Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Ρόδος: Αποζημίωση 900.000 ευρώ απαιτεί με αγωγή η Διοίκηση της ΡΟΔΑ, από δύο πρώην στελέχη της επιχείρησης

Το ποσό των 900.000 ευρώ ζητά με αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου η ΔΕΣ ΡΟΔΑ από τον πρώην προϊστάμενο του λογιστηρίου της αλλά και τους συγγενείς του αποβιώσαντα πρώην διευθυντή της, ως αποζημίωση για την ζημία που προκάλεσαν στην επιχείρηση κατά την διάρκεια της θητείας τους!

Η πολυσέλιδη αγωγή κατατέθηκε χθες από το γραφείο του κ. Μηνά Τσέρκη και την συνεργάτιδα του κα. Ειρήνη Σαρρή για λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης ΡΟΔΑ και αναμένεται να συζητηθεί περί τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή, η επιχείρηση ζητά από τον πρώην προϊστάμενο του λογιστηρίου της Δημήτρη Σπαθάρα, την σύζυγο καθώς και τα δύο παιδιά του πρώην διευθυντή ο οποίος έχει αποβιώσει να καταβάλλουν ως αποζημίωση το συνολικό ποσό 918.014,40€ και δη:
  •  Για θετική ζημία το ποσό των 618.314,40€.
  •  Για αποθετική ζημία το ποσό των 100.000€.
  •  Για ηθική βλάβη το ποσό των 199.700,00 €
Επίσης με την ίδια αγωγή ζητείται να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή για όλα τα αιτούμενα κονδύλια και κατά τους τόκους της ως άνω απαίτησης και να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στην καταβολή της εν γένει δικαστικής δαπάνης και στην αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου της Επιχείρησης.

Σημειώνεται πως η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη και εκδικάστηκε για πρώτη φορά από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τον Απρίλιο του 2013 και μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία ο Δημήτρης Σπαθάρας και ο αποβιώσας διευθυντής κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της απιστίας, της απάτης (κατά του προμηθευτή) και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση.

Για κάθε μία από τις πράξεις αυτές το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών στον καθένα (σύνολο 12 χρόνια φυλάκισης) δηλαδή, κατά συγχώνευση 8 έτη φυλάκισης με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Και οι δύο καταδικασθέντες είχαν ασκήσει έφεση η οποία εκκρεμεί να δικαστεί στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο και ανέβαλε την εκδίκαση της επ’ αόριστο στην συνεδρίαση του στις 8 Δεκεμβρίου 2015.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και τα μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κ.κ. Δημήτρης Ασβέστης, Μιχάλης Βούης, Ιωάννης Τσιγάρος, Γεώργιος Μαντάλης, Μιχαήλ Μέντος, Φούλη Μηναΐδη, Δημήτρης Μοσχογιάννης, Ιωάννης Παναγέας, και Δέσποινα Κοκκάρη, οι οποίοι με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία.

Η υπόθεση αφορά το πόρισμα των επιθεωρητών που διενήργησαν έλεγχο στη επιχείρηση, τμήμα του οποίου αναφέρει συγκεκριμένα ότι «για την μη είσπραξη και απόδοση στο Δημόσιο του ΦΠΑ των αντιμισθιών που εισέπραττε η ΔΕΣ ΡΟΔΑ, από το Δήμο Ρόδου, ευθύνη φέρει όλο το ΔΣ της επιχείρησης. Επίσης για την είσπραξη των πραγματικών πλεονασμάτων που υπάρχουν στην αποθήκη καταλογίζεται ευθύνη» και τέλος επειδή σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών, όλη η διοίκηση της ΡΟΔΑ (Λογιστής, Διευθυντής, Πρόεδρος) γνώριζαν την ύπαρξη των πλεονασμάτων.

Στο ίδιο πόρισμα, των ελεγκτών, καταλογίζονται επίσης και παρατυπίες σε ό,τι αφορά την αγορά των λεωφορείων που έγιναν κατά παράβαση της 1/3//17-3-95 απόφασης περί τροποποίησης του κανονισμού της λειτουργίας της ΔΕΣ ΡΟΔΑ που προβλέπει διαγωνισμό και δημοσιότητα για προμήθειες άνω των 3.000.000 δραχμών.

Αναλυτικά τώρα, σε ότι αφορά τον πρώην υπάλληλο που καταδικάστηκε, κατηγορείται για υπεξαίρεση διαφόρων ανταλλακτικών από τις αποθήκες τις επιχείρησης αλλά και χρημάτων, πράξεις για τις οποίες δηλώνει αθώος και πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου