Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Προσοχή, εξαγγελίες! "Ξεμύτισαν" και έρχονται τα αιώνια έργα των εκλογών

Κατά τη διάρκεια των ετών ακούμε για έργα που τελικά γίνονται μέρος της φολκ-πολιτικής και παραμένουν αιώνια έργα μακέτες χωρίς να ξανακούσουμε ποτέ για αυτά. Το 2014 είναι έτος εκλογών και μάλιστα τριπλών: Δημοτικών, Περιφερειακών και Ευρωπαϊκών. Αυτό λοιπόν δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να εξαγγελθούν έργα που θα έρθουν τόσο απότομα στην επικαιρότητα, όσο απότομα θα φύγουν.

Σήμερα συγκεντρώσαμε τα πιο γνωστά έργα-μακέτες που περιμένουμε να κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους λόγω …εκλογών.

ΤΡΑΜ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Η υπόθεση ανάπτυξης Τραμ σε πόλεις της Περιφέρειας έχει γίνει ένα από τα πιο μεγάλα προεκλογικά όπλα για τους τοπικούς άρχοντες. Στην Πάτρα και τα Ιωάννινα έγιναν εκτός από μελέτες και μελέτες κόστους-οφέλους. Στην Πάτρα μάλιστα τα αποτελέσματα ήταν «οριακά θετικά» και θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο. Στα Ιωάννινα πήρε την υπόθεση στα χέρια της η Περιφέρεια Ηπείρου και από τότε αγνοείται η τύχη της. Πακέτο μαζί με την τύχη του Τραμ στην Πάτρα.

Ανάλογες μεγαλοστομίες για Τραμ έχουμε δει κατά καιρούς σε Λάρισα, Βόλο, Καβάλα, Ηράκλειο με τελευταία πρωταγωνίστρια την Θεσσαλονίκη.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Τι δεν έχουμε ακούσει για τα τοπικά –συνήθως στρατιωτικά- αεροδρόμια και τα μεγαλόπνοα σχέδια για μετατροπή τους σε πολιτικά τα οποία θα φέρουν «ξένους τουρίστες» και μαζί πακτωλό από χρήματα για να περνάμε εμείς καλά και οι πόλεις της περιφέρειας καλύτερα. Όπου αεροδιάδρομος και μία εξαγγελία για αναβάθμιση τύπου «Ελ.Βενιζέλος». Πρόσφατα παραδείγματα τα αεροδρόμιο στον Άραξο, στην Τρίπολη κ.α

ΠΙΣΤΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ
Εδώ κρύβεται πραγματικά ένα απίστευτο γαϊτανάκι πόλεων που ανά καιρούς έχουν γίνει «νονοί» για διεθνών προδιαγραφών πίστα φόρμουλα ένα. Οι Σέρρες ξεκίνησαν πρώτες είναι η αλήθεια αλλά κάπου ξεφούσκωσαν την προηγούμενη δεκαετία. Εκεί την σκυτάλη πήρε η Πάτρα με εντυπωσιακά σχέδια για να έρθει η «παγκόσμια αφρόκρεμα της φόρμουλα ένα» και ουρές εκατομμυρίων από πίσω για να πλουτίσει η πόλη.

Μετά ζήλεψε ο Πειραιάς που φιλοδοξεί να κάνει την Δραπετσώνα από ένα απλό Δήμο σε παγκόσμιο ορόσημο για την φόρμουλα ένα. Μάλιστα η πίστα θα έμοιαζε «με εκείνη του Μονακό» αφού το μεγαλύτερο μέρος θα καταλάμβανε η απίστευτα κακοσχεδιασμένη και με δολοφονικές κλίσεις Περιφερειακή της Δραπετσώνας. Εδώ πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα αφού ήρθε και ο κάπτεν της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που είπε δύο καλά λόγια και μετά άφησε τον καπνό του και εξαφανίστηκε. Άλλος υποψήφιος;

ΜΟΝΟΡΕΙΛ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εδώ έχουμε πάλι να κάνουμε με την φιλοδοξία ενός λιμανιού να αναπτύξει ένα μέσο, ναι μεν σταθερής τροχιάς, αλλά καταστροφικής εμπορικής τροχιάς. Με ένα μήκος 8χλμ και σταθμούς γύρω-γύρω από το λιμάνι του Πειραιά θα έδινε μία αίγλη στο λιμάνι αλλά καμία χρησιμότητα στην πόλη. Η εξαγγελία έφερε ανατριχίλα στον Δήμαρχο Πειραιά που κήρυξε –μάλλον όχι άδικα- ανένδοτο στο μέσο που από τότε κρύβεται σε κάποιο συρτάρι της διοίκησης του λιμανιού.

Το μέσο δεν έχει καμία συνέχεια με κάποιο άλλο ενώ η εμπορικότητα του είναι από μέτρια μέχρι απίστευτα κακή. Πάντως την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ την είχε. Την έχει ακόμα άραγε;

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΠΑΝΤΟΥ
Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές ο Προαστιακός της Αθήνας ΝΑΙ, επεκτείνεται!!! Πάει στη Ραφήνα, πάει στο Λαύριο, πάει στο Ξυλόκαστρο, πάει στη Λιβαδειά, πάει όπου μπορεί κανείς να φανταστεί. Φυσικά γίνονται όλες οι απαραίτητες δεσμεύσεις για «πίεση στην κεντρική εξουσία για να φτάσει ο Προαστιακός στην πόλη μας».

Το πρόβλημα είναι ότι μετά τις εκλογές ο Προαστιακός ξανακάθεται ήσυχος και σιωπηλός όπως άλλωστε είναι και για την πόλη της Αθήνας εδώ και μία δεκαετία και οι Δήμαρχοι είναι πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούν με ..ράγες.

Παραδείγματα μπορούμε να παραθέσουμε ακόμα απεριόριστα: λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, αποχέτευση παντού, γήπεδα ποδοσφαίρου με κρατικό χρήμα, λιμάνια πολυτελείας,ατελείωτοι ποδηλατόδρομοι, ανάπλαση στην ανάπλαση στις ίδιες πλατείες, και άλλα που θα τα δούμε να παρελαύνουν φυσικά και στην φετινή μάχη των εκλογών.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου