Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Την Δευτέρα 18 Απριλίου στην κυκλοφορία το Λεύκτρο-Σπάρτη


Οριστικά στις 18 Απριλίου θα γίνουν τα εγκαίνια και κατόπιν θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη, τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Μορέα.

Τα ευχάριστα νέα ήταν αναμενόμενα καθώς ο δρόμος απολαμβάνει από τα συνεργεία τις τελευταίες πινελιές (σήμανση κυρίως) πριν παραδοθεί και επίσημα στους οδηγούς με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Το έργο περιλαμβάνει 46χλμ σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα ξεκινά με ανισόπεδο κόμβο από τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (τμήμα Τρίπολη - Καλαμάτα) στην περιοχή του Λεύκτρου και θα καταλήγει κυριολεκτικά στην ...πόρτα της Σπάρτης.

Διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (χωρίς ΛΕΑ) και 2 ανισόπεδους κόμβους σε Λογκάνικο και Πελλάνα, 3 γέφυρες, 2 στον ποταμό Ευρώτα (από 315 μέτρα έκαστη) και μία στον ποταμό Βουτικιώτη (275 μέτρα). Ο νέος άξονας θα καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή της Σπάρτης.

Με τη λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου η χρονοαπόσταση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης μήκους 178χλμ θα μειωθεί δραστικά στις 2 ώρες ασφαλούς και γρήγορης οδήγησης, περίπου 20 λεπτά γρηγορότερα από το υπάρχον οδικό δίκτυο. Οι ταχύτητες που θα μπορούν να αναπτύσσουν οι οδηγοί θα είναι μέχρι 130χλμ.

Τα 46χλμ. του δρόμου θα απαιτούν περίπου 20 λεπτά οδήγησης ενώ όλοι οι χρόνοι από τη Σπάρτη με τα κοντινά αστικά κέντρα θα μειωθούν κατά πολύ.

Συγκεκριμένα, το Σπάρτη - Μεγαλόπολη θα γίνεται σε 25 λεπτά, το Σπάρτη - Τρίπολη σε μόλις 30 λεπτά και το Σπάρτη - Καλαμάτα σε περίπου 45 λεπτά.

Στον αυτοκινητόδρομο θα λειτουργήσει ένας σταθμός διοδίων στην περιοχή της Πετρίνας στο 10ο χλμ του αυτοκινητόδρομου. Σημαντικό στοιχείο αναφοράς είναι πως μετά τα διόδια της Πετρίνας οι μετακινήσεις στον αυτοκινητόδρομους μεταξύ των χωριών αλλά και της σύνδεσης τους με τη Σπάρτη θα γίνονται χωρίς την καταβολή διοδίων καθώς δεν θα υπάρχει σταθμός διοδίων στην κατάληξη του αυτοκινητόδρομου στη Σπάρτη.

Η λειτουργία του Λεύκτρου - Σπάρτη έχει εξαιρετική σημασία για όλη την Νότιο - Ανατολική Πελοπόννησο η οποία δεν διαθέτει καλές οδικές υποδομές. Έτσι από τη λειτουργία του νέου οδικού άξονα θα ευεργετηθεί η περιοχή της Λακωνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας και φυσικά η Μάνη η οποία θα εξυπηρετείται πλέον διπλά έχοντας την ευκαιρία να διαλέξει διαδρομή από Καλαμάτα ή Σπάρτη. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου