Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αποκαλυπτική συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης», για τον ΟΑΣΘ

«Η ιστορία αυτή που λέγεται Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ταλαιπωρεί τη χώρα 60 χρόνια και εκβιάζεται η Θεσσαλονίκη άλλα 60», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης», όπου και αναφέρθηκε εκτενώς, σε όλες τις στρεβλώσεις του Οργανισμού και αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του. 

Ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «Ήρθε η ώρα να μπει ένα οριστικό τέλος και στον εκβιασμό, και σε αυτές τις άθλιες κατά τη γνώμη μου συμβάσεις, που δεν υπηρετούν ούτε το δημόσιο συμφέρον, αλλά ούτε και τον αντικειμενικό σκοπό τους, ο οποίος είναι οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης του μητροπολιτικού κέντρου».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Κύριε Υπουργέ καλημέρα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Καλημέρα σας. Και καλημέρα και στους ακροατές σας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Είστε ο άνθρωπος από τον οποίο όλοι σήμερα στη Θεσσαλονίκη περιμένουν να ακούσουν ποια θα είναι η συνέχεια και πώς έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής γιατί ξέρετε βεβαίως ότι υπάρχει πλήθος αντιδράσεων, αλλά κυρίως ότι κάνατε μια πρόταση επί της οποίας μάλλον υπήρξε αρνητική απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων και δεν ξέρουμε εάν έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις κι άλλο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Ναι. Εγώ να επαναλάβω αυτά που λέγαμε και να σας πω και την εξέλιξη που έχουμε. Να επαναλάβω ότι καταθέσαμε τρεις προτάσεις προς τον ΟΑΣΘ και τους εργαζόμενους που δεν έγιναν αποδεκτές, όπως γνωρίζετε. 

Η πρώτη πρόταση ήταν να καταβληθούν απευθείας από το Υπουργείο στους λογαριασμούς των εργαζομένων τα χρήματα. Δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση και από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ. 

Η δεύτερη πρόταση, ήταν να φέρει μια εγγυητική επιστολή για να είναι κατοχυρωμένο το δημόσιο απέναντι στην προκαταβολή που θα δώσει, γιατί δε χρωστάει ένα ευρώ. Ούτε αυτό έγινε αποδεκτό. 

Και η τρίτη πρόταση που επίσης την απορρίψανε και που υλοποιούμε μόνοι μας, και ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Η οποία είναι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Η οποία είναι ότι θα καταβάλλουμε τα χρήματα για τον ένα μισθό που χρωστάει ο ΟΑΣΘ στους εργαζόμενους. Το διευκρινίζω δεν τα χρωστάει το ελληνικό δημόσιο, τα χρωστάει ο ΟΑΣΘ στους εργαζόμενους. 

Θα γίνει μετά έλεγχος εάν αυτά τα χρήματα έχουν πάει στους λογαριασμούς των εργαζομένων και θα έχουμε πλήρη εικόνα της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Και στη συνέχεια θα καταβληθεί προκαταβολικά πάλι δεύτερο ποσό για να καταβληθεί ο δεύτερος μήνας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Αυτό πότε υπολογίζετε να γίνει; Πότε θα μπούνε τα χρήματα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Σε μια ώρα θα έχουν μπει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς της ΟΑΣΘ. Σε μια ώρα από τώρα. Είμαστε συνεπέστατοι με αυτό που λέγαμε, έψαχνε το Υπουργείο Μεταφορών με το Υπουργείο Οικονομικών να βρει μια λύση, ώστε τα χρήματα που θα κατατεθούν να μην δεσμευτούν λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων, ή λόγω των δανείων που έχει ο ΟΑΣΘ και δεν πάνε στους λογαριασμούς των εργαζομένων. 

Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η διοίκηση του ΟΑΣΘ, αν όλα τα χρήματα και το 18% της συμφωνίας που έχει γίνει, θα πάνε για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Μένει να δούμε και να αποκαλυφθεί εάν οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι ή είναι επί της ουσίας η δεύτερη διοίκηση του ΟΑΣΘ με το κάλυμμα του συνδικάτου εργαζομένων. 

Και μένει να δούμε και μιλάω για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν κάποια στιγμή θα πάρουν τις ευθύνες τους, αν θέλουν να συνεχιστεί το σκάνδαλο των 60 χρόνων. 

Αν θέλουν να μιλήσουν πραγματικά για το τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη, ή εάν θα ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα και θα λένε να το λύσει το Υπουργείο - κυβέρνηση το πρόβλημα, το οποίο η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει δημιουργήσει και μετά θα συζητήσουμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Την πρόταση αυτή τη δέχονται κ. Υπουργέ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Δεν μας αφορά. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει πάρει δισεκατομμύρια και ο ΟΑΣΘ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Λέω σας έχουν απαντήσει οι εργαζόμενοι εάν αυτό …. Γιατί μου λέτε ότι σε μια ώρα θα κατατεθεί μισθός ενός μήνα. Αυτή την πρόταση τη δέχονται για να διακόψουν την απεργία; Έχετε ενημέρωση και επαφή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Από ότι γνωρίζω, οι εργαζόμενοι χθες έδωσαν μια συνέντευξη Τύπου με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που δεν το δέχονται. Δικό τους πρόβλημα. Εμείς δε μπορούμε να αφήσουμε ακάλυπτα τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Δεν μπορούμε να δίνουμε λεφτά, παραπάνω λεφτά, στη διοίκηση του ΟΑΣΘ, που θα κατευθύνονται για τις υποχρεώσεις του ΟΑΣΘ στους εργαζόμενους, και να πηγαίνουν σε άλλες υποχρεώσεις του ΟΑΣΘ. Δε μπορεί να συνεχιστεί όλη αυτή η κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Και γιατί να μην ξαναφτάσουμε στο ίδιο σημείο σε δυο μήνες από τώρα; Εσείς δηλαδή θα βάλετε τα χρήματα. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ με ανακοίνωσή της χθες ζητούσε να μπούνε προκαταβολικά τα χρήματα του Οκτώβρη και του Νοέμβρη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Σε δυο μήνες θα είμαστε πάλι εδώ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Δεν ζητούσε αυτό μόνο. Ζητούσε και πρόσθετες διεκδικήσεις 144 εκατομμυρίων. Παρεμπιπτόντως του αιτήματος και της επίλυσης του ζητήματος καταβολής των δεδουλευμένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Του μισθολογίου.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Ακριβώς. Και πιστεύω πλέον, ότι όλα έχουν αποκαλυφθεί στους πολίτες. Το ρόλο που παίζει ο καθένας, την καθαρή στάση που πρέπει να έχει ο καθένας και δεν έχει ή έχει, και αν θεσμικά υπηρετεί το ρόλο του. Δηλαδή εάν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων υπηρετεί το ρόλο του ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων, ή ως διαχρονικός σύμμαχος της διοίκησης του ΟΑΣΘ. 

Αν το Εργατικό Κέντρο παίζει το δικό του ρόλο, γιατί αυτό που μας είπε στη συνάντηση ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, είναι ότι ο ΟΑΣΘ είναι ένας πάρα πολύ καλός Οργανισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Και οι δήμαρχοι χθες στο ίδιο μοτίβο ήταν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Δε μπορώ να καταλάβω πώς είναι καλός ένας Οργανισμός που έχει διανείμει τα μερίσματα στους μετόχους τον Ιούνιο και χρωστάει δυο και τρεις μήνες δεδουλευμένα. Αυτό θα το εξηγήσει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 

Και πώς οι τοπικοί άρχοντες δεν παίρνουν συγκεκριμένη θέση, γιατί ξέρετε ο Περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, ασκούν διοίκηση. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι είναι νόμιμο να γίνει από τις δημόσιες υπηρεσίες και τι είναι παράνομο. 

Γνωρίζουν ότι χωρίς εγγυήσεις δεν μπορούν να δοθούν προκαταβολικά …. Τα γνωρίζουν αυτά. Το να τοποθετείται κάποιος και να λέει λύστε το πρόβλημα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το πώς θα λυθεί και έχοντας θέση ευθύνης, κάτι λέει. 

Εμείς αυτό που έχουμε δεσμευτεί το υλοποιούμε. Αυτό που προτείναμε το υλοποιούμε. Θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης και ο ελληνικός λαός θα είναι ενήμερος για όλα. Δηλαδή για τα ποσά που πηγαίνουν στον ΟΑΣΘ, για τη μισθοδοσία του ΟΑΣΘ, για το μετοχολόγιο του ΟΑΣΘ που είναι κρυφό όλες αυτές τις 10ετίες, για τα 60 χρόνια σκάνδαλο στη διοίκηση του ΟΑΣΘ που υπάρχει και κάποιοι θέλουν να το διατηρήσουν. Αυτή είναι κάποια άλλη μορφή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης λένε ότι θα πάνε στη δικαιοσύνη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Να πάνε με μεγάλη χαρά. Με μεγάλη χαρά. Εάν θέλουν να με βάλουν και μάρτυρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Λένε εδώ, το αίτημα είναι ότι θέλουν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα Ιουλίου – Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου που τρέχει ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Για να μπούνε μετά σε μια συζήτηση γενικά για το μέλλον.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Εμένα εάν με ρωτήσετε την πολιτική μου τοποθέτηση και αυτό που πιστεύω, είναι, ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος σε καμία εταιρεία ιδιωτική που να μην πληρώνεται. 

Επομένως, στο ίδιο μοτίβο φαντάζομαι ότι για όλα τα δεδουλευμένα των ιδιωτικών εταιρειών που οι εργαζόμενοι τους χρωστάνε πολλούς μήνες, όχι ένα και δυο, για όσους έχουν απολυθεί και δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους και έχουν διεκδικήσεις, φαντάζομαι ότι οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, θα έχουν μια λύση, ποιος να πληρώσει αυτά που κάποιοι άλλοι έφαγαν και δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν -εντός εισαγωγικών- στις υποχρεώσεις τους. 

Πώς κάποιοι μοιράζουν μερίσματα και δεν έχουν δώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και επειδή ασκούν και διοίκηση, θα μας βρούνε και το νόμιμο τρόπο μέσα από τις διαδικασίες του δημοσίου να τους καταθέσουν, να προχωρήσουμε και στις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες.
Αλλά αυτό πιστεύω ότι είναι καλαμπούρι τώρα. Δεν είναι σοβαρή συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Προφανώς.
Λέτε ότι σε μια ώρα θα έχουν μπει τα χρήματα. Ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Του ενός μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Και να κυλήσουν όλα ομαλά. Εγώ θέλω να σας ξαναρωτήσω το ίδιο. Τι σχέδιο υπάρχει από την πλευρά σας ώστε να μην ξαναμείνει η Θεσσαλονίκη 10 μέρες χωρίς λεωφορεία; Θα πάμε δηλαδή σε μια συνολική επανεξέταση της σύμβασης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Γιατί επιπλέον σας κατήγγειλαν χθες, αυτό που ειπώθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ήταν ότι θέλετε να κλείσετε τον ΟΑΣΘ και ότι θέλετε να βάλετε σε ενιαίο μισθολόγιο τους εργαζόμενους. Αυτό ειπώθηκε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Α, μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Βέβαια. Αυτά ειπώθηκαν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Είναι στο ενιαίο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας; Δεν έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας; Εκτός κι εάν φοβούνται άλλα πράγματα οι εργαζόμενοι -μέτοχοι- συγγενείς εργαζόμενοι των μετόχων στον ΟΑΣΘ, πράγματα που θέλουν να κρύψουν και να μην τα μάθει ο λαός της Θεσσαλονίκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Όπως;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Εάν ισχύει αυτό που φαντάζομαι εγώ τουλάχιστον, γιατί δεν μπορώ να εξηγήσω πώς αρνείται πεισματικά η διοίκηση του ΟΑΣΘ και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ να δώσουν τους λογαριασμούς των εργαζομένων και να λυθεί το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Λένε ότι υπάρχει ένα ζήτημα προσωπικών δεδομένων. Αυτό δεν ακούγεται παράλογο. Δηλαδή φαντάζομαι ότι υπάρχουν άλλες λύσεις.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Τι εννοείτε; Προσωπικά δεδομένα ο μισθός τους που ζητάνε προκαταβολικά από το κράτος να δώσει αυτά που δεν χρωστάει; Και μπαίνει θέμα προσωπικών δεδομένων σε ένα Οργανισμό που έχει πάρει από το ελληνικό δημόσιο από το 2009 μέχρι σήμερα ένα δισεκατομμύριο; Για ποια προσωπικά δεδομένα μιλάτε; Δεν ξέρει το ελληνικό δημόσιο τι πληρώνει; Δεν πρέπει να ξέρει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Η εικόνα που έχετε εσείς ….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Είναι η μισθοδοσία προσωπικό δεδομένο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Φαντάζομαι σε μια ιδιωτική εταιρεία έτσι όπως είναι ο ΟΑΣΘ, είναι προσωπικό δεδομένο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Είναι προσωπικό δεδομένο βεβαίως για να το βγάλουμε στον Τύπο. Δεν είναι προσωπικό δεδομένο για τις υπηρεσίες του δημοσίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Εγώ επιμένω στο εξής: γιατί σε 20 μέρες από τώρα βάζετε κανονικά τα χρήματα, γίνεται εν πάση περιπτώσει, το φτάσατε στα άκρα και εσείς από την πλευρά σας, δεν κατέληξαν κάπου οι διαπραγματεύσεις, γιατί σε ένα μήνα δεν θα έρθει αυτή η διοίκηση του ΟΑΣΘ ….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Γιατί λέτε ότι το φτάσαμε στα άκρα; Φτάνουμε στα άκρα όταν τηρούμε το νόμο και τη νομοθεσία και τη διαφάνεια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Θετικά το λέω ότι δεν πέσατε στον εκβιασμό που ….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Όχι και δεν πρόκειται να πέσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Λέω όμως ότι σε ένα μήνα ξαναφτάνουμε στην ίδια κατάσταση. Γιατί θα ξαναφτάσουμε. Εδώ μιλάμε για μια εταιρεία που προφανώς έχει πολύ χοντρό ζήτημα με τη διοίκησή της.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Εάν η εταιρεία έχει πρόβλημα με τη διοίκησή της να το αναζητήσει εσωτερικά και να το ζητήσει στα αρμόδια δικαστήρια, γιατί έχει πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Είναι πολιτική επιλογή σας να κλείσετε τον ΟΑΣΘ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Εμείς γιατί να κλείσουμε τον ΟΑΣΘ; Ο ΟΑΣΘ είναι μια ιδιωτική εταιρεία, όπως είναι και όλες οι ιδιωτικές εταιρείες. Εάν η διοίκηση της ιδιωτικής εταιρείας που έχει το 1/5 των εργαζομένων και το 1/5 του στόλου των αυτοκινήτων, από ότι έχει ο αντίστοιχος Οργανισμός στην Αθήνα, επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο με τα ίδια λεφτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Για τις υπηρεσίες που προσφέρει, που γνωρίζουμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Τις υπηρεσίες που προσφέρει τις ξέρετε καλύτερα εσείς από εμένα, αλλά εγώ έχω την έκθεση του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, που αναφέρει και τα ποιοτικά στοιχεία και τα ποσοτικά στοιχεία που δεν πληρούνται στη σύμβαση που κάνει το ελληνικό δημόσιο. 

Αν ο ΟΑΣΘ θέλει να παραμείνει, δεν είναι πρόβλημα του κράτους και των πολιτών. Είναι πρόβλημα των μετόχων του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Να το θέσω διαφορετικά; Θα καταγγείλετε τη σύμβαση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Έχω την αίσθηση ότι έχει άλλα προβλήματα μέχρι να φτάσουμε στην καταγγελία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Υπάρχει; Γιατί τα λέγαμε και πριν ούτε ένα μήνα όταν ήσασταν εδώ για την έκθεση. Μας λέγατε ότι υπάρχει ένα plan b στο Υπουργείο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Πηγαίνοντας σε όλη αυτή την ιστορία με 10 μέρες χωρίς λεωφορεία, προφανώς δεν είναι θέμα του Υπουργείου να λύσει τα εσωτερικά του ΟΑΣΘ. Εγώ θα έλεγα ότι εάν μια ιδιωτική επιχείρηση δεν τα καταφέρει, κλείνει εν πάση περιπτώσει και βλέπει μετά τι θα κάνει με τους εργαζόμενους. Είναι όμως θέμα του Υπουργείου …Και οι μέτοχοι πληρώνουν και από την τσέπη τους εάν έχουν ζημιές. Αλλά είναι θέμα του Υπουργείου να εξασφαλίσει μεταφορές στην πόλη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο. Το Υπουργείο θα εξασφαλίσει μεταφορές στην πόλη. Αυτό είναι δέσμευση. Θα εξασφαλίσει ένα άλλο περιβάλλον στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, προφανώς δεν έχουμε τέτοιες συμβάσεις για να περάσουμε στη νέα εποχή και να εξορθολογήσουμε τα στρεβλά που έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Αυτά δεν γίνονται ούτε χωρίς συγκρούσεις, ούτε χωρίς σκληρή δουλειά και ούτε χωρίς ταλαιπωρία του πολίτη.
Εδώ θα ήθελα να ζητήσω πραγματικά και συγνώμη από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και την κατανόησή τους. Αλλά δεν γίνεται να συνεχίσουμε το σκάνδαλο 60 χρόνων και να υποκύψουμε σε έναν εκβιασμό που είναι τελείως απαράδεκτος και πιστεύω ότι αυτό έχει αναδειχθεί με την τελευταία λεπτομέρεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Ερώτηση τώρα επ’ αυτού, για να τα πούμε όλα κ. Υπουργέ, γιατί πρέπει να ειπωθούν μερικά πράγματα. Εάν το ζήτημα ήταν τα 6 εκατομμύρια και βάζετε τα 3, γιατί δεν βάζετε και τα άλλα 3 και να κάνουμε μετά όλοι μαζί και να ζητήσετε και από την πόλη να κάνουμε τον πόλεμο ενάντια σε αυτή τη σύμβαση και να αλλάξει το καθεστώς και τα οικονομικά δεδομένα και η ποιότητα των μεταφορών.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη διοίκηση του ΟΑΣΘ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Ότι θα τα πάρουν οι εργαζόμενοι
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε στους εργαζόμενους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Ναι, αλλά δεν θα έχουν αυτοί κανένα δικαιολογητικό μετά να πούνε ότι δεν κατατέθηκαν τα χρήματα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Ναι, αλλά υπάρχει και μια διαδικασία στη χώρα, γιατί η χώρα ευτυχώς είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και έχει διαδικασίες. Δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. Τα χρήματα του δημοσίου είναι χρήματα του δημοσίου, δεν είναι ούτε του Υπουργού, ούτε κανενός άλλου για να πει εγώ δίνω σε μια ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει παράσχει έργο τόσα λεφτά και βλέπουμε τι θα τα κάνει. 

Επομένως το ελληνικό δημόσιο έχει μια σύμβαση, τηρεί τη σύμβαση αυτή μέχρι τελευταία δεκάρα του ευρώ. Έρχεται ο ΟΑΣΘ γιατί λέει ότι έχει προβλήματα, να δούμε τι είδους προβλήματα έχει ο ΟΑΣΘ με τέτοιες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, και πού πάνε τα λεφτά, και λέει δώσε μου προκαταβολικά, παράνομα δυο μήνες
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Ναι δώσε μου μπροστά τα λεφτά για έργο που δεν έχω παράξει. Αυτό είναι σαφές που ζητάνε. Για τα χρήματα που ζητάνε από τα άλλα υπουργεία και εκεί υπήρχε και μια ανακοίνωση δική σας σαφής αρκετά, ότι κάποια χρήματα θα δοθούν, γιατί δεν προσφεύγει το Υπουργείο για το συνολικό ποσό, αυτά τα εκατόν τόσα εκατομμύρια που ζητάνε στη διαιτησία, ώστε να υπάρχουν αποφάσεις οριστικές;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Γιατί, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, υπάρχει μια ακόμη διεθνή πρωτοτυπία στη σύμβαση που έχει το ελληνικό δημόσιο με τον ΟΑΣΘ 60 χρόνια. Είναι συγκεκριμένο πλαίσιο που λειτουργεί η διαιτησία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Ήταν σαν να μην πήγαινε το δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Μα, και να πηγαίνει το δημόσιο με τους κανόνες που υπάρχουν ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Είναι χαμένο παιχνίδι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Είναι χαμένο παιχνίδι. Γι’ αυτό και δεν έχει κερδίσει ούτε μια φορά. Επομένως αυτά τα τερτίπια που έχει χρησιμοποιήσει ο ΟΑΣΘ, δε θα συνεχίσουν να ισχύουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Ο κ. Τσερμενίδης είπε χθες, ο Πρόεδρος των εργαζομένων, ότι κάνατε και το είπε έτσι και με το κατάλληλο ύφος, ότι έγινε διαχειριστικός έλεγχος και ο έλεγχος δεν έδειξε τίποτα. Ότι φάγατε το μεγαλύτερο σκαμπίλι, λέει, από το πόρισμα της Επιτροπής γιατί εάν υπήρχε κάτι μεμπτό θα πηγαίνατε στον εισαγγελέα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Όχι δεν έχει υπάρξει πόρισμα. Υπάρχει ένας έλεγχος και όχι ολοκληρωμένος για το 2010. Μένει για το 2011, το 2012, το 2013, το 2014 και το 2015. Σταμάτησε για να δοθεί προτεραιότητα στο 2014, γιατί έχει προσφύγει ο ΟΑΣΘ στο Διαιτητικό Δικαστήριο το οποίο ζήτησε περισσότερα στοιχεία από το Υπουργείο και ζητήσαμε και εμείς αντίστοιχα από τους Επιθεωρητές να ρίξουν το βάρος τους εκεί για να τα στείλουμε στο Διαιτητικό Δικαστήριο. 

Δεν είναι καλά ενημερωμένος, στην καλύτερη περίπτωση, ο κ. Τσερμενίδης ή θέλει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Ένα από τα δυο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Εσείς δηλαδή δεν έχετε πόρισμα για το 2010 για παράδειγμα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Όχι. Πλήρες πόρισμα όχι. Να σας πω ένα παράδειγμα για να είναι κατανοητό, όπου εστάλη και από εμένα δεύτερη επιστολή για να είμαι πολύ συγκεκριμένος.
Δεν έχει γίνει έλεγχος για τα ενοίκια των αμαξοστασίων και όλων των κτιρίων που νοικιάζει και ο ΟΑΣΘ και σε ποιο αντίτιμο και από ποιον. Λέω ένα παράδειγμα. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε αυτό τον τομέα; Γιατί ο ΟΑΣΘ δεν έχει δώσει στοιχεία για τα ακίνητα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Τα νοικιάζει από το συνεταιρισμό Ηρακλής, αυτό το λέει τουλάχιστον …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Των εργαζομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Όχι των εργαζομένων των μετόχων είναι. Το Συνεταιρισμό Ηρακλής που είναι των μετόχων του ΟΑΣΘ και εγώ τουλάχιστον έχω δει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, έστω όπου έλεγαν αυτά τα δεδομένα που έχει δώσει ο ΟΑΣΘ είναι γύρω στα 2 εκατομμύρια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Το έχω ακούσει κι εγώ αυτό, αλλά εγώ ζητάω από το Σώμα Επιθεωρητών συγκεκριμένη έρευνα, να μου πουν που ανήκουν τα ακίνητα και σε ποιο κόσμο νοικιάζονται. Γιατί αν αυτά τα ακίνητα ανήκουν σε ένα Συνεταιρισμό, έχουμε Συνεταιρισμό ο οποίος Συνεταιρισμός είναι των ίδιων των μετόχων του ΟΑΣΘ, και δίνουν στους εαυτούς τους από τον ΟΑΣΘ πολύ μεγαλύτερο αντίτιμο για την ενοικίαση και αυτά τα χρήματα έρχεται και τα καλύπτει το ελληνικό δημόσιο, όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει μόνο πολιτικό θέμα, υπάρχει και άλλο. 

 Άρα κανένας έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί να πείτε στον κ. Τσερμενίδη, κανένας απολύτως, όπως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, που καταβάλλονται τα χρήματα της μισθοδοσίας και σε τι ποσό για τον καθένα. Όπως δεν έχει γίνει και δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τις προμήθειες του ΟΑΣΘ για τα ανταλλακτικά, για τα ηλεκτρονικά συστήματα για πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Για το πετρέλαιο γιατί είχαμε μια παλιά ιστορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Αυτό είναι πολύ μεγάλη πληγή και νομίζω θέλει… Αλλά το ερώτημα είναι μέχρι τότε τι γίνεται διότι 12 μέρες, σας μεταφέρω ως πολίτης εγώ είμαι από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν λεωφορείο μάλιστα μια ζωή, δηλαδή τα τελευταία 30 χρόνια που είμαι σε αυτή την πόλη χρησιμοποιώ συνέχεια λεωφορείο και όταν ζούσα εκτός πάλι με λεωφορείο κινιόμουν, είμαι χρήστης των λεωφορείων έχω συνηθίσει να ακούω τους ανθρώπους τι λένε και έχω ακούσει και συζητήσεις.
Από τη μια λένε ότι βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα με τον ΟΑΣΘ, αλλά από την άλλη άκουγα την κυρία χτες στο σούπερ μάρκετ «ρε παιδάκι μου, αλλά κι εγώ 12 μέρες δεν μπορώ να πληρώσω ταξί, εδώ δεν βγαίνει το μεροκάματο για να ζήσουμε. Πως θα γίνει;». Γι’ αυτό σας είχα κάνει νωρίτερα και την άλλη ερώτηση και εδώ υπάρχει ένα ολόκληρο θέμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Βεβαίως υπάρχει ολόκληρο θέμα, υπάρχει γενικότερο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Και είναι 12 μέρες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Ναι υπάρχει γενικότερο θέμα. Δεν είναι ένα θέμα. Αν ήταν μόνο ένα θέμα, θα το λύναμε και θα το αντιμετωπίζαμε, δυστυχώς. Η ιστορία αυτή που λέγεται Οργανισμός Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ταλαιπωρεί τη χώρα 60 χρόνια, εκβιάζεται η Θεσσαλονίκη άλλα 60 και ήρθε η ώρα να μπει ένα οριστικό τέλος και στον εκβιασμό και σε αυτές τις άθλιες κατά τη γνώμη μου συμβάσεις, που δεν υπηρετούν ούτε το δημόσιο συμφέρον, αλλά ούτε τον αντικειμενικό σκοπό τους που είναι οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης, του μητροπολιτικού κέντρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Πρακτικά από αυτό που λέτε καταλαβαίνουμε πάντως ότι αυτό που ειπώθηκε χτες ότι σήμερα υπήρχε περίπτωση να βρεθεί λύση, δεν βλέπω να βγαίνει λύση. Δηλαδή πεισμωμένοι είναι οι εργαζόμενοι, ας το πούμε έτσι …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Τι θα πει «πεισμωμένοι»;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Δε δέχονται τις προτάσεις, αυτό εννοώ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Κοιτάξτε να σας πω κάτι; Πραγματικά πλέον αν δε δεχτούν και αυτή την κίνηση που κάνει το Υπουργείο, θεωρώ ότι πλέον δεν μιλάμε για εργαζόμενους, μιλάμε για τη Διοίκηση του ΟΑΣΘ. Μιλάμε ότι αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που αναδείξαμε χτες με το δελτίο Τύπου, ότι ο στόχος δεν είναι οι δυο μήνες δεδουλευμένα των εργαζομένων, αλλά είναι τα 134 εκατομμύρια που διεκδικεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης πρόσθετα στην επιδότηση που παίρνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Είναι αλήθεια ότι σε αυτά διεκδικεί και 50 εκατομμύρια για τη μετακίνηση των ανέργων;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Βεβαίως. Εσείς μπορείτε να μας ενημερώσετε εάν μετακινούνται άνεργοι στη Θεσσαλονίκη; Γιατί εμείς είμαστε δέκτες παραπόνων ότι δε μετακινούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Όχι είναι σαφές και δε συμβαίνει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Τι συμβαίνει δηλαδή με αυτή την ιστορία; Ποιο είναι το πρόβλημα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Μα δώσαμε, εκτός από το δελτίο Τύπου, την επιστολή του ΟΑΣΘ που μας έστειλε ως απάντηση, που ζητάει αυτά τα χρήματα, παρεμπιπτόντως του προβλήματος των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Πως υπολογίζει το ποσό ο ΟΑΣΘ στα 50 εκατομμύρια; Πως το εκτιμάει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Μα όλα τα ποσά που διεκδικεί ο ΟΑΣΘ δε μας λέει πως τα υπολογίζει. Βάζει κάποια νούμερα, παραδείγματος χάριν αυτά που ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας που είναι αν θυμάμαι καλά κοντά στα 17,5 εκατομμύρια, φαντάζομαι ότι αν κάνει κανείς τη διαίρεση υπολογίζει όλους τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης να μετακινούνται σχεδόν κάθε μέρα.
Το ίδιο κάνει για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε σχέση με τους δικαιούχους των εκπτώσεων, ή σε σχέση με τα άτομα με ειδικές ανάγκες που πρέπει να μετακινούνται δωρεάν. Το ίδιο κάνει με τους ανέργους, το ίδιο κάνει με τις διεκδικήσεις που έχει για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. 

Να σας πω κάτι; Αυτά δεν τα κάνει ο χειρότερος εργολάβος που έχει διεκδικήσει στα δημόσια έργα. Δηλαδή έχει ένα συγκεκριμένο επιχείρημα και λέει «έκανα αυτές τις δουλειές, κοστολογούνται τόσο και επομένως διεκδικώ αυτά».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Δε δέχεστε τίποτε δηλαδή εσείς από αυτά που ο ΟΑΣΘ λέει, τα 133 και εκατομμύρια, τα 50 εκατομμύρια, δεν τα δέχεστε αυτά τα ποσά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Ακούστε, κατ’ αρχάς δεν είναι δική μου δουλειά. Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Παιδείας μετά τις διαπραγματεύσεις που έκανε με τον ΟΑΣΘ από τα 17,5 εκατομμύρια αναγνώρισε τα 2, γνωρίζω ότι το Υπουργείο Εργασίας σε αντίστοιχα ποσά αναγνώρισε τα 2,5, αλλά ξέρετε όταν από τις διεκδικήσεις περίπου 35 εκατομμυρίων είναι αναγνωρισμένα τα 4,5 …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Δεν υπάρχει βάση συζήτησης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Καταλαβαίνει κανείς που το πάει η Διοίκηση του ΟΑΣΘ, που πήγαινε όλα αυτά τα χρόνια και με ποιο τρόπο μέσω των διαιτησιών πολλά από αυτά τα χρήματα δίνονταν στον ΟΑΣΘ με το σύστημα αυτό. Αυτό δεν θα συνεχιστεί. Τέλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Και το δεύτερο σχέδιο πότε θα το περιμένουμε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Άμεσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Το «άμεσα» ορίζεται με μέρες; Εβδομάδες; Μήνα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Άμεσα, σε δυο τέρμινα που έλεγαν οι παλιοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Το «τέρμινα» είναι πολύ μακριά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Πότε; Σε μια εβδομάδα θα έχουμε δεύτερο σχέδιο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Σε δύο τέρμινα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: 
Να είστε καλά. 

ΠΗΓΗ: yme.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER