Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά γενικό Master Plan για τις Μεταφορές


Την έμφαση που δίδει η κυβέρνηση στα έργα υποδομών μεταφορών -ιδίως σιδηροδρομικών- στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 επισήμανε χθες, από τη Θεσσαλονίκη, η γενική γραμματέας ΥΠΟΜΕΔΙ, Πέτη Πέρκα, ενώ προανήγγειλε την "εκπόνηση ολιστικού master plan για τις μεταφορές, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων". 

Κατά την ομιλία της στο διήμερο αναπτυξιακό συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που ξεκίνησε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη με περίπου 40 ομιλητές και σημαντικές παρουσίες, η κ. Πέρκα εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο κατώφλι μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, η οποία εξαρτάται πρωτίστως από εξαγωγικό προφίλ της χώρας.

Μεταξύ άλλων, έμφαση δίδεται στις υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς η Ελλάδα, με τη στρατηγική γεωγραφική θέση της, μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σημαντική αγορά, το μέγεθος της οποίας υπολογίστηκε το 2012 σε 878 δισ. ευρώ παγκοσμίως. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Πέρκα και στο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, αλλά και στον αντίστοιχο σχεδιασμό που υπάρχει για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι μετά από άγονες συζητήσεις πολλών χρόνων για αυτή την επένδυση, "ίσως ήρθε η ώρα, με τη συνδρομή όλων μας, να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο, που πραγματικά θα αναδείξει τον υπερτοπικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης".

Τα διευρωπαϊκά δίκτυα και η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας αποτελούν επίσης προτεραιότητες για την κυβέρνηση. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Πέρκα ανέφερε ότι εντός του 2017 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Ειδομένης (επέκταση ανατολικής σιδηροδρομικής Εγνατίας), ενώ σε ότι αφορά τη γραμμή Θεσσαλονίκη - Στρυμόνας - Προμαχώνας, η εκτιμώμενη ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης είναι το τέλος του 2016. 

Σε σχέση εξάλλου με τη σύνδεση του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης, των προμελετών. Οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, πρόσθεσε ότι θα προωθηθούν και χρηματοδοτικά μέσω του ΕΠΑνΕΚ αλλά και του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ζητείται κοινός οδικός χάρτης για την ανάκαμψη της Κ.Μακεδονίας 
Στη διαμόρφωση ενός κοινού οδικού χάρτη για την ανάκαμψη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στοχεύει η πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διοργάνωση του αναπτυξιακού συνεδρίου, όπως επισήμανε ο πρόεδρός του, Πάρις Μπίλλιας. 

"Με αυτή τη λογική ξεκινήσαμε το συνέδριο σε μια εποχή κρίσιμη: με ένα ακόμα ψηφισμένο μνημόνιο που εάν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα εμπειρία, ο μόνος επιπλέον λόγος για να εφαρμοστεί, σε σχέση με τα προηγούμενα είναι η εξαντλημένη υπομονή των εταίρων. Με ένα αναπτυξιακό νόμο υπό ψήφιση, χωρίς όμως αναπτυξιακό σχέδιο και με θεσμοθετημένο το υπερταμείο", είπε ο κ. Μπίλλιας και καυτηρίασε το γεγονός ότι το ΤΕΕ δεν προσκλήθηκε στις Επιτροπές όπου συζητείται το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και φορολογικό νόμο που "ωθεί προς την έξοδο ακόμα και όσους από τους καλούς και τους άριστους είχαν επιλέξει να παραμείνουν και να το παλέψουν στην πατρίδα μας".

Ο ίδιος επισήμανε ότι η περιοχή χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης "με όλα τα χαρτιά στο τραπέζι", με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, σωστή αποτίμηση της σημερινής κατάστασης και αναπροσαρμογές όπου το σύστημα χωλαίνει. 

Ζήτησε δε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού στην αναζωογόνηση της οικονομίας. "Δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι σχεδόν μηδενικό και η εισφορά του νέου ΕΣΠΑ πολύ μικρή, απαιτείται να ενεργοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα" σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι στις προτάσεις για το πακέτο Γιούνκερ δεν υπάρχει ούτε μία πρόταση για την Κεντρική Μακεδονία. 

Μνεία έκανε στην Εγνατία Οδό Α.Ε. και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι αμφότερα απαξιώνονται, ενώ πρόσθεσε ότι, προκειμένου η Κεντρική Μακεδονία να αναπτυχθεί απαιτείται αποκέντρωση, ευελιξία και μετατροπή των περιφερειακών υπηρεσιών σε θύλακες σχεδιασμού πολιτικής και δράσεων και όχι απλά και μόνο εφαρμογής και υλοποίησης έργων.

100 εκατ. ευρώ για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 
Σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ή το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ανέρχονται τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, περιγράφοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η περιφέρεια στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εξαιρετικές επιδόσεις της Περιφέρειας κατά το ΕΣΠΑ 2007-2013, σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε απορροφητικότητα πόρων της τάξης του 114%, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί κονδύλια ύψους 774 εκατ ευρώ και δημιουργήθηκαν 520 έργα.

Ο περιφερειάρχης καυτηρίασε και το γεγονός ότι το ΤΕΕ δεν κλήθηκε στον διάλογο για τον αναπτυξιακό νόμο, επισημαίνοντας ότι το επιμελητήριο δεν είναι απλά ο κατά νόμο επίσημος σύμβουλος του κράτους, αλλά και ουσιαστικά εκ των αρμοδιότερων να εκφέρουν άποψη.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Για την ίδια εκδήλωση έχει προηγηθεί κείμενο με τίτλο "Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία πρέπει να αντιληφθούν τον ρόλο τους στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, λέει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας". 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου