Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πρωτοβουλίες για υπέρβαση του αδιεξόδου από τη κυβέρνηση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί λύση στο «τέλμα» στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενώ εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται και η συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της κοινοπραξίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως απολύσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν την περασμένη εβδομάδα προς το παρόν έχουν μπει «στο πάγο».

Παρέμβαση έκανε όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της στην ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ γενικό γραμματέα, Αλέξη Χαρίτση. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να ενημερωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου για τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς τη κατεύθυνση της λύσης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ και αφορούν την Α΄φάση των εργασιών.

Κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου μάλιστα σχολιάζουν στο alterthess πως η επιστολή ήταν μία κίνηση «αναμενόμενη» από πλευράς της επιτροπής καθώς «επαναλαμβάνει τους σχετικούς κανονισμούς». 

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη προσπάθεια από μερίδα του τύπου η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «μεταφραστεί σε απειλή» προς την ελληνική πλευρά, οι ίδιοι κύκλοι το διαψεύδουν κατηγορηματικά και υπογραμμίζουν πως ήταν μία κίνηση που τα στελέχη της κυβέρνησης περίμεναν μετά και τις διαβουλεύσεις για το θέμα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Κινδυνεύουν να χαθούν χρήματα μόνο αν δεν ολοκληρωθεί η Α' φάση του έργου», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων και αφορά σε κοινοτική συνδρομή για την κεντρική γραμμή του έργου. Η ελληνική πλευρά για να μη χάσει τα χρήματα έχει υποχρέωση να ολοκληρώσει τις εργασίες για την Α' φάση του έργου έως τον Απρίλη του 2017.

«Το πρόβλημα το γνώριζε η τωρινή ηγεσία και πριν τις εκλογές. Γνωρίζαμε την κωλυσιεργία και τις καθυστερήσεις που είχε επιδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση», αναφέρουν στο alterthess οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη για την έκβαση του έργου ενώ τις επόμενες ημέρες θα στείλει μία έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει για να συνεχιστούν οι εργασίες.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως δεν κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ που αφορούν τις επόμενες φάσεις του έργου ή τις προεκτάσεις.

Εν αναμονή και των εξελίξεων στη διαιτησία 
Σε τέλμα βρίσκεται το έργο με τις εργασίες που γίνονται να αφορούν μόνο εργασίες ασφαλείας καθώς η κοινοπραξία δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της Αττικό Μετρό για συνέχιση των εργασιών με προσωρινό χρονοδιάγραμμα. 

Μία στάση που από πολλούς χαρακτηρίζεται "εκβιαστική" με στόχο την πίεση προς την κυβέρνηση σχετικά με την αναθεώρηση της σύμβασης και την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η εκδίκαση των εξω-συμβατικών οικονομικών απαιτήσεων της κοινοπραξίας από τη διαιτησία όπου και σταδιακά ανακοινώνονται οι αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές φαίνεται να μην ικανοποιούν την πλευρά του εργολάβου.

Ήδη η διαιτησία έχει επιδικάσει ποσό της τάξης των 600.000 ευρώ για 13 προσφυγές της κοινοπραξίας στη διαιτησία, ποσό που ανέρχεται περίπου στο 28% από το ποσό που ζητούσε η κοινοπραξία ενώ η κοινοπραξία έχει ήδη χάσει προσφυγή της τάξης των 215 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των έξω-συμβατικών υποχρεώσεων που απαιτεί η κοινοπραξία από το δημόσιο ξεπερνάει τα 550 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ζητά επιπλέον 60% από την αρχική χρηματοδότηση. Βέβαια μέχρι σήμερα η διαιτησία έχει απορρίψει μεγάλο μέρος των έξω-συμβατικών απαιτήσεων της κοινοπραξίας σε ποσοστό άνω του 50% ενώ την έχει δικαιώσει όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου και για αυτό το λόγο σήμερα έχει παύσει τις εργασίες.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER