Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Λιμάνι - αεροδρόμιο σε 45΄ το 2018 - το μετρό «πάει Πειραιά»

Στα μέσα του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του μετρό από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά, η οποία προχωρεί με σταθερούς ρυθμούς και τον μετροπόντικα να έχει φτάσει στη στάση Νίκαια.

Η επέκταση προς το λιμάνι έχει αρκετές δυσκολίες, όπως γράφει η Ημερησία του Σαββάτου, ωστόσο προχωρεί με «καλούς» ρυθμούς.

Το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων (μετροπόντικας) έκανε την είσοδό του την προηγούμενη εβδομάδα στον σταθμό «Νίκαια», έχοντας διανοίξει συνολικά 3.400 μέτρα σήραγγας (περίπου το 40% του συνολικού έργου) από τον Σταθμό της Αγίας Μαρίνας στο Χαϊδάρι.

O μετροπόντικας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2013 από πηγάδι (φρέαρ) εκκίνησης στην Aγ. Βαρβάρα. Τον Ιούνιο του 2014 έφτασε στον σταθμό «Aγ. Βαρβάρα», τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έφτασε στον σταθμό «Κορυδαλλός» και σήμερα στον σταθμό «Νίκαια».

O επόμενος σταθμός, αφού μεσολαβήσει ένα διάστημα από έναν έως δύο μήνες για την απαραίτητη συντήρηση, είναι ο σταθμός «Mανιάτικα», όπου αναμένεται να φτάσει έως το τέλος του 2015.

Διευκρινίζεται ότι ο μετροπόντικας θα διανοίξει 6,5 χιλιόμετρα, ενώ το υπόλοιπο τμήμα (στην αρχή και το τέλος του έργου) θα υλοποιηθεί με συμβατικές μεθόδους μέσω υπόγειας ανασκαφής. O συνολικός χρόνος του ταξιδιού από το λιμάνι του Πειραιά έως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα γίνεται σε 45 λεπτά.

H επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 130.000 επιβάτες, μειώνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους τον χρόνο.

Με την ολοκλήρωση του έργου, στον Σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές μετρό (Γραμμές 1 και 3), το λιμάνι, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την επέκταση του τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί), που ήδη κατασκευάζεται, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Επιπλέον, η σύνδεση που θα προκύψει μεταξύ του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της Γραμμής 3 του μετρό, θα προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά όσο και στην εθνική οικονομία γενικότερα.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου