Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Rethink Athens: Ζωντανή η παρέμβαση της Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας

Οι οικολογικές ανησυχίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον κ. Τσιρώνη και η δεδομένη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από το σχεδιασμό του έργου μπορεί να φέρουν την ανατροπή και να δούμε το έργο να οδεύσει προς υλοποίηση;

Αυτό το σενάριο είναι πιθανό. Μετά τον αιφνιδιασμό του περασμένου Νοεμβρίου με το στοπ από τις Βρυξέλλες έφερε μεγάλη αναστάτωση για την τύχη του έργου. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως μέχρι και μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως η δημοπράτηση είναι προ των πυλών.

Από τότε, η μεγάλη αυτή παρέμβαση μπορεί να βγήκε από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά δεν βγήκε ποτέ από τα πλάνα του Υπουργείου. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Ωνάση, ο πανεπιστημιακός κος Τουρνικιώτης συνεχίζει να συμμετέχει στην ολοκλήρωση ενός φακέλου που όταν αποσταλεί θα πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστούς πως το έργο του Rethink Athens με την Ανάπλαση της Πανεπιστημίου, την παρέμβαση στην Ομόνοια και την επέκταση του Τραμ είναι έργο ουσίας και όχι βιτρίνας.

Εξάλλου είναι πολλά τα παραδείγματα σε πόλεις της Ευρώπης που με αντίστοιχες παρεμβάσεις ανέδειξαν είτε το κέντρο των πόλεων τους, είτε σημαντικά τμήματα που είχαν υποβαθμιστεί. Μην ξεχνάμε πως το έργο του Rethink Athens είναι κάτι περισσότερο από έναν «εξωραϊσμό» ενός κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας.

Είναι μία παρέμβαση με οικολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία όπως η μείωση της ακτινοβολίας με ένα μικροκλίμα που θα προσφέρει το καλοκαίρι καλύτερες συνθήκες στην περιοχή, θα μεταμορφώσει την σημερινή εικόνα του ρημαγμένου κέντρου, θα αποτελέσει κυψέλη για την επανεκκίνηση της εμπορικότητας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθώς το ποσοστό των άδειων γραφείων στην περιοχή είναι σε επίπεδα ρεκόρ.

Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που θα μπορεί να λειτουργεί με τη συλλογή των νερών της βροχής ως ένα «ποτιστικό». Θα μειώσει σημαντικά τους ρύπους που εκπέμπονται στο κέντρο καθώς θα υπάρχει σε όλο το μήκος της παρέμβασης ποδηλατόδρομος (ο μεγαλύτερος του Δήμου Αθηναίων) και γραμμή Τραμ (χωρίς υπέργεια καλώδια αλλά με μπαταρίες).

Η πολυπλοκότητα και η πολύ-αποτελεσματικότητα του έργου είναι και τα δυνατά σημεία αυτού του έργου που το πίστεψε το Ίδρυμα Ωνάση που εισήλθε σε αυτή την περιπέτεια μετά από αίτημα της Πολιτείας και ως βοηθός της προσπάθειας.

Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Μάρτιος καθώς τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος και με την κατάλληλη υποστήριξη από τα αρμόδια Υπουργεία και τους Υπερυπουργούς Σταθάκη και Λαφαζάνη μπορεί να το δούμε στη γραμμή της εκκίνησης ως ένα από τα μεγάλα έργα της επόμενης πενταετίας. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER