Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Σιδηρόδρομος: Εγκρίθηκαν οι όροι για την ηλεκτροκίνηση από Κιάτο έως Πάτρα

Ένα σημαντικό βήμα για το έργο ολοκλήρωσης του εκσυγχρονισμού του Σιδηρόδρομου στο τμήμα από το Κιάτο μέχρι την Πελοπόννησο έγινε πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση εγκρίθηκαν τελικά οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της ηλεκτροκίνησης από το Κιάτο μέχρι την πόλη της Πάτρας.

Το έργο αυτό πλέον μπορεί να οδεύσει προς δημοπράτηση είτε ως ενιαίο έργο είτε τμηματικά. Το απαιτούμενο για να ξεκινήσει το έργο ηλεκτροκίνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί πρώτα τα έργα επιδομές και υποδομής που εκτελούνται και να αρχίσουν και τα υπόλοιπα (στο τμήμα Ψαθόπυργος-Πάτρα).

Η αδειοδότηση έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ η κατάθεση του φακέλου είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πρόκειται για Σιδηροδρομικό έργο και αφορά στην εφαρμογή συστήματος ηλεκτροκίνησης με μονοφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα, στην υπό κατασκευή νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Πάτρα που έχει συνολικό Uήκο3 106 χλμ. Υποσταθμοί θα κατασκευαστούν στις θέσεις: Ξυλόκαστρο (ΧΘ36,55), Αίγιο (ΧΘ 82,6), Ρίο (ΧΘ 120).

Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Με την λειτουργία της ηλεκτροκίνησης ένα express τρένο θα μπορεί να διανύει την απόσταση Αθήνα-Πάτρα σε λιγότερο από 2 ώρες φτάνοντας σε κατά τόπους ταχύτητες τα 160χλμ./ώρα.

ΤΑ ΕΡΓΑ
Αυτή τη στιγμή τα έργα που εκτελούνται στο τμήμα Κιάτο-Πάτρα είναι στα υπό-τμήματα Διακοπτό-Ροδοδάφνη και Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος ενώ κάποιες εργασίες εκτελούνται και στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα περιμένουμε την δημοπράτηση-σκούπα για το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη που θα ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό (σε αυτό το τμήμα) και θα απομένει η δημοπράτηση για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος από τον Ψαθόπυργο μέχρι την Πάτρα και φυσικά το έργο της ηλεκτροκίνησης (σηματοδότησης και τηλε-διοίκησης) σε όλο το τμήμα από το Κιάτο μέχρι την Πάτρα.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER