Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Στη Σουηδία η πρώτη εξ' αποστάσεως «προσγείωση» αεροσκάφους

Το μεσημέρι της Τρίτης ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου του Σάντσβαλ στη Σουηδία κατηύθυνε επιτυχώς αεροσκάφος ώστε να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο που βρισκόταν σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από αυτόν.

«Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που κατηύθυναν εξ αποστάσεως αεροπλάνο ώστε να προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο», εξήγησε η διευθύντρια επικοινωνίας της υπηρεσίας, Ελίζαμεθ Λίντγκρεν, στη δημόσια ραδιοφωνία SR.

Σύμφωνα με την διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας της χώρας LFV, στο αεροδρόμιο που ελέγχεται εξ αποστάσεως, κάμερες και αισθητήρες συγκεντρώνουν τις πληροφορίες και τις διαβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κάτι που στην πράξη δεν αλλάζει σε τίποτε την εργασία τους.

«Όλα έγιναν με ασφάλεια», δήλωσε χαμογελώντας η ειδική απεσταλμένη της δημόσιας ραδιοφωνίας SR η οποία, μαζί με περίπου πενήντα ανθρώπους, ήταν σε αυτή την πρώτη πτήση και απάντησε σε ερωτήσεις αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου.

«Είχα γαντζωθεί από το μπράτσο του καθίσματος αλλά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Εξάλλου, αν κατάλαβα καλά, για τον πιλότο, δεν άλλαζε τίποτα», πρόσθεσε.

Η τεχνολογία αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα αεροδρόμια στη Σουηδία. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου