Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ταλίν: Οι κάτοικοι δεν θα πληρώνουν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Το μέτρο εφαρμόζεται στη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας από το καυσαέριο και παράλληλα να «αποσυμφορηθεί» το γραφικό ιστορικό κέντρο του Ταλίν από την αυξημένη κίνηση οχημάτων.

Σήμερα, στο Ταλίν ζουν περίπου 420.000 άνθρωποι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν προκειμένου να μετακινηθούν είναι να επικυρώσουν μια ειδική κάρτα κατοίκου, ώστε να αποδεικνύεται ότι μένουν στην πόλη. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Ταλίν δηλώνουν ενθουσιασμένοι. «Αγαπώ την ιδέα. Δεν είμαι συνηθισμένος να χτυπάω κάρτα και το ξεχνάω αλλά θα συνηθίσω» τονίζει ο Πάβελ Ίλμγιαρβ, ένας 19χρονος φοιτητής μόνιμος κάτοικος της πόλης.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία για δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της πόλης από λεωφορεία και τραμ έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, κυρίως ανθρώπων που κατοικούν μόνιμα στην επαρχία ή είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους κάποιας άλλης πόλης της χώρας, παρότι διαμένουν μόνιμα στην πρωτεύουσα.

«Άνθρωποι από αγροτικές περιοχές κερδίζουν σε γενικές γραμμές λιγότερα χρήματα από εκείνους που ζουν και εργάζονται στην πόλη» υπογραμμίζει η Υβ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Ταλίν, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό της. «Πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονται την πόλη για να κάνουν βόλτα, να ψωνίσουν και να διασκεδάσουν αλλά δεν δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση» πρόσθεσε η ίδια.

Το μηνιαίο εισιτήριο για τα μέσα μεταφοράς στο Ταλίν κοστίζει 23 ευρώ. Το αντίστοιχο φοιτητικό είναι μειωμένο κατά 8,50 ευρώ. Το πρόστιμο για όσους δεν επικυρώσουν εισιτήριο είναι 60 ευρώ. Την ίδια ώρα, ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Εσθονία κυμαίνεται γύρω στα 900 ευρώ. Η χώρα αριθμεί 1,3 εκατομμύρια κατοίκους ενώ η ανεργία φτάνει το 10% του ενεργού πληθυσμού.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου