Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Κύπρος: Πατούν γκάζι τέλος του μήνα τα λεωφορεία της Λευκωσίας

Έναν και πλέον χρόνο μετά την παραλαβή τους, τα 13 μικρά λεωφορεία που παρέλαβε ο Δήμος Λευκωσίας κατεβάζουν χειρόφρενο και αρχίσουν δρομολόγια. 

Ο δήμος παρέλαβε τα μικρά λεωφορεία τον Δεκέμβριο του 2015, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η λειτουργία τους λόγω ενστάσεων που έθετε ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) προς το Υπουργείο Μεταφορών. 

Το πρόβλημα με τον ΟΣΕΛ, που οδηγήθηκε μέχρι και τα δικαστήρια, φαίνεται να ξεπεράστηκε και σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» τέλος Απριλίου τα μικρά λεωφορεία αρχίζουν δρομολόγια.

Τα λεωφορεία αποφασίστηκε τελεσίδικα πως θα τα χειρίζεται ο Δήμος Λευκωσίας κατά την πιλοτική τους λειτουργία και όπως γράψαμε ξανά το Υπουργείο Μεταφορών θα πληρώνει μέρος των λειτουργικών εξόδων για την εν λόγω υπηρεσία δημοσίων μεταφορών, όπως συμβαίνει και με τις άλλες έξι εταιρείες. 

Ήδη ο δήμος προχώρησε σε σηματοδότηση με κίτρινο χρώμα στους δρόμους της εντός των τειχών Λευκωσίας των στάσεων των λεωφορεία που θα πατήσουν γκάζι μετά το Πάσχα. 

Η λειτουργία των μικρών λεωφορείων εντάσσεται στον βασικό σχεδιασμό του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) που στοχεύει στη σφαιρική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λευκωσίας.

Στόχος του ΟΣΚΛ και πιο συγκεκριμένα των δρομολογίων που θα αρχίσουν σύντομα τα μικρά λεωφορεία, είναι μεταξύ άλλων η σταδιακή απομάκρυνση των ιδιωτικών οχημάτων και η μείωση της ρύπανσης από το κέντρο της πρωτεύουσας. 

Τα λεωφορεία θα συνδέουν την εντός των τειχών Λευκωσία με κύρια σημεία του αστικού κέντρου έξω από τα τείχη. 

Ο σκοπός της νέας προσφερόμενης υπηρεσίας από τον Δήμο Λευκωσίας, που αναμένεται να παρέχεται με αντίτιμο, είναι η προώθηση της χρήσης μέσων βιώσιμης κινητικότητας στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, καθώς και η αναζωογόνηση της οικονομικής και άλλης δραστηριότητας, αλλά και η ενίσχυση της οικιστικής λειτουργία σε αυτό μέσω της ενίσχυσης της προσβασιμότητάς του, της ελκυστικότητας του περιβάλλοντος και της παροχής σύγχρονων διευκολύνσεων.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», θα τεθούν σε λειτουργία δύο διαδρομές που θα ενώνουν την εντός των τειχών Λευκωσία με το αστικό κέντρο της πόλης. Τα μικρά λεωφορεία θα κάνουν κυκλικές διαδρομές με σταθερή συχνότητα και με ένα ευρύ ωράριο λειτουργίας. 

Οι δύο διαδρομές θα έχουν την ονομασία Λ1 και Λ2 για εξυπηρέτηση των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας. 

Η πρώτη διαδρομή Λ1 θα αρχίζει από το παλαιό ΓΣΠ με στάση στην Πύλη Πάφου, στη Λήδρας, στο δημαρχείο, στην Αρχιεπισκοπή, στο ΟΧΙ και θα τερματίζει ξανά στο παλαιό ΓΣΠ. 

Η διαδρομή Λ2 θα αρχίζει ξανά από το παλαιό ΓΣΠ με στάσεις στην ΑΗΚ, στην Πινδάρου, στην Αρχιεπισκοπή, στο ΟΧΙ, στη Μακαρίου και θα τερματίζει και πάλι στο παλαιό ΓΣΠ.

Μικρά, ευέλικτα και φιλικά στο περιβάλλον 
Τα λεωφορεία που θα τεθούν σε λειτουργία από τον Δήμο Λευκωσίας στο τέλος του μήνα είναι μικρά, ευέλικτα και φιλικά στο περιβάλλον. Μπορούν να εξυπηρετούν το κοινό στις μετακινήσεις του μέσα σε βελτιωμένες συνθήκες κλιματισμού, ενώ έχουν όλη την υποδομή για να μεταφέρουν άτομα με κινητικά προβλήματα.

Έχουν ασημί χρώμα και χωρητικότητα συνολικά 22 ατόμων (14 καθήμενοι και 8 ιστάμενοι). Δύο από τα καθίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα από ηλικιωμένα άτομα, γονείς με καροτσάκι, έγκυες κ.λπ. 

Το μήκος τους είναι 7 μέτρα και το πλάτος τους 2 μέτρα, για να μπορούν να εκτελούν δρομολόγια άνετα χωρίς προβλήματα στην εντός των τειχών πόλη. 

Είναι εξοπλισμένα με κινητήρα Euro VI, ακολουθώντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που έχει τεθεί σε ισχύ από 01/01/2015. 

Διαθέτουν ράμπα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Στο εσωτερικό τους υπάρχει ειδικός χώρος για να τοποθετείται το αμαξίδιο και να δεθεί προσεκτικά ο χρήστης του με ειδική ζώνη ασφαλείας. 

Έχουν ειδικό σύστημα ανάρτησης για βελτίωση της άνεσης των επιβατών κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των δρομολογίων μέσω των δρόμων ειδικού χαρακτήρα. 

Φέρουν επίσης συσκευή περιορισμού ταχύτητας και ταχογράφο και έχουν πρόνοια για μεταφορά ποδηλάτων. 

Διαθέτουν επίσης σύστημα για εσωτερική αναγγελία της επόμενης στάσης μέσω LCD display, η οποία προβλέφθηκε για να εξυπηρετεί κυρίως τους τυφλούς και έχουν κλιματισμό δύο ζωνών.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου