Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Στηρίξτε τους ανέργους, καταργήστε τους «εθελοντές» ελεγκτές

Αρνητική είναι η εμπειρία από τους «εθελοντές» ελεγκτές, που εισπράττουν το 50% των προστίμων,σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Παρέμβαση των εργαζομένων στα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ
Δωρεάν μετακίνηση ανέργων με τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας περιλαμβάνουν οι προτάσεις που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς Γ. Σταθάκη και Χρ. Σπίρτζη η Ανεξάρτητη Παρέμβαση των εργαζομένων στα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ. 

«Οι δημόσιες συγκοινωνίες επιτελούν κοινωνικό έργο», αναφέρουν στο σχετικό υπόμνημα και επισημαίνουν ότι την τελευταία πενταετία, αντί να αναπτυχθούν, ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες, συρρικνώθηκαν κατά 38%.

Προειδοποιούν ότι η συγκοινωνία με λεωφορεία, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος, κινδυνεύει να καταρρεύσει σε μια διετία. Επισημαίνουν ότι η ιδιωτικοποίηση ορισμένων λειτουργιών, όπως η καθαριότητα, αποδεικνύεται ασύμφορη για το Δημόσιο.

Η εταιρεία δίνει 1.42.000 ευρώ τον μήνα, ποσό που αρκεί για πρόσληψη περίπου 100 καθαριστριών. Αρνητική είναι η εμπειρία από τους «εθελοντές» ελεγκτές, που εισπράττουν το 50% των προστίμων.

«Ο θεσμός πρέπει να καταργηθεί», προτείνουν οι συνδικαλιστές και επικαλούνται τα συχνά κρούσματα αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, που φτάνουν ώς την άσκηση βίας. Βασικές αιτίες της σημερινής εικόνας εγκατάλειψης -σύμφωνα με τους εργαζόμενους- είναι οι εξής:

1. Κατακόρυφη μείωση της κρατικής επιδότησης, η οποία από 327 εκατ. ευρώ το 2009 θα φτάσει φέτος στα 86 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα περιοριστεί μόλις στο 25%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κονδύλια ούτε για συντήρηση των οχημάτων. Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση ζητά να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30,5 εκατ. ευρώ.

2. Ανεπάρκεια του στόλου των οχημάτων, κυρίως των λεωφορείων. Το 2009 μόνον η ΕΘΕΛ διέθετε 2.150 λεωφορεία, από τα οποία μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα 1.900. 

Σήμερα υπάρχουν μόνον 1.750, από τα οποία τα 350 βρίσκονται σε μόνιμη βλάβη και άλλα 550 αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα οχήματα να περιορίζονται σε 1.200. Ως το 2016 αναμένεται να αποσυρθούν 235 λεωφορεία. 

Η λύση βρίσκεται στην αγορά 300 νέων οχημάτων, συνολικού ύψους 77 εκατ. ευρώ, που πρέπει να δρομολογηθεί από τώρα, αφού η διαδικασία των διαγωνισμών διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια.

3. Αποστελέχωση των υπηρεσιών, κυρίως σε οδηγούς. Η νέα εταιρεία των λεωφορείων και τρόλλεϋ διαθέτει 5.442 εργαζόμενους, όταν το 2009 μόνον το προσωπικό της ΕΘΕΛ έφτανε τα 6.564 άτομα. 

Με αυτές τις ελλείψεις, στα λεωφορεία μπορεί να καλυφθούν μόνον 2.300 βάρδιες την ημέρα, όταν το 2009 έφταναν τις 3.700. Οι επιβάτες ταλαιπωρούνται περιμένοντας στις στάσεις και για να βελτιωθεί το σύστημα χρειάζεται η άμεση πρόσληψη 330 οδηγών και 120 τεχνιτών.  0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER