Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ανώριμη μελετητικά η Υπόγεια Επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού στη Βουλιαγμένης


Ανώριμο χαρακτηρίζει το έργο της υπόγειας επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού το Υπουργείο Υποδομών σε σχετική απάντηση ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Όπως απαντά ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών/Διεύθυνσης Προγραμματισμού Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης κος Ιωάννης Μπακογιάννης "μέχρι σήμερα δεν μας έχει απασχολήσει ως Υπηρεσία το υπόψη έργο δεδομένου ότι δεν υφίσταται καμία μελέτη και η ωριμότητα του είναι ιδιαίτερα χαμηλή".

Πέραν τούτου το έργο χρειάζεται σειρά από ενέργειες για να θεωρηθεί ώριμο προς υλοποίηση όπως χρηματοοικονομικές μελέτες, τεχνικές μελέτες, έγκριση περιβαλλοντικών μελετών και στρατηγικό-χρονικό σχεδιασμό.

Όπως σημειώνεται στην απάντηση θα πρέπει να διευκρινιστεί αν το έργο θα υλοποιηθεί αυτόνομα ή σε συνδυσαμό και συσχετισμό με άλλα προς υλοποίηση ή υφιστάμενα, λαμβάνοντας υπόψη τωον αστικό χαρακτήρα και το μικρό τελικό μήκος της οδικής αρτηρίας αλλά και το ενδεικνυόμενο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του ενώ άγνωστο είναι αν το έργο προχωρήσει μέσω μελέτης ή ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ωστόσο η απάντηση δεν κλείνει τελείως την πόρτα υλοποίησης καθώς έχει διαρρεύσει από το Υπουργείο Υποδομών ότι το συγκεκριμένο έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Πακέτο Γιουνκέρ όπως άλλωστε πολλά άλλα. Την τελική απόφαση θα την μάθουμε σε μερικές εβδομάδες με την ανακοίνωση της λίστας Γιουνκέρ.

Η περίπτωση της επέκτασης της περιφερειακής Υμηττού 
Η περίπτωση της επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (μέσω αστικής σήραγγας) απασχολεί εδώ και χρόνια τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος ενώ εντάσσονται και στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής στους Πρωτεύοντες Άξονες Μητροπολιτικής Σημασίας.

Το έργο θεωρείται πρώτης προτεραιότητας από τη Διεύθυνηση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών (είναι η διάδροχη υπηρεσία του ΟΡΣΑ) όμως πάσχει από μελετητική ωριμότητα και όπως τονίζεται στην απάντηση "υπήρξε μόνο μία καταρχήν πρόταση της μελετητικής εταιρείας ΔΡΟΜΟΣ προς το Γενικό Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Έργων το 2011 η οποία αναφέρεται με γενικό τρόπο στην εφικτότητα και βιωσιμότητα του έργου".

Έκπληξη πάντως προκαλεί το γεγονός πως ακόμα και στον παλαιό σχεδιασμό των Νέω Οδικών Έργων που αφορούσε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που είχε ατύχως προκηρυχθεί το 2009 δεν περιελάμβανε το συγκεκριμένο έργο.  



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου