Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Σε αγώνα για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, τακτικές, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καλεί το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Προς όλους τους εργαζόμενους, επιβάτες, 
Απευθυνόμαστε στις λαϊκές οικογένειες που ταξιδεύουν αυτές τις μέρες για τα νησιά, για να πάρουν μια ανάσα και να δούνε τους δικούς τους τις μέρες του Πάσχα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που προκαλεί η συνεχιζόμενη λιτότητα, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η σκληρή φορολογία.

Το ΚΚΕ λέει σε όλους σας πως οι λαϊκές οικογένειες έχουν ανάγκες και επιβάλλεται να διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους. Να μη δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που παίζει με την αγωνία τους και προσπαθεί να κάνει το λαό χειροκροτητή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων.

Λέμε σε όλους τους επιβάτες, τους εργαζόμενους που ταξιδεύουν στα νησιά πως η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή την τρόικα (ανεξάρτητα πως την βαπτίζουν) σημαδεύεται κι αυτή από σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, είναι η συνέχιση του μνημονίου που προώθησε την προηγούμενη περίοδο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Διατηρούνται όλα τα μέτρα που μείωσαν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, οι νόμοι που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το ξήλωμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, τα φορομπηχτικά μέτρα.

Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ευρωζώνη δε γίνονται προς το συμφέρον του λαού, αλλά προς το συμφέρον της πλουτοκρατίας, αναζητώντας τρόπους διαχείρισης του συστήματος που θα ενισχύει πάρα πέρα τα μεγάλα συμφέροντα, τις μεγάλες επιχειρήσεις, φορτώνοντας το χρέος στις πλάτες του λαού μας, ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη.

Τι γίνεται στην ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ; 
Οι εξελίξεις στις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες σημαδεύονται από την πολιτική που υπέταξε τα πάντα στην κερδοφορία των εφοπλιστών και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και στην ένταση της εφοπλιστικής επιθετικότητας.

Να σκεφτεί ο κάθε εργαζόμενος ότι το δίμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα στη Ναυτιλία και τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες, αλλά η αφοσίωση της κυβέρνησης στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών, αποδεικνύει ότι και την επόμενη περίοδο θα συνεχιστεί η πολιτική που χτυπάει τους εργαζόμενους που ταξιδεύουν από και προς τα νησιά, τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. 
Τα εισιτήρια είναι φωτιά, διατηρούνται όλες οι αυξήσεις που επέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Οι επιβάτες συνεχίζουν να ταξιδεύουν με παρήλικα πλοία, οξύνονται τα προβλήματα της ταλαιπωρίας και παραμένει η κατάσταση που θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όπως έδειξε η πρόσφατη πυρκαγιά στο πλοίο "HIGHSPEED V" και η προσάραξη του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου "ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ".

Οι νησιώτες υποφέρουν από την έλλειψη πλοίων και δρομολογίων, οι εφοπλιστές κάνουν ό,τι θέλουν με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα.

Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς, με ελλιπείς οργανικές συνθέσεις, με μείωση των μισθών και των συντάξεων, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, πολλοί ναυτεργάτες παραμένουν απλήρωτοι, χιλιάδες υποφέρουν από την ανεργία, χωρίς καν το επίδομα.

Η κυβέρνηση συνθηματολογεί και συνεχίζει τη στήριξη των εφοπλιστών, συντηρεί την εισφοροδιαφυγή τους και την υπονόμευση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), χρηματοδοτεί τις Ναυτιλιακές Εταιρείες στο όνομα της εξυπηρέτησης των "άγονων γραμμών", προσθέτοντας στο 1 δισ. ευρώ που δόθηκαν στους εφοπλιστές την περίοδο 2002-2014, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αυτές τις μέρες.

Καμία αναμονή. Μαζί με τα αιτήματα για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των αντιλαϊκών νόμων, όπως απαιτεί το ΚΚΕ με τη σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, να δυναμώσει το διεκδικητικό κίνημα που θα απαιτήσει την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της κρίσης, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.

Εργαζόμενοι - νησιώτες - ναυτεργάτες να συναντηθούν στο δρόμο του κοινού αγώνα και να αναπτυχθεί μαζικό κίνημα που θα απαιτήσει:

  • Δρομολόγηση σύγχρονων - ασφαλών πλοίων, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των νησιών, με τακτικά δρομολόγια χειμώνα - καλοκαίρι, με μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%.
  • Εφαρμογή των ΣΣΕ των ναυτεργατών, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.
  • Αυστηρά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Όλα τα χρόνια δοκιμάστηκαν πολλές κυβερνήσεις και διάφορες πολιτικές διαχείρισης των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται, γιατί έχει αποδειχθεί ότι όσο η εξουσία είναι στα χέρια του κεφαλαίου και τα πλοία θα είναι εφοπλιστική ιδιοκτησία, το κριτήριο θα είναι το κέρδος των ναυτιλιακών εταιρειών και θα υποφέρουν οι εργαζόμενοι, οι νησιώτες, οι ναυτεργάτες.

Το πρόβλημα είναι κρίσιμο. Οι εξελίξεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που η εξουσία, η διακυβέρνηση, τα οικονομικά εργαλεία, τα πλοία θα είναι στα χέρια των παραγωγών του πλούτου που τα δημιούργησαν, στα χέρια του λαού. Γιατί μόνο σ' αυτές τις συνθήκες μπορεί να οργανωθεί η οικονομία, η ναυτιλία, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σχεδιασμένα και να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Μόνο σ' αυτές τις συνθήκες μπορεί να συνδυαστεί η εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη - σταθερή εργασία, με τα εργασιακά, κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα και τη σχεδιασμένη εξυπηρέτηση των νησιών με σύγχρονα πλοία και φτηνά εισιτήρια, με λαϊκό έλεγχο στα πλαίσια ενός αποκλειστικά κρατικού φορέα μεταφορών - συγκοινωνιών.

Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να μελετήσουν καλύτερα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να ισχυροποιήσουν το κόμμα που αταλάντευτα παλεύει για κάθε εργατικό - λαϊκό δικαίωμα».

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου