Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΟΙΥΕ

Στη Βουλή μεταφέρεται η «μάχη» για την κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων καθώς οι εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων οργανώσεων των μικρομεσαίων και των εμποροϋπαλλήλων δήλωσαν σήμερα ότι, θα επιχειρήσουν να πείσουν τους βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να μην ψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), της ΓΣΕΒΕΕ ( Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ακόμη και απεργία τις Κυριακές.

Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο συζητείται από αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προβλέπει ελεύθερη λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο και τις υπόλοιπες 45, δυνατότητα λειτουργίας μόνο για τα μικρά καταστήματα (μέχρι 250 τ.μ.) με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη ή του δημάρχου για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Υπέρ της φιλοσοφίας της ρύθμισης έχουν ταχθεί πάντως το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων αμφισβήτησαν τα πορίσματα μελέτης του ΟΟΣΑ που παρουσίασε το υπουργείο, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Όπως υποστήριξαν το αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων και η μετατόπιση του τζίρου από άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Ανέφεραν ακόμη ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη πολλών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, των καταναλωτικών οργανώσεων και της Αρχιεπισκοπής. Θεωρούν ωστόσο ότι αν ψηφιστεί διάταξη θα υπάρξουν προσφυγές από πολυεθνικές αλυσίδες προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία όλες τις Κυριακές για όλα τα καταστήματα και όχι μόνο τα μικρά. Η πρόεδρος της ΟΙΥΕ κα Μ. Στεκουλέα κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο κ. Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει σε συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ ότι «δεν υπάρχει θέμα Κυριακών».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης επικαλέστηκε στοιχεία για αύξηση του κόστους λειτουργίας και μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων ενώ χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τις Κυριακές ως τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε πυροτεχνήματα, προτάσεις που ακούστηκαν για στάση πληρωμών από τους μικρομεσαίους λέγοντας ότι, κάτι τέτοιο επισύρει ποινικές κυρώσεις αν γίνει και υπόδειξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά αποτελεί ήδη πραγματικότητα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Πηγές του χώρου των μικρομεσαίων ανέφεραν ότι μια αλλαγή προς τη σωστή κατά την άποψή τους κατεύθυνση θα ήταν, αν παρέλθει άκαρπο το δίμηνο στο οποίο οι αντιπεριφερειάρχες θα πρέπει να αποφασίσουν πόσες Κυριακές θα λειτουργούν τα καταστήματα, τότε να μην τεκμαίρεται ότι θα επιτρέπεται η λειτουργία όλες τις Κυριακές αλλά μόνο τις επτά που θεσπίζονται για όλους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER