Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Απεργούν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι την Τρίτη

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προβαίνει την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, καθώς την ίδια ημέρα τίθεται στην Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου, που προωθεί τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», προβλέπονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και απλοποίηση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, βάσει των οποίων στα μεγάλα ιδιωτικά έργα η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού θα πραγματοποιείται πλέον από τον κύριο του έργου!

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η ρύθμιση αυτή αντιβαίνει στις διατάξεις του ισχύοντος Αρχαιολογικού Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο το προσωπικό των αρχαιολογικών έργων προσλαμβάνεται καθ΄υπόδειξη των Εφορειών Αρχαιοτήτων με βάση την κατάρτιση, την εμπειρία και τη γνώση της υπό έρευνα περιοχής. Καθώς, η επιλογή του προσωπικού δεν θα αποτελεί –παρά μόνο τυπικά- μέρος του έργου της ιθύνουσας υπηρεσίας ένα μερίδιο του ελέγχου του αρχαιολογικού έργου εκχωρείται στις κατασκευάστριες εταιρείες. Επιπροσθέτως, προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις, σε περιπτώσεις όπως καθυστερήσεις χρονοδιαγραμμάτων και εκθέσεων, καταστροφών αρχαιοτήτων κλπ., οι οποίες βαραίνουν κατά κύριο λόγο το επιστημονικό προσωπικό, ακόμη και με υπαιτιότητα του Κυρίου του Έργου. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεσμεύεται το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και εξισώνεται με τον Κύριο του Έργου, των οποίων τα κίνητρα και ο ρόλος δεν ταυτίζονται.

Πολλοί και σοβαροί είναι οι κίνδυνοι, που εγκυμονεί η ψήφιση τέτοιων και άλλων συναφών ρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Γ΄ του εν λόγω νομοσχεδίου. Άμεσα τίθεται σε κίνδυνο η διαφύλαξη των αρχαίων μνημείων της χώρας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύεται ο ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς θα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τις επιταγές των κατασκευαστικών εταιρειών χωρίς να μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο του έργου, στο οποίο και είναι υπόλογη. Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση ενδέχεται να έλθουν και οι έκτακτοι εργαζόμενοι των αρχαιολογικών έργων, καθώς απροστάτευτοι και αποκομμένοι πια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα αποτελέσουν στόχο απειλών, πιέσεων και εκφοβισμών, με πιθανό αποτέλεσμα ακόμα και την παράκαμψη μέρους της επιστημονικής διαδικασίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση ότι θα προσλαμβάνεται το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που για χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Εφορειών Αρχαιοτήτων και διαφυλάσσοντας με θέρμη και ζήλο τα κατάλοιπα του αρχαίου πολιτισμού.

Στην Ελλάδα του fast track οι αρχαιότητες δεν αποτελούν «εμπόδιο» στην εξέλιξη. Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων διεκδικεί η πρόσληψη του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού να υποδεικνύεται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, από τον αρμόδιο Δημόσιο φορέα, με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, προς τον κύριο του έργου. Ζητά την άμεση απόσυρση των επικίνδυνων για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διατάξεων και τη διενέργεια των ανασκαφών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία βάσει του Συντάγματος οφείλει να Προστατεύει, να Αναδεικνύει και να Διαφυλάττει την πολιτισμική μας κληρονομιά».

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στις 27 Μαρτίου 2012 με συγκέντρωση στις 11:30 έξω από τη Βουλή για την Αθήνα και στην Καμάρα για τη Θεσσαλονίκη.


ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER