Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Το μετρό μας... αδυνατίζει!

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος δίχως να κάνετε δίαιτα, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι και αρχίστε να μετακινήστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνιστούν Αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως με αυτή την απλή αλλαγή μπορεί να χάσει κανείς από 4 κιλά και πάνω σε έναν χρόνο, αναλόγως με το ύψος και το αρχικό του σωματικό βάρος.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής», περπατώντας κανείς από και προς τις στάσεις και τους σταθμούς των λεωφορείων, του μετρό και των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς, καίει θερμίδες, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου μειώνουν το σωματικό βάρος.

Στη μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Drexel, στη Φιλαδέλφεια, συμμετείχαν 500 κάτοικοι της πόλης Τσάρλοτ, στη Βόρειο Καρολίνα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν το σωματικό βάρος τους πριν και 1,5 χρόνο έπειτα από την ολοκλήρωση του τοπικού δημόσιου συστήματος μεταφορών, διαπιστώνοντας ότι ο μέσος κάτοικος με ύψος 1,78 μ. έχασε κατά μέσον όρο 4 κιλά μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον, όσοι εθελοντές πάρκαραν στο σπίτι τα αυτοκίνητά τους, είχαν 81% λιγότερες πιθανότητες να αυξήσουν το σωματικό βάρος τους στη διάρκεια της μελέτης.

«Ο έξυπνος σχεδιασμός των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να μειώσει την επίπτωση της παχυσαρκίας, η οποία έχει σχετιστεί ισχυρά με τον χρόνο μετακίνησης με ΙΧ», γράφουν οι ερευνητές.

Με τα ευρήματα της μελέτης συμφωνεί ο δρ Σκοτ Μπράουν, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Οικογενειακών Μελετών της Ιατρικής Σχολής Μίλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. «Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δημιουργούν ευκαιρίες για τους περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα», λέει.

«Και είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσο περισσότερο περπατάει κανείς, τόσο καλύτερα ελέγχει το σωματικό βάρος του».0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER