Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργία διαρκείας αποφάσισαν οι καθηγητές


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Δευτέρας η μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ για την οριστικοποίηση της μορφής των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία 90% - όπως αναφέρουν οι ίδιοι - την πρόταση για την κήρυξη απεργίας διαρκείας στον κλάδο, με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων, από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας από την δική του πλευρά παρακολουθεί στενά αλλά διακριτικά τις εξελίξεις. Ωστόσο, κύκλοι του υποστηρίζουν με νόημα ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους. Αυτό μάλιστα που διαψεύδουν κατηγορηματικά πηγές από το υπουργείο Παιδείας είναι το ενδεχόμενο νέας πολιτικής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών.

Ανοιχτή επιστολή σε γονείς και μαθητές

Ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές απέστειλε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης  (ΟΛΜΕ) ενόψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:

«Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27άρια και 30άρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%;» ρωτούν, μεταξύ άλλων.
Στην επιστολή της, η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».

«Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουν οι πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης που την υπηρετεί και θα επιβάλλουν την ερήμωση και τη δυστυχία ή θα την κερδίσουμε εμείς, ανοίγοντας τον δρόμο για το σχολείο του μέλλοντος, για μια δημιουργική και ελεύθερη ζωή για όλους» τονίζουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών και καταλήγουν: «Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει!».0 comments:

Δημοσίευση σχολίου