Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Βρετανία: Φόβοι για επιθέσεις από χάκερ, στο νέο Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας

Το νέο ψηφιακό σύστημα που έχει στόχο να κάνει ασφαλέστερες τις σιδηροδρομικές γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε κακόβουλο λογισμικό με στόχο την πρόκληση «άσχημου ατυχήματος», όπως προειδοποιεί ο καθηγητής David Stupples. 

Ο ειδικός σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας τόνισε στο BBC πως το νέο σύστημα που είναι υπό δοκιμή, το European Rail Traffic Management System, μπορεί να είναι ευάλωτο σε κυβερνο-επιθέσεις που μπορεί να προκαλέσουν σιδηροδρομικά δυστυχήματα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπουργοί εκφράζουν φόβους για την πιθανή απειλή του χάκινγκ και μάλιστα εκ των έσω.  

«Είναι το έξυπνο λογισμικό που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το τρένο ανταποκρίνεται. Μπορεί για παράδειγμα να ειδοποιήσει το σύστημα πως το τρένο επιβραδύνει ενώ στην πραγματικότητα ο συρμός ανεβάζει ταχύτητα», εξηγεί. «Αυτή είναι η αδυναμία του, η πιθανότητα εισαγωγής κακόβουλου λογισμικού στο σύστημα από τους εργαζόμενους, είτε λόγω δυσαρέσκειας είτε λόγω δωροδοκίας ή εξαναγκασμού. 

Η Network Rail, που είναι υπεύθυνη για την αναβάθμιση του συστήματος το οποίο αναμένεται να είναι σε λειτουργία έως το 2020, αναγνωρίζει την απειλή. «Γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος κυβερνο-επίθεσης θα αυξηθεί καθώς επεκτείνεται η χρήση ψηφιακής τεχνολογίας στο δίκτυο», τόνισε εκπρόσωπός της.  

«Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, τις υπηρεσίες ασφαλείας, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές μας αλλά και ειδικούς της κυβερνο-ασφάλειας για να καταλάβουμε τη φύση της απειλής προς τα συστήματά μας και να διασφαλίσουμε πως έχουμε τις σωστές δικλείδες ελέγχου εκεί που πρέπει», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER