Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η hi-tech έκπληξη...στα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Πώς μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η διαδρομή από τη μία πόλη στην άλλη; Πώς μπορεί κανείς να περάσει τον χρόνο του ταξιδεύοντας με τρένο, όταν τα τοπία έχουν πλέον εξαντληθεί; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία προγραμματίζει την εγκατάσταση συστήματος ψυχαγωγίας σε όλους τους συρμούς, το οποίο θα κρατάει παρέα στους ταξιδιώτες, αποτελώντας παράλληλα κίνητρο για την προσέλκυση νέων επιβατών.

Οι πρώτες δοκιμές ήδη λαμβάνουν χώρα και μέσα στο 2014 θα μπορούν όλοι οι επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να απολαμβάνουν ταινίες, μουσική, ηλεκτρονικά παιχνίδια ή την ανάγνωση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 

Πρόκειται για ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο που θα εγκαταστήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε όλους τους συρμούς της, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από ταινίες, μουσικές επιλογές, ηλεκτρονικά παιχνίδια και βιβλία ώστε να μπορεί ο επιβάτης μέσω της ηλεκτρονικής συσκευής του (έξυπνο κινητό, τάμπλετ, φορητός υπολογιστής) να επιλέξει πώς θα περάσει τον χρόνο του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 

«Η πρώτη μας σκέψη ήταν να εγκαταστήσουμε δωρεάν WiFi δίκτυο ώστε να μπορούν οι επιβάτες να σερφάρουν στο Ίντερνετ, ωστόσο το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο περνάει και από πολλές περιοχές όπου η κάλυψη είναι πολύ φτωχή», εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Θαν. Ζηλιασκόπουλος. 

Όταν οι αρμόδιοι της εταιρείας κατέληξαν στην εγκατάσταση του συστήματος ψυχαγωγίας επιβατών (passenger entertainment system), που θυμίζει το αντίστοιχο των αεροπλάνων, η πρώτη σκέψη ήταν να τοποθετηθούν οθόνες στους συρμούς. Ωστόσο, η τεχνική περιπλοκότητα του ζητήματος οδήγησε στην πρωτοποριακή, για τα ελληνικά μέσα μεταφοράς, ιδέα εγκατάστασης του τοπικού δικτύου, με το οποίο θα μπορεί ο επιβάτης να συνδέεται και να επιλέγει μεταξύ διαφόρων δυνατοτήτων.

Όσον αφορά στη χρήση κινητού τηλεφώνου, έχουν ήδη εγκατασταθεί στην πλειονότητα των συρμών συστήματα βελτίωσης του σήματος κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με τις τρεις εταιρείες (Cosmote, Vodafone και Wind), ώστε να μπορούν να έχουν βελτιωμένη επικοινωνία οι επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Στο μεταξύ, κατά την αναμονή του τρένου στους σταθμούς Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, ο επιβάτης του ΟΣΕ έχει ήδη τη δυνατότητα πρόσβασης σε δωρεάν Ίντερνετ για μισή ώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται σύντομα σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER