Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

«Reactive Athens - 101 ideas» για αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας

Στον χώρο όπου λειτουργεί και υποδέχεται τους πολίτες της Αθήνας το εργαστήρι του Reactive Athens, στην οδό Αθηνάς 67, στην Ομόνοια, παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της νέας πρωτοβουλίας του Rethink Athens και του Ιδρύματος Ωνάση. 

 Η μελέτη-δράση του Reactive Athens - 101 ideas στοχεύει, μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, να χαράξει προτάσεις που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση υποβαθμισμένων σήμερα περιοχών του κέντρου της Αθήνας και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων τους, με ενισχυτικές και βιώσιμες κοινωνικές διαδικασίες. 

Το εργαστήρι κάθε μήνα θα φιλοξενεί σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικών με το πρόγραμμα Reactive Athens - 101 ideas και θα αποτελεί τόπο καταγραφής και συζήτησης νέων ιδεών των κατοίκων του κέντρου στους οποίους θα δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Αθήνας του μέλλοντος. 

 Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) Νικόλαος Παπαθανάσης, καθώς και ο καθηγητής της σχολής Αρχιτεκτονικής & Πολεοδομίας του Πολυτεχνείου ETH της Ζυρίχης, αλλά και διευθυντής του εργαστηρίου Urban Think Tank, Alfredo Brillembourg, ο οποίος έχει και την επίβλεψη του προγράμματος. 

 O Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε μεταξύ άλλων: 
«Κάθε νέα πρωτοβουλία, μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς, για να έχει προϋποθέσεις επιτυχίας, πρέπει, αν όχι να κινητοποιεί, τουλάχιστον να ευαισθητοποιεί τους πολίτες και τις πιο δραστήριες δυνάμεις της πόλης», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι: «Η πλατφόρμα ΣυνΑθηνά που έχει δημιουργήσει ο δήμος Αθηναίων και ήδη χρησιμοποιούν δεκάδες ομάδες ενεργών πολιτών της πόλης είναι το κατάλληλο όχημα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο Reactive Athens, τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Rethink Athens». 

 Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., Νικόλαος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στην προβλεπόμενη επέκταση του Τραμ στον αστικό ιστό της πόλης, επισημαίνοντας τη σημασία της ανάπτυξης οικολογικών - «καθαρών» συγκοινωνιακών μέσων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

Ο επικεφαλής του Urban Think Tank, Alfredo Brillembourg παρουσίασε με τη σειρά του τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος και εξήγησε τους στόχους του σημαντικού αυτού εγχειρήματος. 

ΠΗΓΗ: lifo.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου