Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Βάζουν πλώρη για το e-ticket: Ηλεκτρονικό εισιτήριο τώρα και στα πλοία!

Στην ηλεκτρονική εποχή περνά η ελληνική ακτοπλοΐα με την επικείμενη εφαρμογή του e-ticket. Στα πρότυπα του ηλεκτρονικού boarding pass των αεροπορικών εταιρειών, καθιερώνεται από την ερχόμενη τουριστική σεζόν και στα πλοία το ηλεκτρονικό εισιτήριο. 

Το μέτρο περιλαμβάνεται σε μια σειρά δράσεων του υπουργείου Ναυτιλίας με στόχο αφενός την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αφετέρου τον εξορθολογισμό και τη μείωση του λειτουργικού κόστους της ακτοπλοΐας αλλά και την τόνωση της εμπορικής - επιβατικής κίνησης. 

Σημειώνεται ότι εν μέσω οικονομικής ύφεσης οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς την περίοδο 2009-2013 το μεταφορικό έργο τους μειώθηκε κατά 30%-35%.

Τώρα, το Προεδρικό Διάταγμα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην ακτοπλοΐα είναι στο τελικό στάδιο έκδοσής του που αναμένεται τον Νοέμβριο. 

Με αυτό καθιερώνεται το Ηλεκτρονικό Σύστημα Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεως Μεταφοράς Οχημάτων (ΗΣΚΘΕΕΑ). 

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα με το οποίο εξασφαλίζονται η ηλεκτρονική κράτηση και η έκδοση παραστατικών για επιβάτες, οχήματα και αγαθά. 

Ήδη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν σχεδιάσει τα βήματά τους για τη μετάβασή τους στη νέα αυτή διαδικασία. Στην πράξη, από το νέο έτος οι επιβάτες θα μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν το εισιτήριο τους μέσω του έξυπνου κινητού τους ή απλά του υπολογιστή τους. 

Συγκεκριμένα, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέσω του smartphone τους ή του υπολογιστή τους το barcode του εισιτηρίου τους, το λεγόμενο boarding pass και να ταξιδεύουν χωρίς να υποβάλλονται στη συνήθως χρονοβόρα επίσκεψή τους σε ένα τουριστικό πρακτορείο για να παραλάβουν το εισιτήριό τους. Αντιθέτως, ο κωδικός τους τώρα θα σκανάρεται ηλεκτρονικά, θα επιβεβαιώνεται στο πλοίο και στο εξής δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους το εισιτήριο εκτυπωμένο. 

«Το e-ticket είναι μία υπηρεσία που θα διευκολύνει τον επιβάτη στις συναλλαγές του και θα απλοποιήσει το σύστημα κρατήσεων και τις μετακινήσεις του με πλοίο» έχει δηλώσει στους εκπροσώπους των φορέων της ακτοπλοΐας ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που εδώ και καιρό ζητεί «εξορθολογισμό της ακτοπλοΐας με γνώμονα τον σεβασμό των αναγκών των νησιωτών, ένα πλαίσιο αναθεώρησης των όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα».

Ομαδικά εισιτήρια
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα επανακαθορίζονται τα στοιχεία που αναγράφονται επί των εισιτηρίων και καθίσταται πλέον εφικτή η έκδοση ομαδικών εισιτηρίων.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου