Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Περιφέρεια: Αίτημα στο Υπ. Εσωτερικών για τροποποιήσεις στη μεταφορά μαθητών

Η δωρεάν μεταφορά μαθητών και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετά νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την προσεχή Τρίτη 27/10 στη Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, η σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη προς το περιφερειακό συμβούλιο περιλαμβάνει την υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τροποποιήσεις στην ΚΥΑ «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες».

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι χιλιομετρικοί περιορισμοί που προβλέπονται σ” αυτήν και το αίτημα της Περιφέρειας θα ζητά την τροποποίησή τους.

Η σχετική εισήγηση του θέματος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο με το αίτημα που θα αποσταλεί στο Υπουργείο:

Με την αρίθμ.24001/2013 κ.υ.α (ΦΕΚ 1449/τ.Β/14-06-2013) «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες», καθορίστηκαν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούνται προκειμένου οι μαθητές της Α’βθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης να δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς.

Σύμφωνα με την ως άνω κ.υ.α :

Οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων, οι οποίοι κατοικούν από τη σχολική τους μονάδα σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:

Α. με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα

α. 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

β. 2500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων

γ. 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Β. με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών

α. 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

β. 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων

γ. 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Οι παραπάνω χιλιομετρικοί περιορισμοί δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην μεταφορά των μαθητών, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Παραταύτα οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, πεζοί, σε οδικά δίκτυα ακατάλληλα, χωρίς πεζοδρόμια, με μεγάλη κίνηση τους περισσότερους μήνες.

Με το ν.4320 (ΦΕΚ 29/τ.Α/19-03-2015) στην παρ.3 του άρθρου 29 τροποποιήθηκε η κ.υ.α και προστέθηκε η πρόβλεψη «Εάν η μεταφορά των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων δεν είναι εφικτή για το σχολικό έτος 2014−2015 με δημόσια συγκοινωνία ή με ίδια μέσα των Περιφερειών και των Δήμων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση και έπειτα από σύμφωνη γνώμη επιτροπής, στην οποία μετέχει από ένας εκπρόσωπος της οικείας περιφερειακής ενότητας, της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και του οικείου οργανισμού δημόσιας συγκοινωνίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ή του αρμόδιου κατά περίπτωση Αντιπεριφερειάρχη, η υπέρβαση των χιλιομετρικών αποστάσεων που τίθενται στην υπ’ αριθμ. 24001/11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση, όπως ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό κόστος της μεταφοράς μαθητών σε ολόκληρη αθροιστικά την Περιφέρεια δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο της περσινής σχολικής χρονιάς και στο πλαίσιο των οριζομένων με τις υπ’ αριθμ. 30844/ 31.7.2013 (Β΄ 1897) και 29531/2014 (Β΄ 2060) κοινές υπουργικές αποφάσεις.»

Εντούτοις, γίνεται κατανοητό ότι η έκδοση ενός και μόνο επιπλέον Ειδικού Μαθητικού Δελτίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του περσινού προϋπολογισμού για τη Μεταφορά Μαθητών, συνεπώς και είναι ανέφικτη η εφαρμογή της διάταξης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διασφάλισε για τους μαθητές, οι οποίοι δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς την έκδοση μειωμένων εισιτηρίων για τις μετακινήσεις τους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο, οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες και η αλλαγή στο Φ.Π.Α στα νησιά έχει ως συνέπεια οι γονείς και κηδεμόνες να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος.

Μετά τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής περιοχής και να τροποποιηθεί η κ.υ.α ως προς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς, ούτως ώστε οι μαθητές των νησιών να έχουν ασφαλή, απρόσκοπτη και καθ’ολοκληρίαν μετακίνηση από και προς τις σχολικές τους μονάδες.

ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου