Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Με απεργία απειλούν οι οδηγοί ταξί της Μελβούρνης

Την οργή των οδηγών ταξί προκάλεσε η είδηση ότι το Αεροδρόμιο Μελβούρνης σχεδιάζει να παραχωρήσει θέσεις στα οχήματα της εταιρίας Uber. 

Ως γνωστόν, η λειτουργία της πολυεθνικής εταιρείας θα είναι πλέον νόμιμη στη Βικτώρια από το νέο έτος και οι Αρχές του αεροδρομίου προτίθενται να ορίσουν έναν χώρο για την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Όπως τόνισε σχετικά η διοίκηση του αεροδρομίου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η διευκόλυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες συνεπιβατισμού θα συμβάλλει στη θετική εμπειρία που επιδιώκει να προσφέρει το αεροδρόμιο στους ταξιδιώτες και τους επισκέπτες. 

Η κίνηση αυτή θεωρείται ένα ακόμα χτύπημα στον κλάδο των ταξί και οι οδηγοί απειλούν με απεργίες και αποκλεισμό του αεροδρομίου, διαμαρτυρόμενοι για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Περισσότερα από 400 αεροδρόμια του κόσμου έχουν ήδη προβεί σε αντίστοιχες παροχές προς την Uber, αναγνωρίζοντας την σταδιακή επικράτησή της στον τομέα των μετακινήσεων. 

Εταιρεία που δεν διαθέτει δικό της στόλο οχημάτων, η Uber χρησιμοποιεί την αρχή του 'συνεπιβατισμού'. Η λειτουργία της εταιρίας βασίζεται αποκλειστικά στο λογισμικό που έχει δημιουργήσει, συνδέοντας τους χρήστες με οδηγούς, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συχνά σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές μιας διαδρομής ταξί. 

Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες, το να χρησιμοποιήσει κανείς την εφαρμογή της Uber, για μία διαδρομή από το αεροδρόμιο της Μελβούρνης μπορεί να είναι και 50% φθηνότερο από το να πάρει ταξί.

Περίπου 62 χιλιάδες οχήματα επιβατών χρησιμοποιούν τους δρόμους και τους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου καθημερινά και αναμένεται να γίνουν 140 χιλιάδες μέχρι το 2033, ενώ το 25% των επιβατών χρησιμοποιεί ταξί και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις του από και προς το αεροδρόμιο. 

Από την 1η Νοεμβρίου, τα ταξί θα χρεώνονται $3,58 προκειμένου να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο και το συνδικαλιστικό όργανο των αυτοκινητιστών θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τους οδηγούς της Uber.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, διά στόματος της υπουργού Δημοσίων Μεταφορών, Jacinta Allan, τόνισε ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τους εκπροσώπους του κλάδου και την διοίκηση του αεροδρομίου, προκειμένου να διασφαλίσει ασφαλείς, αξιόπιστες και οικονομικά συμφέρουσες υπηρεσίες για το επιβατικό κοινό». 

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας πριν το τέλος του 2016. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER