Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Σπίρτζης: Τον Μάρτιο του 2017 τελειώνουν αυτοκινητόδρομοι και η Α`φάση του Μετρό Θεσσαλονίκης


Σε συνέντευξη που έδωσε εχθές στην ΕΡΤ ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε στο θέμα των έργων και έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Μεταξύ άλλων είπε:

Για το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος: "...Είναι λογικό να βγάλεις αλλεπάλληλους διαγωνισμούς μικρότερου οικονομικού προϋπολογισμού προκειμένου να συμμετέχουν περισσότεροι; 

Είναι! Πήραμε σε αντίστοιχες εργολαβίες, στις παραχωρήσεις, γιατί αυτό το κομμάτι αν θέλετε του αυτοκινητόδρομου ήταν πλήρως στην παραχώρηση της Ολυμπίας οδού. Πήραμε έκπτωση σε σχέση με τον προϋπολογισμό η συγκεκριμένη παραχώρηση όπως υπολογίστηκε; Και αν ναι, ποια ; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Δεν πήραμε.

Συμμετείχαν οι εταιρίες που συμμετέχουν στην Ολυμπία οδό; Δώσανε μεγαλύτερη έκπτωση από τη συγκεκριμένη; Συμμετείχαν. Δώσανε; Ούτε τη μισή. Πάμε στο τελευταίο. Αν δεν μετείχε ο συγκεκριμένος εργολήπτης στην εργολαβία ποια είναι η δεύτερη. Ο συγκεκριμένος εργολήπτης μπορεί να μην φέρει την εγγυητική, μπορεί να μην εκτελέσει το έργο, ποια, ποιος είναι ο επόμενος, ποιο είναι το ποσοστό; Είναι της τάξης του 50%.

Άρα 510 εκατομμύρια αν θυμάμαι καλά είναι ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου. Αν συνεχίσουν οι διαγωνισμοί με τις ίδιες εκπτώσεις θα έχουμε πάνω από 50% εξοικονόμηση, ανεξάρτητα ποιος είναι ο μειοδότης που θα αναλάβει το έργο.

Για την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων: "..Βεβαίως θα τελειώσουν και τα 5 έργα μέσα στο ’17, θα τελειώσει μέσα στο ’17 τον Μάρτη του ’17 η πρώτη φάση του μετρό της Θεσσαλονίκης.

...Γιατί διάβασα και μία ανακοίνωση χθες, προχθές, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός συγκεκριμένα τμήματα και τούνελ του αυτοκινητόδρομου. ...Στο Δερβένι. Και όχι μόνο. Και στην Παλαιοβούνα. Στην Κλόκοβα γιατί εκεί έχουμε ένα ρεκόρ διάνοιξης μέσα σε ένα χρόνο διανοίχτηκε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι, ολοκληρώθηκε το τούνελ της Κλόκοβας δηλαδή. "

Για τις απαλλοτριώσεις: "...Από τότε μέχρι σήμερα μία 10ετία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, να μην έχουν σταματήσει τα έργα, να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες, να υπάρχουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, εμείς όταν αναλάβαμε όλα αυτά ήταν στον αέρα. Και τα έργα μαζί και οι εργαζόμενοι."

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης: "στο μετρό της Θεσσαλονίκης μιας που το λέτε, προσλήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο πάνω από 3.000 εργαζόμενοι. Ποιοι ίδιοι εργαζόμενοι ; Όταν λέτε ίδιοι τι εννοείτε ; Ίδιοι σε σχέση με όταν στην αρχή ξεκίνησε το έργο. Όχι τα τελευταία 5, 6 χρόνια που είχε σταματήσει.

... Το χρονοδιάγραμμα είναι ότι τον Μάρτη του ’17 θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα του μετρό Θεσσαλονίκης, τα έργα πολιτικού μηχανικού, και μέχρι το 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο έργα. Και το κύριο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης το πρώτο και η επέκταση μέχρι την Καλαμαριά.

Για τα επόμενα εγκαίνια σε τμήματα αυτοκινητόδρομων:"Πρώτο έτοιμο θα είναι ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα, ολοκληρώνεται η περιφερειακή της Καλαμάτας μέσα στο φθινόπωρο, και ακολουθεί ένα πάρα πολύ μεγάλο τμήμα μέχρι τέλος του χρόνου στην Ιόνια οδό.

"Ναι αλλά αυτό ξέρετε το χρονοδιάγραμμα εμείς το θέσαμε. Μέχρι τον Μάρτη του ’17. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βάλει να είναι έργο γέφυρα για να απορροφήσει χρήματα από το επόμενο ΕΣΠΑ, από το ΣΕΣ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου