Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Το ΚΤΕΛ Ναυπάκτου πάει Σκα - Αποσυμφορείται το κέντρο της πόλης

Θέμα χρόνου είναι η μεταφορά του ΚΤΕΛ Ναυπάκτου στο νέο κτίριο στην περιοχή του Σκα, το οποίο είναι έτοιμο να υποδεχθεί το σταθμό των λεωφορείων.

Οι εργασίες που απομένουν είναι ελάχιστες και αφορούν κυρίως στη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου. 

Στη συνέχεια και μετά την απόφαση που πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας σχετικά με την διέλευση των λεωφορείων από την πόλη της Ναυπάκτου, το ΚΤΕΛ θα αρχίσει τη μετακόμιση, ώστε να αποσυμφορηθεί επιτέλους το κέντρο της πόλης. 

Η μετακίνηση του ΚΤΕΛ σε χώρο εκτός πόλης συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, άλλα πάντα υπήρχαν εμπόδια. Οι έμποροι της Ναυπάκτου θεωρούσαν ότι η πιθανότητα μετακίνησης του ΚΤΕΛ, θα πλήξει την αγορά. 

Σήμερα όμως φαίνεται ότι η αγοραστική κίνηση δεν εξαρτάται από τη θέση του σταθμού λεωφορείων, αφού οι επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν για μακρινούς προορισμούς δε κάνουν αγορές λίγο πριν την αναχώρηση ή με την άφιξή τους στην Ναύπακτο. Επομένως η αγορά βασίζεται στο καταναλωτικό κοινό των γύρω περιοχών όπως π.χ. Αντίρριο, Παλαιοπαναγιά, Πλατανίτης κλπ., που χρησιμοποιεί τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ.

Συνεπώς τα υπεραστικά λεωφορεία απλά δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο και όχι όφελος στην αγορά. Επιπλέον και οι ίδιοι οι επιβάτες ταλαιπωρούνται κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, αφού στη θέση που βρίσκεται σήμερα το ΚΤΕΛ έχουν συμβεί ατυχήματα με επιβάτες που τραυματίστηκαν από κάποιο ΙΧ που επιχείρησε να διέλθει από το συγκεκριμένο δρόμο. Και κατά την ώρα φόρτωσης και εκφόρτωσης των αποσκευών δημιουργείται πρόβλημα, αφού διακόπτεται η κυκλοφορία μέχρι να απομακρυνθούν οι επιβάτες. 

Εκτός των άλλων όμως, δεν υπάρχει χώρος για τη στάθμευση δυο λεωφορείων ταυτόχρονα και μέχρι να φύγει το ένα, το δεύτερο περιμένει στη μέση του δρόμου. Έτσι με τη μετακίνηση του σταθμού, όλα αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν και οι επιβάτες θα μπορούν να είναι στην αναμονή σε αξιοπρεπή χώρο και να προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ θα είναι ασφαλείς μέχρι να μπουν στο λεωφορείο.

Το τελευταίο εμπόδιο για τη μεταφορά στο νέο κτίριο ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απαγόρευση της διέλευσης λεωφορείων από την πόλη, εκτός του δρομολογίου της Πάτρας από το ΚΤΕΛ Αιτ/νίας. Με απλά λόγια κανένα άλλο λεωφορείο από οποιοδήποτε ΚΤΕΛ δεν θα μπορεί να κάνει στάσεις εντός της πόλης, παρά μόνο στο χώρο του ΚΤΕΛ στο Σκα. 

Οι επιβάτες θα μεταφέρονται από εκεί στο κέντρο της Ναυπάκτου με αστικό λεωφορείο, ή με ταξί αν επιλέξουν οι ίδιοι αυτό τον τρόπο μεταφοράς. Αυτή η απόφαση πάρθηκε και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την μεταστέγαση του σταθμού. 

Όταν ξεκίνησε η κατασκευή του νέου κτιρίου υπήρχε συμφωνία να στεγαστεί εκεί και ο σταθμός του ΚΤΕΛ Φωκίδας, τα λεωφορεία του οποίου θα απαγορεύεται να κάνουν πλέον στάσεις μέσα στην πόλη για να παίρνουν επιβάτες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του γειτονικού ΚΤΕΛ, όμως πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα, διότι και με τις αναπλάσεις που προγραμματίζονται για το κέντρο της πόλης η διέλευση των λεωφορείων με στάσεις θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Προγραμματίζονται αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης 
Ο δήμος προγραμματίζει να κάνει ανάπλαση στην πλατεία του λιμανιού και στο νότιο τμήμα του δρόμου, όπου θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι με την εφαρμογή ήπιας κυκλοφορίας, ενώ ανάλογη παρέμβαση θα γίνει και στην οδό Αποκαύκου, που θα αποτελέσει την παράλληλη με την συνένωση των δυο παραλιών που ξεκινάει το επόμενο διάστημα. 

Ταυτόχρονα υπάρχει μια σκέψη για την πεζοδρόμηση της οδού Μανασή που σήμερα βρίσκεται το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας. Αν τελικά όλα αυτά ευοδωθούν σε λίγο καιρό η Ναύπακτος θα αλλάξει όψη… 

ΠΗΓΗ: aixmi-news.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου