμη λύση. 

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να πάρουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα χέρια μας το σχέδιο της δεύτερης Φάσης του ΤΡΑΜ, να προσδιοριστούν τα σημεία των στάσεων της ΗΛΠΑΠ και των μπλε λεωφορείων. 

Είναι απαράδεκτο, αυτό που συμβαίνει σήμερα, να υπάρχουν δηλαδή κυκλοφοριακές επεμβάσεις από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ βάσει των πιέσεων των κατοίκων ανά περιοχή και όχι μ' ένα συντονισμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο. 

Δεσμευόμαστε ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Εμείς έχουμε ήδη συγκεκριμένο πλάνο προτάσεων, το οποίο και θα ολοκληρώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Από κει και πέρα, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για κανένα.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER