Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Στον πάγο βάζει η Κομισιόν την ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Αναταράξεις προκάλεσε η αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» ότι οι Βρυξέλλες απαίτησαν και πέτυχαν την απένταξη της Πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από την λίστα των μεγάλων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

Ήδη, το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο χρηματοδότησε τις μελέτες του Rethink Athens για την πεζοδρόμηση του κεντρικού άξονα της Αθήνας, εξέφρασε με ανακοίνωσή του τον προβληματισμό και τη λύπη του για τις εξελίξεις. Μάλιστα, διερωτάται για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση του κέντρου των Αθηνών, «που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ακύρωση του Rethink Athens;»

«Το 2010 η Ελληνική Πολιτεία, δια της τότε Υπουργού ΥΠΕΚΑ, απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Ωνάση και ζήτησε τη συμβολή του στο αναπτυξιακό, όπως τόνισε, έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. 

Ο σχεδιασμός του έργου, όπως παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα, αφορούσε σε ένα διαμήκη άξονα που αρχίζει από το Σύνταγμα και καταλήγει στο τέλος της οδού Πατησίων. Στόχος της παρέμβασης ήταν η διαμόρφωση των συνθηκών οικονομικής αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας και των όμορων προς αυτό περιοχών, η συνολική διευκόλυνση της κυκλοφορίας με τη δημιουργία γραμμής ΤΡΑΜ και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως το άκρο της Πατησίων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα του κέντρου, το πρόγραμμα δηλαδή που ονομάστηκε Rethink Athens» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τo Ίδρυμα Ωνάση αποδέχθηκε να συμβάλει σε αυτό τον σχεδιασμό της Πολιτείας, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, καθώς άλλωστε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχαν πρόσφατα προχωρήσει σε παρόμοιες παρεμβάσεις, με ιδιαίτερη-όπως αποδείχθηκε-επιτυχία. 

Το Ίδρυμα Ωνάση, σε διαρκή συνεργασία και υπό την εποπτεία των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε με Ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τις πιο κατάλληλες και ολοκληρωμένες μελέτες που διασφαλίζουν την αρτιότητα του έργου, προσφέροντας στην Πολιτεία την πληρέστερη δυνατή επιστημονική στήριξη για την επίτευξη του στόχου» σημειώνεται.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης των μελετών αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ολοκληρωμένος διάλογος με το σύνολο των φορέων που επηρεάζονται από το έργο (εμπορικοί και βιομηχανικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, φορείς του τουρισμού και επαγγελματικοί φορείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παρέμβαση). Σημειώνουμε μάλιστα, ότι οι 33 συνολικά μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση πιστοποίησαν την αναπτυξιακή διάσταση της παρέμβασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργούνται ερωτήματα για τη μη ένταξη του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λυπηρό ότι δύο μείζονα, ομόλογα και αλληλοσυμπληρούμενα έργα, δηλαδή η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου (Rethink Athens) και του Φαληρικού Δέλτα (χώρος παρέμβασης του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος), δεν εντάχθηκαν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει.

«Το Ίδρυμα Ωνάση έπραξε στο ακέραιο το χρέος του σε ένα έργο που σχεδιάστηκε από την Ελληνική Πολιτεία, που όμως αφορά τη ζωή και την προοπτική των εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας αλλά και όλων των Ελλήνων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί η τόλμη, η ικανότητα και η θέληση να μην στερηθεί η Αθήνα την αλλαγή της» υπογραμμίζει.

«Έχοντας ήδη διανύσει μία μακρά περίοδο κατά την οποία η εικόνα του κέντρου της Πόλης μας είναι ταυτισμένη με την απαξίωση και την εξαθλίωση, την ερημοποίηση και την εγκατάλειψη, αναρωτιόμαστε ποιος θα πάρει άραγε την ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ακύρωση του Rethink Athens;» διερωτάται.

«Εμείς είμαστε πάντα δεσμευμένοι να προσφέρουμε όπως κάναμε με την κατασκευή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπως κάναμε με την δημιουργία και λειτουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπως κάνουμε σε εκατοντάδες έργα και παρεμβάσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο. Η Αθήνα αξίζει περισσότερα και παραμένει στο επίκεντρο της αποστολής του Ιδρύματος Ωνάση» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Θα υποβληθούν ξανά οι φάκελοι για την Πανεπιστημίου και το Φάληρο, απαντάει το υπουργείο Υποδομών 
Την εκδοχή ότι τα έργα ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου απλά δεν θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως αυτό δεν σημαίνει ότι απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ, έδωσαν το βράδυ της Κυριακής πηγές του υπουργείου Υποδομών σε μια πρώτη αντίδραση στο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ κύκλοι του υπ. Υποδομών υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν έκρινε πως το έργο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου και της υλοποίησης τριών υπό-έργων στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαλήρου - που επρόκειτο να δημοπρατηθούν έως το τέλος του έτους - δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα και τονίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι απεντάσσονται.

Προσθέτουν μάλιστα ότι οι φάκελοι των έργων θα υποβληθούν εκ νέου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τη χρηματοδότησή τους «σε έξι μήνες από σήμερα».

Η Κομισιόν θεώρησε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη χρηματοδότηση άλλων έργων, όπως η γραμμή 4 του Μετρό και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Νίκη Φούντα: «Τρύπα στο νερό» Φάληρο και Πανεπιστήμιου 
«Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που καταθέσαμε για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και οι Βρυξέλλες διαψεύδουν πανηγυρικά τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που εξέφραζε τη βεβαιότητά του για την ολοκλήρωση του έργου, μιλώντας μάλιστα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, κα Νίκη Φούντα.

«Δυστυχώς η απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ βασίστηκε -και- στην ίδια επιχειρηματολογία που αποτέλεσε την αφορμή για την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης» σημειώνει η βουλευτής, δηλαδή τη «μη αναγκαιότητα του τραμ (παράλληλη χάραξη με την μελλοντική γραμμή 4 του Μετρό) και υψηλότατο κόστος» και την «απουσία κυκλοφοριακής μελέτης».

«Διαπιστώνουμε ότι οι μεγαλόστομες ανακοινώσεις -ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- για την ανάπλαση του Φαλήρου ήταν και αυτές μία "τρύπα στο νερό". Τα αρμόδια Υπουργεία δήλωναν με απόλυτη βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά» τονίζει. «Αλήθεια, πού βασιζόταν τότε εκείνη η βεβαιότητα; “Ευσεβής πόθος” ή μήπως απλά “στάχτη στα μάτια”;» σημειώνει.

«Οι φόβοι μας, πως τα αρμόδια Υπουργεία δεν θα καταφέρουν να διασώσουν τίποτα οραματικό σε επίπεδο σχεδιασμού, δυστυχώς επιβεβαιώνονται», καταλήγει. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER