Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Δήμος Θεσσαλονίκης: Να αλλάξει η διοίκηση της Αττικό Μετρό

Σε ανακοίνωση-απάντηση προς την Αττικό Μετρό, ο δήμος Θεσσαλονίκης περνάει στην αντεπίθεση, για το έγγραφο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή, όπου του επιρρίπτει ευθύνες για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου του μετρό.

Όπως τονίζει ο δήμος, η εταιρεία επιχειρεί να μετακυλήσει τις σοβαρότατες ευθύνες της σε αποδιοπομπαίους τράγους.

«Η εταιρεία στην πραγματικότητα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: τον εξ αρχής κάκιστο και πρόχειρο σχεδιασμό του έργου, την παραγνώριση των επίσημων προειδοποιήσεων ως προς τις αρχαιολογικές ανασκαφές, την εξ αποστάσεως διοίκηση του έργου από την Αθήνα, αλλά και την τελευταία επιλογή να δοθεί παράταση του έργου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ανάδοχο να ζητήσει τη διάλυση της εργολαβίας και να προσφύγει στη διαιτησία, θέτοντας εκβιαστικά το δίλημμα «ή ανάθεση με νέους όρους ή επαναδημοπράτηση».

Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Αττικό Μετρό «ομολογεί για πρώτη φορά επισήμως τη βεβιασμένη δημοπράτηση του έργου». Παράλληλα, ο δήμος ζητεί να αντικατασταθεί η διοίκηση της Αττικό Μετρό και να μεταφερθεί η έδρα της στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να εγκατασταθεί ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, προκειμένου να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έργο ως προς το χρόνο που υπολείπεται για την ολοκλήρωσή του, καθώς και σε ό,τι αφορά το σχετικό κόστος και, κατά συνέπεια, και τις όφειλες του δημοσίου, ώστε να προτείνει στην κυβέρνηση τη βέλτιστη οδό για την επίλυση του ζητήματος.

«Είναι προφανές ότι για πολλοστή φορά η διοίκηση της Αττικό Μετρό, παίρνοντας αφορμή από τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε ο δήμος Θεσσαλονίκης στη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, ανακαλύπτει προφάσεις και επιχειρεί με απαράδεκτο τρόπο να μεταθέσει όλο το βάρος της δικής της αποτυχίας στον δήμο Θεσσαλονίκης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι ευθύνες της Αττικό Μετρό Α.Ε. είναι τεράστιες. Το διαρκές έγκλημα κατά της πόλης, των πολιτών και του εμπορικού κόσμου της δε θα χρεωθεί ούτε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ούτε σε άλλους φορείς της πόλης, που από την πλευρά τους υπερασπίστηκαν τα δίκαια συμφέροντά τους και το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της, αλλά στους διοικούντες της εταιρείας – κυρίου του έργου, που απέτυχαν να το ολοκληρώσουν, αφήνοντας τα εργοτάξια να χάσκουν σαν ανοιχτές πληγές μέσα στην καρδιά της πόλης».

«Το Μετρό Θεσσαλονίκης πρέπει να ολοκληρωθεί, πρέπει να επεκταθεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πόλης. Το Μετρό Θεσσαλονίκης πρέπει να τεθεί στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης, αν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει έστω και μια αμυδρή προοπτική διεξόδου από την τρομακτική κρίση που την ταλανίζει εδώ και δεκαετίες», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER