Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό των Τρικάλων κατάφερε να «βάλει τα γυαλιά» στη Google. (Βίντεο)

Για πρώτη φορά, κυκλοφόρησε όχημα, χωρίς οδηγό, σε ανοιχτό αστικό περιβάλλον. Αυτό επιτεύχθηκε στη πόλη των Τρικάλων, υπό το πρόγραμμα CityMobil2.

«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μεταφορών», σχολίασε ο Άγγελος Aμδίτης, διευθυντής έρευνας του ΕΠΙΣΕΥ, στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου του προγράμματος.

Ο κ. Αμδίτης υπογράμμισε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα της Google δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό, καθώς μέσα στο όχημα βρισκόταν οδηγός, ο οποίος -ανά πάσα στιγμή- μπορούσε να επέμβει στη λειτουργία του.

Η επιτυχία του ελληνικού εγχειρήματος είναι τόσο μεγάλη, αφού μέχρι και το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ζήτησε πληροφοριακό υλικό, ενώ ήδη υποβλήθηκε αίτημα στην ΕΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος.

Από την πλευρά τους, τόσο η υφυπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοβελώνη, όσο και η γενική γραμματέας Μεταφορών Π. Πέρκα αναφέρθηκαν στις θεσμικές προκλήσεις, αφού χρειάστηκαν νομοθετικές αλλαγές για να επιτραπεί η κυκλοφορία οχήματος χωρίς οδηγό, έστω και για πιλοτική εφαρμογή (νόμος 4313/2014).

Τέλος, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι, παρά την αρχική διστακτικότητα, οι κάτοικοι της πόλης «αγκάλιασαν» το νέο… μέσο.

Στην περίοδο Σεπτέμβριος 2015 - Μάρτιος 2016, διεξήχθησαν 1.490 δρομολόγια και διανύθηκαν 3.580 χιλιόμετρα, μεταφέροντας 12.138 επιβάτες.



ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου